Çiftçi borçları erteleniyor

Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, bu yıl yaşanan tabii afetlerden dolayı yeterli gelir elde...

22 Ağustos 2014 Cuma 10:59
 Çiftçi borçları erteleniyor


Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, bu yıl yaşanan tabii afetlerden dolayı yeterli gelir elde edemeyecek üreticilerin, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesine yönelik olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile 13 Mayıs 2014 tarih ve 28999 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.


Yılmaz, “Ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de çeşitli afetlerden dolayı ürünler, hayvanlar, tesisler ve seralar en az % 30 zarar gördü. Bu nedenle hasar tespit komisyonlarınca arazilerinde hasar tespit edilen çiftçilerimizin kredi borçları 1 yıl süreyle % 3 faiz uygulanmak koşulu ile ertelendi.” dedi.


Geçmiş yıllarda Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki borç ertelemelerinde afetin türüne bakılmaksızın çiftçilerin kullandıkları tüm indirimli kredileri erteleniyorken, bu yıl Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün konu hakkındaki Yönergesi ile sadece afet gören ürüne yönelik kredi borçlarının ertelenmesi uygulaması başlatıldığını kaydeden Yılmaz, açıklamasında şunları söyledi; “Bu uygulama birçok üreticimizi mağdur etmiş olup, borç erteleme kararının amacına ulaşmasını engellemiştir. Konu ile ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Türkiye Ziraat Odaları Birliğince yapılan girişimler sonucunda Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü 24.07.2014 tarih ve 88 No'lu Yönergesi ile uygulaması düzeltilmiştir. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzeltme ile geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da afet yaşayan çiftçilerin hasar gördükleri ürüne ilişkin kredi borçları ile birlikte diğer üretim konularına ilişkin kullandıkları kredileri de erteleme kapsamına alınabilecektir.”


Toprak analizi çağrısı


Tarımsal üretimin bilinçli ve verimli şekilde yapılabilmesi için toprak analizi yaptırmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, üreticileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.


Alaca Ziraat Odası Toprak Analizi Laboratuvarında, Alaca merkez ve köylerindeki üreticilerin yanı sıra yakın ilçelerden gelen üreticilere de hizmet verdiklerini söyleyen Yılmaz, "Ziraat Odası bünyesinde yer alan laboratuvardaki aşırı yoğunluk nedeniyle, toprak analizi yaptırmak isteyen üreticilerin numunelerini en geç 25 Ağustos 2014 tarihine kadar getirmeleri gerekiyor. Bu tarihten sonra gelen numuneler kabul edilemeyeceğinden, geciken üreticiler toprak analizi desteğinden yararlanamayacaklar.


Alaca Ziraat Odası olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin ürünleri bol, kazançları bereketli olsun.” şeklinde konuştu.




Son Güncelleme: 22.08.2014 11:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.