ÇÖLYAK için seferberler

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak.

16 Kasım 2016 Çarşamba 10:35
 ÇÖLYAK için seferberler


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak.

Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yapılacak. Benzer bir çalışma Çorum’da yapılıyor.

GLÜTENSİZ EKMEK ÜRETİMİ

Benzer bir çalışma Çorum’da Hitit Üniversitesi tarafından hayata geçiriliyor. HİTÜ ve ÇÖLYAK Hastaları Yardımlaşma Derneği işbirliğinde üniversite Gıda Mühendisliği bünyesinde glütensiz ekmek üretimi yapılacak.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Çorum’da 600 ÇÖLYAK hastası bulunuyor. ÇÖLYAK Derneği’ne kayıtlı hasta sayısı ise sadece 80.

HİTÜ himayesinde gastro uzmanlarının katılımıyla paneller düzenlenerek ÇÖLYAK için farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Dernek ve üniversite organizesinde gelecek hafta Çarşamba günü bir etkinlik düzenlenecek.

-ÇÖLYAK HASTALIĞI-

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Çölyak Hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyet mevcuttur. Glüten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.






Son Güncelleme: 16.11.2016 13:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165