Bu konferans sağlık çalışanları için

Çorum’da yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla konferans düzenlendi.

02 Ekim 2014 Perşembe 16:28
Bu konferans sağlık çalışanları için


Çorum’da yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarını bilgilendirmek amacıyla konferans düzenlendi.


Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan ‘ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kist Hidatikden Korunun, Bayramınız Sağlıklı Olsun’ konulu etkinliğe Tıp Fakültesi yönetici ve öğretim üyeleri, hastane uzmanları ve personelinin yanı sıra Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri katıldı.


Sunum eşliğinde bir konferans sunan Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan,  şöyle dedi; "Kurban Bayramı nedeniyle önem kazanan konulardan biri de insan ve hayvan sağlığını yakından ilgilendiren önemli bir paraziter hastalık olan kist hidatiktir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlar olup bunların da en önemlisi köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır.


Ülkemizde kist hidatiğin bir sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle Kurban Bayramlarında kontrolsüz yapılan kesimlerdir. Kesim sonunda hastalıklı sakatatları yok etmek yerine, rastgele ortada bırakmak ve başıboş köpeklerin hastalıklı sakatatlarla beslenmesine yol açmak önemli bir problemdir.


Hastalık insanlarda genellikle hiçbir belirti vermeyebileceği gibi kistin yerleştiği organa göre farklı bulgular saptanabilir. Kistler karaciğere yerleşmiş ise; bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı, karında şişkinlik olabilir. Bu kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın tedavisinin cerrahi müdahale gerektirmesi ve sonrasında tekrarlama riskinin yüksek olması, hastalığa yakalanmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasının önemini göstermektedir.


Hastalıktan korunmak için: Taze sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yiyin. Köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin. Çocuklarınız eve gelince ellerini iyice yıkamalarını sağlayın. Köpeklerinize asla çiğ et ve kistli iç organları, sakatatları yedirmeyin. Köpeklerinizi yılda en az dört kez, iç parazitlere karşı ilaçlayın. Hayvanlarınızı veteriner hekim denetiminde, şartlara uygun mezbahalarda kesin, sokaklarda hayvan kesmeyin. Kurban Bayramında kestiğiniz koyunların kistli organlarını köpeklere yedirmeyin açtığınız derin bir çukura gömünüz. Köpeklerinizi çocukların oyun oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde dolaştırmaya çıkartmayın.”




Son Güncelleme: 02.10.2014 17:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165