Bu şehirde trafik akmıyor!

Çorum trafiği içinden çıkılmaz bir halde. İnsanlar akmayan trafikte sinir küpü oluyor

18 Temmuz 2019 Perşembe 11:56
Bu şehirde trafik akmıyor!

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un şehir içi trafikte yaşadığı sorunlar yumak gibi katlanıyor, farkındayız zaten. An ben an kendimizi içinde bulduğumuz problemli trafik herkesi çileden çıkartıyor. Çorum’a özellikle yaz aylarında dışardan gelen hemşehrilerimiz, misafirlerimiz akmayan trafiğe hayret ediyor. Haliyle de Çorum’un bu soruna ne zaman neşter vuracağını soruyor.

Mesela: araç ve nüfus yoğunluğuna rağmen bazı büyük şehirlerin çoğunluğunda tıkır tıkır işleyen bir trafik akışı var.

Çorum ölçeğinden daha büyük bazı kentlerde imar ve alt yapı önceden planlanmış olmalı ki, trafikte ahenk sağlanmış, bekleme süresi kısalmış. Stres, tartışma minimum düzeyde. Sürücü ve yayalar birbirine saygılı, kurallara riayet etme, caydırıcı önlemler vs. genel-geçer ilkeler kusursuz işliyor.

Oysa Anadolu kenti Çorum’da trafik yıllardır kronikleşmiş bir dert. Ana arterler, geçiş güzergahları, kavşak noktaları tıkanıyor. Günün büyük bölümünde bir yerden başka bir yere ulaşmak çileye dönüşüyor. Yayaları düşünülmeyen kavşaklar mevcut. Mecbur kalmasan taşıta binmek, trafiğe çıkmak içinden gelmiyor insanların. Kaldırımlar işgal altında. Motosiklet, bisikletler yayalarla birlikte seyir halinde. Trafikte büyük araç, küçük araç, motorlu, motorsuz, bilimum her şeyle, her an karşılaşıp sürprizler yaşayabilirsiniz.

Eski ve yeni dokudaki yerleşim bölgelerinde, bir çok ana caddede, kavşaklarda hem araç hem yaya trafiğinde uzun süreli beklemeler artık mecburiyete dönüşmüş durumda. Bu şehirde ‘trafik akmıyor’. Çünkü dün ve bugün uzun ve orta vadeli planlamalar göz ardı edilmiş. Kalıcı değil geçici alt yapı tedbirleri alınmış. Anlık durumlara göre vaziyet alınması durumu içinden çıkılmaz hale getirmiş.

Yıllardır şehrin trafik master planı hazırlığından bahsedilmesine rağmen ortaya somut bir şey sunulamıyor. Şehir trafiğine neşter vurma yetki ve sorumluluğuna sahip olanlar kente nefes aldıracak radikal, cesur kararlar alamıyor. Paydaşlar çözümü birbirine havale etmekle ve/veya günü birlik önlemlerle yetiniyor.

Sonuç itibariyle Çorumlu, akmayan bir trafiğe mahkum ediliyor.

Son Güncelleme: 20.07.2019 13:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TEBRİKLER SENDE OLMASAN 2019-07-18 12:15:57

Mustafa kardeşim sana helal olsun. Bu memlekette herkes uyuyor yada haline küsmğş susmuş vaziyette. Çok haklısın. ÇORUM TRAFİĞİ TAM REZALET. Trafik md. ne gittim. Tüm sorunları aynen biliyorlar ve çözümünüde söylüyorlar. Lakin gel gör ki İL TRAFİK KOMİSYONU bunu kabul etmiyor. Yani BELEDİYE ÇÖZÜME KARŞI ÇIKIYORMUŞ. Aslında basit çözümlerde mevcut gerçektende. GAZİ CD. YAYA GEÇİTLERİNİ AZALTIN VE DÜZENLEYİN. sorunların %50 si hallolur. KÖR PLMUŞ HERKESİN AKLI TUTULMUŞ YAW.

Misafir Avatar
kpt 2019-07-18 15:35:43 @TEBRİKLER SENDE OLMASAN

ana arterlerde park yasağı olacak, kaldırımları daraltmakla bu iş olmaz. 30 metre yol yapsan çift sıra park yaparlar. ne siyasi ne de mülki irade yok, kimse aman ben belaya bulaşmayayım diye kafalarını kuma gömüyorlar.Böyle yapınca halka şirin görüneceklerini sanıyorlar, oysa yetkilerini kullanmadan niceleri toza karıştı, adlarını hatırlayan yok.Ya oturduğunuz mevkileri iyi temsil edin, yada bu iş bize göre değil deyip kenara çekilin.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Ahmet 2019-07-18 12:21:24

Hastane, otogar, yurtlar, organize sanayi, valilik, vergi dairesi vb nüfus yoğunluğu barındıran tüm binalar Gazi-İnönü caddesi boyuna yerleştirildi. Üzerine otopark kullanma adeti zayıf. Bunların üzerine bir de trafikteki bütün kurallar benim daha hızlı ulaşmam içindir o yüzden dörtlümü yaktığım heryer benim park alanımdır mantığındaki vatandaşlarımız da ekleniyor. Sonuç bu. Bende 15-20 km hızla gittiğimiz caddede emniyet kemeri kontrolündense, ikinci sıra park, yolun ortasına park, ters yöne giriş, kırmızı ışık denetimi gibi uygulamalar çok daha faydalı olacaktır.

Avatar
Kadir 2019-07-18 12:43:01

Mustafa bey, oncelikle kanayan bir yaraya dokundunuz, tesekkur ederim. Lakin yetkililerin sizinde deyiminizde, kararli ve radikal kararlar alip, ilerisi dusunulerek sehrin yeniden yapilandirmaya gidilmesi gerekir, ancak Corum sehirlesme itibariyle yine sizinde deyiminizle yarinlar dusunulmeden bir sehir insaa edilmis ki, bu sehri tekrardan yapilandirmak belki 10 yili alabilir ve buyuk butce gerektiren bir planlama olur, ayni zamanda planlamaya gidilirken, bircok yerinde istimlak edilmesi elzem elbette, Sonuc olarak; Once planlama ile birlikte butce calismasi olmasi gerek,
Yani boylesine yeniden yapilanacak bir sehrin butcesi var mi? Varsa ne kadar ayrilacak ?
Onlarca soru isareti,

Avatar
hasan 2019-07-18 16:26:16

Şimdi bunun hakkını sayın idarecilerimize vermemiz gerekir. dört yol kavşaklarının bile Neredeyse tamamı karşılıklı gelmiyor. Boş arazide bile karşılıklı denk getiremiyoruz bir türlü. Misal Teminalden gelirken kent parka giden kavşak -sanayiden bağcılara giden kavşak -Rüstem eren parkı yanındaki kavşaklar gibi bunu çoğalta bilirz.

Avatar
Ziya 2019-07-18 13:36:05

Şehrinimizin ulaşım ana planı var mı?

Avatar
Akademik Baskanimiz 2019-07-18 14:35:09

Bu cok onemli konu, eminim degerli akademisyen baskanimizin mega projeleri arasinda muhtemelen vardir. Ve eminim cozume kavusturur. Sahi bu arada akademisyenlerle olusturdugu projeler hayata gecmeye basladimi, takip ederseniz seviniriz Mustafa Bey.

Avatar
Trafik 2019-07-18 17:24:03

Çözüm daha da basit. Gideceğimiz yere en yakın yere park edeceğiz diye trafiği kapatmasak. İkinci park sırasını olusturmasak. Sokak girislerine arac park etmesek. Atm de islem yapacagız diye arm nin önüne yolun ortasına araba park etmesek. Ah su iki dakikalik isim var birsey olmaz hallerimiz. Otobüs gecemiyor otobüs gazi caddesinde.

Avatar
Selam 2019-07-18 18:12:11

Konu trafikten acılmısken kacımız trafik kurallarına uyuyo. Sinyal veriyor musunuz dönerken? Ya da aniden durmadan dörtlüleri yakıyor musunuz. Memleketime geldiğimde gördügüm kimse kurallara uymuyor

banner165