Bu ülke Türkçe ezanı tekrar kaldırmaz

Hemşehrimiz Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Ezan-ı Muhammedi’nin Türkçe okunmasına yönelik tartışmalarla ilgili konuştu.

07 Kasım 2018 Çarşamba 20:47
Bu ülke Türkçe ezanı tekrar kaldırmaz

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dini Musikisi ve Anabilim Dalı'ndan hemşehrimiz Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Ezan-ı Muhammedi’nin Türkçe okunmasına yönelik tartışmalarla ilgili konuştu.

Yenişafak’ta yer alan habere göre, uzun yıllardır Balkanlar’da sokak sokak gezerek Osmanlı’nın kayıp ilahilerini kayıt altına alan Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Balkanlar’ın Türkiye’de okunan ezana hasret duyduğunu belirterek, “Ezan-ı Muhammedî Türkçe okunması mümkün değil. Bu ülke artık onu kaldırmaz. İsteniyorsa bir kere denensin ve olacakları hep birlikte görelim” şekliden konuştu.

TÜRKÇE EZAN OKUNSUN OLACAKLARI HEP BİRLİKTE GÖRELİM

Türkiye’de bugün hala ezanın Türkçe okunulması gerektiğini savunanlarla ilgili konuşan Sezikli, “Biz de bugün ne kadar Ezan-ı Muhammedî Türkçe okunsun denilse de öyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu yanlışı tekrar getirmek akıl karı bir şey değil. Bu ülke artık onu kaldırmaz. Ülke olarak bunu çoktan aştık. İsteniyorsa bir kere denensin ve olacakları hep birlikte görelim. İktidarları getiren ve iktidarları götüren bir şey üzerinde hala ısrar etmemek lazım. Israr edenin zaten aklı yok. Geçmişte yaşananlar bugüne örnek olmalı” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hayırlısı 2018-11-08 08:48:29

kürtçe ezana ses çıkarmayın. daha önce habur olayına ses çıkarmadığınız gibi.

Avatar
anlamadınız 2018-11-08 09:35:23

dinimiz ayrı ,araplaşmak arapça ayrı.
araplardan gelen hiçbirseyi kabul etmiyorum.

Avatar
Cahil Kalsın 2018-11-08 09:04:48

Dinlediklerini anlamasın bu halk, aman diyim... Hiç bir şey Türkçe olmasın.

Misafir Avatar
ahmet 2018-11-08 09:59:10 @Cahil Kalsın

dinlediğini anlamak istiyorsan araştır türkçesini oku. Ama minareden türkçe okunmasını okumak ne denli mantıklı?

Beğenmedim! (1)
Avatar
Türk 2018-11-09 11:17:54

İş öyle bir savruluyor ki!Türkçeyi kaldırmaya kadar götürecekler.

Avatar
Sizi çok iyi anlıyor ve tanıyoruz. 2018-11-08 15:25:46

Ezan namaza/salata çağrıdır. Türkçe okununca namaz kılıp, kuranı okuyup Allahın emir ve yasaklarına riayet mi edeceksiniz. Laf ola beri gele....

Misafir Avatar
cevap 2018-11-09 08:25:57 @Sizi çok iyi anlıyor ve tanıyoruz.

o zaman türkçe küfür edersemde sayılmaz

Beğenmedim! (1)
Avatar
Biz müslümanız. 2018-11-10 21:49:29

Bizler müslümanlar olarak bir olay ve durum için öncelikle Allah Teala bu konu hakkında birşey buyurmuş sonra Peygamberi sav ne buyurmuş sonra bunlarda bulamazsak sahabe bu konu hakkında bir görüş belirtmiş mi diye onları araştırırız. Hemen ilk celsede aklımıza duygularımıza veya örflerimize göre hüküm vermeyiz. Allah Teala Kuranı Kerim’inde Kitabını hangi dilde indirdiğini özellikle belirtiyor peki o zaman insanlar inen ayetleri başka bir dilde mi zannediyorlardı? hayır Çünkü zaten ayetler o insanlara hitap edecekti ve onların anlayacağı şekilde onların dilinde indi öyleyse Allah neden özellikle hangi dilde indirdiğini belirtiyor çünkü Allah Teala Âlimdir yani ezelde be ebette olan ve olacak herşeyi bilir, dün de bu tartışma vardı bugünde var yarın da olacak. Ama Allah’ın cc ayeti açıktır. Biz bu Kuran-ı Arapça olarak indirdik umulur ki aklınızı kullanırsınız. (Yusuf/2) Allah Teala aklınızı kullanırsınız dediği ayetlerde bir esrar gizli olduğunu onu da siz düşünün anlayın. Her şeyi de söylemeye gerek yok diyor yani. Ezan da Kuran da Arapçadır, Arapça da Rabçadır. Bazı rivayetlerde cennetin dilinin bile aRapça olacağı geçmektedir. En azından buna inkar ederek karşı çıkma müslüman, biraz kabulcü ol. Her dil Allah’ın ayetlerinden bir ayettir diye ayet vardır, Türkçe de bizim değil Allah’ın dır. Sen Arapçayı anlamıyorsan şimdiye kadar sırf bundan dolayı ne eksiklik oldu hayatında. Meal okudun da hangi ayeti anlayarak hayata geçirdin bu soruları bana değil kendi içinde kendine dürüstçe cevapla....

banner165