Bu çaba, bu gayret tebriği hakediyor

Çorum'un Koçhisar buluşturan Başkan Aşgın, Başkan Yardımcısı Alper Zahir ile tüm su ekibinin kahramanları tebriği hakediyor.

20 Aralık 2021 Pazartesi 00:48
Bu çaba, bu gayret tebriği hakediyor

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un içme suyu ihtiyacına hem de kuraklığın alarm verdiği bugünlerde çok önemli katkı sağlayacak olan Koçhisar Barajı İsale Hattı tamamlandı, arıtmaya deneme amaçlı su basılmaya başlandı. Müjdeyi yakında Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın verecek.

Koçhisar sonunda Çorum’a kavuşturuldu, ancak yakın geçmişi hatırlatmak ve ders çıkarmak zorundayız.

SU SORUNU YAŞAYAN 3 İLDEN BİRİYDİK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, son iki yıldır yaşanan aşırı kurak dönemden çok önce, Türkiye genelinde içme suyu sorunu yaşama riski bulunan 3 ilden birisi Çorum’du. Sıcağı sıcağına yaşadığımız kuraklık döneminde ise yağışın minimum seviyede olduğu iller Amasya ile birlikte yine Çorum olmuştu.

ERSOY YENİ HAYAT, ATLAMAZ HATAP’I GETİRDİ

Merhum Belediye Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy döneminde Yeni Hayat Barajı ve yeni kuyular, eski Belediye Başkanı Turan Atlamaz zamanında ise Hatap Barajı İsale Hattı devreye alındı. Çomar Barajı ise ileride yaşanabilecek muhtemel bir içme suyu sıkıntısına karşın rezerv olarak tutuldu. Nitekim bu sezon mücbir nedenlerle Çomar Barajı da kullanıldı.

KOÇHİSAR HEP RAFA KALKTI

Kuraklığın boyutlarının her geçen yıl artması sonucu mevcut içme suyu barajları dip yaptı. Yeni su kuyularının sayısı artırıldı. Çorum Belediyesi’nin su ekibi 7/24 harıl harıl yeni kaynaklar aradı.
Krizin sinyal verdiği yıllar önce Koçhisar hep gündemdeydi. Ancak yaz mevsimini kurtarıp kışa geçilince bir miktar yağış olur, rahat bir enfes alınca Koçhisar yine rafa kalkardı.

SON 2 YILDA KRİZ KAPIYA DAYANINCA…

Son iki yıldır mevcut barajların içme suyu rezervleri tükenip yağışlar da yetersiz olunca, Koçhisar Barajı’nın acilen kente bağlanmasının gerekliliği daha fazla anlaşılmış oldu.

Eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile dönemin Belediye Meclisi zamanında cazibe ile su almak için Koparan Derivasyon Kanalları’na girildi. Yeni kuyular açıldı. Tarımsal sulama amaçlı yapılan Koçhisar Barajı’nın içme suyu olarak ta kullanılması için (yıllık 12 milyon m3)  DSİ ile resmi protokol imzalandı, ayrıca isale hattının projeleri hazırlandı. Böylece Çorum Koçhisar suyunu içme suyu olarak kullanma hakkı kazandı. Eski başkan Külcü, proje ve protokolü yaptı yapmasına da, görevdeyken muhtemelen daha ivedi öncelikleri olduğundan Koçhisar Barajı İsale Hattı Projesi yapımını tüm ikazlara rağmen bir türlü gündemine almadı. İkinci döneminde de görevi bıraktı.

ZEKİ GÜL DÖNEMİ

Geçici başkan Zeki Gül döneminde ise Koçhisar Barajı İsale Hattı’nın iki ayrı etap halinde ihale edilmesi kararı alındı. İlk etap ihalesi 2018 yılında yapıldı. Ekonomik dalgalanma sonucu maliyetler yükselince müteahhit firma zorunlu olarak işi bıraktı ve ihale iptal edildi.

AŞGIN’IN ANKARA SEFERLERİ

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın göreve gelmesiyle birlikte Çorum’da pek alışık olmadığımız şekilde Koçhisar Barajı İsale Hattı çok hızlı bir süreç geçirdi. Geçen yıl isale hattının tamamının yapım ihalesi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile acil kamulaştırma kararı çıktı. Ödenek miktarı çok cüzi olunca art arda Ankara seferleri başlatıldı. Bilhassa Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın, vali ve milletvekillerinin de desteğini alarak başkent nezdindeki sıkı takip ve girişimleri sonuç verdi. İsale hattının yapımı için yüksek miktarlarda kaynak akışı sağlandı.

53 KM’DEN 200 MİLYON MALİYETLE SU

Şimdi ise 200 milyon lira maliyetli, 53 kilometre uzunluğundaki isale hattının arıtmaya bağlantıları tamamlandı, deneme amaçlı su bile basıldı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın önümüzdeki günlerde müjdeyi vermesi bekleniyor.

BİR HAKKI TESLİM EDELİM

Netice olarak; ‘içme suyu’nda artık sınıra gelmişken, yıllardır sadece konuşulan Koçhisar’ı 53 kilometre gibi uzak bir mesafeden, 200 milyon lira maliyetle, hem de çok kısa sürede memlekete getirme azmi, gayreti ve çabasından dolayı Başkan Aşgın, Başkan Yardımcısı Alper Zahir, DSİ yetkilileri, Çorum Belediyesi teknik elemanları ve işçileri, tüm su ekibinin kahramanları ile işin başlangıcında çok cüzi miktar ödenek ayrılmasına rağmen kat kat daha fazla iş yapan müteahhit firma ve işçileri ile emeği geçen herkesi Çorumlu adına tebrik etmek gerekiyor. Bir parantez açarak Koçhisar Barajı yatırımını memlekete kazandıran AK Parti Çorum eski Milletvekili Agah Kafkas'ı da unutmamak lazım. Dileğimiz ve duamız odur ki, gökten rahmetimiz eksik olmasın.

Son Güncelleme: 25.12.2021 12:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Özgür Kılıç 2021-12-20 01:03:40

EVET BENCEDE TEBRİK ETMEK LAZIM.LAKİN BUGÜNKİ SIKINTLARI ÖNCEDEN GÖREN GEÇMİŞ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI VE BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ VE BU DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI MECLİS ÜYELERİ EN ÖNEMLİSİ VE BENCE EN ÖNEMLİSİ “ ÇORUM BELEDİYESİNDE ÇALIŞAN İŞÇİ VE MÜHENDİSLERİ” ????????????

Avatar
Ebul Furkan 2021-12-20 11:49:35

Başkana, ekibine, DSİ yetkililerine, emeği geçen herkese, tabiîki bu başarı hikayesini gündeme taşıyan medyaya da teşekkür ediyorum. Rabbim gayretinizi artırsın.

Avatar
Tebrikler 2021-12-20 01:01:29

Başkanım ve çalışanları canı gönülden tebrik ederim

Avatar
Tolga 2021-12-20 05:16:41

Tebrikler sayın başkan

Avatar
???? 2021-12-20 07:35:23

Muteahhit işçileri dahi tebrik edilirken işin başından sonuna projesinden inşaatına her kademesinin asıl kahramanı DSİ ve çalışanları hakkında bir kelime dahi etmemek!!!

Avatar
koç halil 2021-12-20 08:49:08

tuttuğu işi koparıyor, aferin başkan

Avatar
Çorder li 2021-12-20 10:21:56

Tebrikler Başkanım, başarılar dileriz.

Avatar
neriman 2021-12-20 13:20:45

helal olsun.millet susuzluktan kıvranacaktı...

banner165