CHP: ‘6 asırlık cami bakıma muhtaç’

CHP yönetimi Çorum’un Sungurlu İlçesi Yörüklü Köyü’nde bulunan ve 590 yıllık geçmişe sahip tarihi camiiyi ziyaret etti,

16 Temmuz 2020 Perşembe 14:35

CHP yönetimi Çorum’un Sungurlu İlçesi Yörüklü Köyü’nde bulunan ve 590 yıllık geçmişe sahip tarihi camiiyi ziyaret etti, tarihi eserin bakım ve onarıma ihtiyacı olduğu bilgisini paylaştı.

CHP yöneticileri, her geçen gün dökülen ve yıpranan caminin, bir an önce küçük çaplı bakım-onarım çalışmaları yapılarak ayağa kaldırılmasıgerektiğini açıkladı..

CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, beraberinde Sungurlu İlçe Başkanı Ali Erayhan ve bazı İl Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Yörüklü Köyü’nü ziyaret ederek tarihi camide incelemelerde bulundu.

Köy muhtarı Ahmet Güleryüz’den bilgi alan Tahtasız, en son 1999 yılında tamirat gören tarihi caminin, ata yadigarı, tarih kokan bir yapı olduğunu belirterek, “Tarihimize sahip çıkmak zorundayız. Caminin küçük çaplı onarım çalışmalarına ihtiyacı var. Aslî özellikleri korunarak yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor” dedi.

Tahtasız, Çorum’un en eski cemilerinden biri olan Yörüklü-Ergülü Baba Camii’ne yeniden hayat verilmesi gerektiğini kaydetti.

Tahtasız, sorunun çözümü noktasında ilgili kurumlarla görüşeceğini sözlerine ekledi.

CAMİNİN TARİHÇESİ

590 yıl önce yapılmış Ergülü Baba Camii, Çorum'un Sungurlu İlçesi'ne bağlı Yörüklü Köyünde bulunmakta. Cami, 1.530 yılında Ergülü Baba tarafından yaptırılmıştır.

Kare planlı caminin üzeri duvarlar üzerine oturan sekiz köşeli kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür.

Önünde son cemaat yeri bulunmaktadır.

Düzgün kesme taştan yapılmış olan caminin duvarları dışa taşkın silmelerle üçe bölünmüştür.

Caminin içerisi iki sıra halinde, her kenarda ikişer yuvarlak kemerli pencere ile aydınlatılmıştır.

Minaresi kesme taştan olup, gövdesi yuvarlak ve tek şerefelidir.

Cami Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1999’da tamir edilmiştir.

Cami orijinal durumundan oldukça uzaklaşmıştır.

Onarım sonucunda caminin yüksekliği daha da artmıştır.

Ergülü Baba’nın düzenlediği vakfiyesinin başında da Kanuni Sultan Süleyman’ın tuğrası bulunmaktadır.

Son Güncelleme: 16.07.2020 15:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2020-07-16 16:21:53

MaşşAllah cehape de gelişme var cemaati olmayan boş camilere sahip çıkıyor.:) Kaç kere tamir edilmiş sen içini dolduramazsan 10 sene sonra yine aynı hale gelir.

Avatar
Mat 2020-07-17 10:08:44

Çok güzel bir gelişme.cami kapatıp ahır yapan chp den tadilat avına çıkan chp ye.bu chp de iş var da ağzına kadar dolacak Ayasofya ya itiraz ederler küçücük köydeki camiye tadilat isterler.Nerede ne yapacağı belli olmaz.Seçimden önce hergün cuma kılarlar seçimden sonra bayramdan bayrama ortaya çıkarlar. Aynı inönün evde cuma namazı kılıyorum demesi gibi...

Avatar
X 2020-07-17 21:05:35

Traji komik, elinizi tutan yok madem tarihi mekan avındasınız hayrınız olsun bir tadilatı da siz yaptırın. Maksat farklı olunca tabi....

Avatar
Sung 2020-07-17 11:17:29

İlginiz için teşekkürler..