Bundan sonra ne yapılacak? İşte cevabı

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, STK temsilcileri ile buluştu, afet bölgesinde yapılanları ve bundan sonra yapılacakları istişare etti.

26 Şubat 2023 Pazar 21:24
Bundan sonra ne yapılacak? İşte cevabı

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum İnsani Değerler Platformu Temsilciliği’nin organizasyonunda STK temsilcileri ile bir araya gelerek, ‘Asrın Felaketi’ depremin hemen ardından bugüne kadar yapılanlar, bundan sonra gerçekleştirilecek destekler hususunda istişare etti.

Görüşmede son 15 gündür bölgede bulunan Kavuncu, Hatay’da sahada yapılanları aktarırken, hali hazırda ihtiyaç, talep ve sorunlar STK temsilcileri ile paylaşıldı.

İşte o açıklama:

Çorum İnsani Değerler Platformu Temsilciliğimizin organizesinde, her biri ‘’bir iyilik hareketi öncüsü’’ olan, yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin il temsilcisi arkadaşlarımızla bir araya geldik.

Hepimizin yüreğini yakan ‘Asrın Felaketi’ depremin hemen ardından bir seferberlik ruhuyla, Çorum’da STK’larımızın yaptıkları çalışmalar hakkında platform dönem sözcüsü Nejat Yazıcı kardeşimizin sunumunu dinledik. Sonrasında, Çorum’da İnsani Değerler Platformu, STK’lar olarak hep birlikte bundan sonraki süreçte, depremzede kardeşlerimiz için yapılabilecek çalışmalar hakkında çok verimli istişarelerde bulunduk.

Ayrıca söz konusu toplantıda; depremin meydana geldiği 6 Şubat günü sabahının ilk saatlerinden itibaren bu güne kadar da bütün milletvekillerimiz ile birlikte sahada görev yaptığımız, deprem bölgelerindeki yardım ve koordinasyon çalışmalarımız ile gözlem, tespit ve incelemelerimiz hakkında arkadaşlarımızı bilgilendirme fırsatı bulduk.

Hatay’da ve deprem bölgesinde, geçmiş olsun dileklerimizi iletip acılarını paylaşarak yaralarını sarmaya çalıştığımız depremzede kardeşlerimizin, ihtiyaç, talep ve beklentilerini arkadaşlarımıza ilettik.

Türkiye’nin genel olarak fay hatları üzerinde olduğunu hatırlatarak, geçmişten günümüze coğrafyamızda yaşanan büyük depremleri konuştuk. Aynı acıların tekrar yaşanmaması için yapılması gerekenleri hep birlikte değerlendirdik.

Depremin büyüklüğü ve etki alanı: Yaşadığımız afetin enerji yoğunluğu dünya tarihinde yaşanan en büyük depremler ve felaketlerden katbekat daha büyük. Asrın felaketi bu depremler; Hiroşima'ya atılan atom bombasının yaklaşık "iki bin" katı enerji yoğunluğundadır.
30 katrilyon enerji yoğunluğu ile dünyada benzeri olmayan, 400 kilometre uzunluğunda 110 bin metrekare çapında alanda etkili olan depremlerden 11 vilayetimiz, 116 ilçemiz, 141 beldemiz ve 4.962 köyü kapsayan çok geniş bir alanı etkilemiştir. Doğrudan 13,5 milyon dolaylı 20 milyon insanımızın etkilendiği deprem, Gölcük depreminin 10 katı büyüklüğündedir.

Deprem Bölgesindeki Görevliler: Afet bölgelerinde depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanımızın riyasetinde tüm Bakanlarımızın ve AK Parti Milletvekillerimizin tamamının yanında 38 Vali, 160 Mülki İdare Amiri, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir. Yaklaşık 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalara katılmıştır.

Arama-kurtarma çalışmalarında 35 binin üzerinde uzman personel görev yapmıştır. Tüm kurum ve kuruluşlar gibi belediyeler, STK’lar ve Yardım kuruluşları da bölgededir. Acil ihtiyaçların giderilmesinin ardından barınma, yiyecek ve giyecek temini, altyapı, temizlik alanlarındaki çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir.

Deprem Sonrası Durum: Kahramanmaraş merkezli depremlerde bu gün itibariyle 44 bin 218 kişi hayatını kaybetmiştir. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 114 bin 834'ü bulmuştur.  110 bin yaralımızın tedavisine sağlık kuruluşlarımızda devam edilmektedir. Bölgeden 450.000 vatandaşımız tahliye edilmiştir. 1 milyon 750 bin vatandaşımızın barınma ihtiyacı giderilmiştir.

Deprem Yardım Faaliyetleri: AFAD 10 ilimizde 329.382 çadırın kurulumunu tamamlamıştır. 100.000 konteyner kurulumu da hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Bölgede yürütülecek çalışmalar için 100 milyar liralık bütçe Hazine'den tahsis edilmiştir. 335 Bin 956 Depremzede Ailenin Hesabına 10'ar Bin Lira yatırılmıştır. 30 bin eşya, 15 bin taşınma yardımı yanında; Ağır hasarlı ev sahibine 13 bin, Ağır hasarlı evdeki kiracıya 5 bin, Orta hasarlı ev sahibine 5 bin, Orta hasarlı evdeki kiracıya 3 bin lira nakdi yardım yapılmaktadır. Vefat edenlerin yakınlarına 100'er bin lira nakdi destek verilecektir.

Deprem Bölgesinde Hasar Tespit Çalışmaları ve yeni yapılacak TOKİ Evleri: Hasar tespit çalışmaları 11 ilde 7 bin 300 personelle eş zamanlı yürütülmektedir. 164 bin 29 binada yer alan 518 bin 754 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Yıkılan binaların %97’si 1999 öncesine aittir.  TOKİ’nin yaptığı hiçbir bina bu depremlerden zarar görmemiştir. Hasar tespiti bugün itibarıyla Türkiye genelinde yüzde 80 seviyelerine gelmiştir.

Deprem bölgesinde 200 bin konut ve 70 bin köy evinin inşasına mart ayında başlanacaktı. Ancak Nurdağı ve İslahiye ilçelerimizde depremzede kardeşlerimiz için ilk etapta yapılacak 855 konut için ilk kazma vurulmuştur. Bizi biz yapan tüm STK’larımıza, yardım kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, gece gündüz, sıcak soğuk, yakın uzak demeden yardıma koşan güzel insanlarımıza; müteşekkiriz, minnettarız.

Aziz, necip, yardımsever milletimizi, her biri bir iyilik hareketi öncüsü olan STK’larımızı, yaralarımızı sarmak amacıyla gerçekleştirdikleri fedakârane hizmetleri nedeniyle tebrik ve teşekkür ediyorum. Her türlü imkânı depremzedelerimiz için seferber eden Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayetli liderliğindeki güçlü devletimizle; dayanışmada, yardımlaşmada tüm dünyaya örnek olan necip milletimizle, zor gün dostlarımızla hep birlikte el ele bu felaketin açtığı yaraları da en kısa sürede saracağız.

Hiçbir vatandaşımızı çaresiz ve açıkta bırakmadan deprem bölgelerimizi tekrar inşa ve ihya edeceğiz. 85 Milyon tek yürek olmuş Türki’ye olarak büyük hedef ve vizyonlarımıza ulaşacağız inşallah. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Zira milli ve manevi duygularla yoğrulmuş asil milletimizin üstesinden gelemeyeceği hiçbir zorluk yoktur. Yüce Rabbim, birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize zeval vermesin."

(Not: sayısal, istatistiksel bilgiler AFAD tarafında paylaşılan bilgilerdir.)

Son Güncelleme: 27.02.2023 09:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Asır 2023-02-26 22:26:49

Asrın partisi asrın felakeyne hazırlık yapamamış .Hatay da Maraş’ta 10 günde enkazlardan insanlar çıkamadı . Kurtarma ekipleri Afat çuvalladı . 1 politikacı istifa edemedi .

Avatar
Çorum 19 2023-02-26 23:16:31

Tarım arazilerini dere yataklarini Erol olcok civarı tarlalari kapatıp imara açma işlerinden belediyede imar rantlarindan vazgeçerek bütün müteahhitleri kontrol ederek baslayabilirsiniz

Avatar
Sakalli ve sahne arkadaslari 2023-02-27 06:50:50

Asmis arkasina ensar flamasini , depremden nasil fayda saglariz sovu pesindeler, sakalli ve şükelasi. Insanlar gocuk altinda gunlerce kurtarilmayi bekledi, donarak öldü cocuklar , gec kalindi mudehalelerde diye bizzat Reisiniz söyledi o zaman nerdeydiniz. Madem bu kadar faydali STK'lar ile toplanti yapiyorsin, Kizilay'i da alsaydiniz o toplantiniza. Depremin ucuncu gununde Ahbap dernegine 46 milyonluk ( eski para ile 46 trilyon) cadir satmislar, ahbap da Afad'a bagislamis cadiri. Insanlar cadir yok diye isyan ediyorlarlar tv kanallarinda ( yandas kanallar haric) Biraz da bunlardan bahsetseydiniz sakalli ve sahne arkadaslari

Avatar
Ahmet 2023-02-27 11:01:57

Bu asrın felaketi benzetmesinden vazgeçin artık, güneş balçıkla sıvanmaz. Şili'de 9,2 şiddetindeki depremde 500 km kıyı boyu etkilendi, vefat sayısı 500 civarı.

Avatar
Kadir 2023-02-27 09:49:18

Hadi oradan,

Avatar
İskilipli 2023-02-27 05:25:01

neler yapılacak?

Avatar
Çorumsuz 2023-02-27 14:41:52

Ben de diyorum Erol'un sesi çıkmıyor, fotoğraf biriktiriyormuş adam. Ama AFAD'ın ve devletin zaten açıkladığı verileri anlatarak ne yapmak istedi anlamadım. Başlığı görünce dedim ÇORUM'da ne yapılacak üzerine bişey diyor herhalde.. Sonra güldüm, ilahi ben. Adam olaylardan şehirce haber alamadık zannediyor herhalde.

Avatar
Efsane 2023-02-27 21:13:18

Bu kadar boş bir insanı vekil yapmak kadar hatalı ne olabilir. Sen ilin için ne yapabilirsin onu söyle