Çorum Bakan'ı ikna edebilecek mi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan'ın Çorum ziyaretinin sonuçlarını merakla bekliyoruz

14 Mart 2020 Cumartesi 11:55
Çorum Bakan'ı ikna edebilecek mi?

MUSTAFA DEMİRER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın son dakika bir değişiklik olmazsa yarın (Pazar) Çorum’a yapacağı ziyaret programının içeriği dikkat çekti. Bu ziyaret Çorum için şimdiye kadar pek çok alanda dillendirdiği taleplerinde yol alabilmesi için iyi bir fırsat olabilir.

Bugün (cumartesi) gün boyunca Samsun’da bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunacak olan Bakan Turhan, Pazar gününü aynı şekilde Çorum’a ayıracak. Programın detayında bazı karayolu ve tünel inşaatlarının yanı sıra bilhassa Celilkırı’nda çeyrek asır önce başlatılan ancak yarım kalan havaalanı inşaatı alanının incelemesi ile alt-üst geçitler yer alıyor. Valilik’te yapılacak istişare toplantısında muhtemel gelişmeler de önemli tabiki.

İLÇELER İHMAL EDİLDİ

Çorum’un yıllara sari ulaşım alt yapısındaki yetersizliklerin kentin ekonomisini, refahını, istihdamını ve dahi mutluluk sıralamasını ne kadar olumsuz etkilediği artık herkesin malumu.

Hakkı teslim etmek lazım. AK Parti iktidarlarında ana arterlerde karayolu ağımız ciddi anlamda modernize edildi. Lakin ilçe yol ağında tam tersi bir süreç yaşadık. 17 yıllık iktidarın her döneminde Çorum ve ilçeleri arasındaki karayolu ağı birkaç istisna dışında büyük ölçüde ihmal edildi. Bir önceki dönemde başlatılan ilçe karayolu ağı çalışmalarında ise ihale iptalleri, itirazlar, müteahhit firmanın iş bırakması, istimlak problemleri gibi nedenlerle art arda talihsizlikler yaşandı.

PEKİ ŞİMDİ NE DURUMDAYIZ?

Çorum’un toplam 1055 kilometre uzunluğundaki karayolu ağında son durumu özetleyecek olursak;

Osmancık-Merzifon Karayolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 60 seviyesinde.

Çorum-Laçin-Osmancık Karayolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 50 seviyesinde.

Çorum-Laçin-Kırkdilim Geçişi (tüneller) fiziki gerçekleşme yüzde 18.

Çorum-Alaca Karayolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 49 seviyesinde.

Çorum-İskilip Karayolu fiziki gerçekleşme yüzde 36.

Kargı-Osmancık Karayolu Saraydüzü yol ayrımı fiziki gerçekleşme yüzde 89 seviyesinde.

Çorum-Mecitözü Amasya Karayolu fiziki gerçekleşme yüzde 19 seviyesinde.

Cemilbey-Ortaköy Karayolu fiziki gerçekleşme yüzde 50 oranında.

Alaca-Boğazkale ayrımı-Sungurlu ayrımı fiziki gerçekleşme sadece yüzde 1 düzeyinde.

Çorum-İskilip ayrımı Çankırı Karayolu’nda çalışmalar başladı.

Çorum-İskilip-Çankırı-Ankara Karayolu’nda çalışmalara yeni başlandı.

Görüldüğü gibi manzara pek iç açıcı değil.

KÖPRÜLÜ KAVŞAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın Çorum ziyaretinde kent için hayati önem taşıyan iki köprülü kavşağa çare aranacak.

Birincisi Ankara-Çorum şehir geçişi üzerinde bulunan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne alt geçit projesi. İktidarın yerel temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazalarının sıkça yaşandığı bölge için alt geçit projesi hazırlanıyor. Ayrıca hastane karşısında sağlık üniversitesi işaretlenen Güney Kampüsü yer alıyor. Yani hastanenin tam karşısına Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve sağlıkla ilgili diğer fakülteler inşa edilecek. Hal böyle olunca bölgeye alt geçit yapılması elzem oluyor. Bakan Turhan’ın yerinde yapacağı incelemenin ardından alt geçidin hızlandırılması umut ediliyor.

HIZLI TREN KADAR ÖNEMLİ KAVŞAK

Çorum için şiddetle ihtiyaç duyulan bir diğer köprülü kavşak projesi daha var. Yaklaşık 150 bin nüfusu ilgilendiriyor. Yol yapım çalışmaları devam eden Çorum-Osmancık-İskilip yolu hizmete girdiğinde 13 ilçeden 8’i olan İskilip, Bayat, Osmancık, Laçin, Dodurga, Oğuzlar, Kargı ve Uğurludağ ilçelerinin tamamı Çorum Çevre Yolu ortasında birleşecek. Çorum Çevre Yolu ise malum Ankara-Samsun hattı üzerinde. İç Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan transit geçiş güzergahı. Şayet 8 ayrı ilçenin kesiştiği yer köprülü kavşakla Akşemseddin Caddesi’ne bağlanmazsa yakın gelecekte acıklı bir durum bizi bekliyor demektir. İskilip ve Osmancık yolu tamamlandığında bölge trafik yoğunluğunun en fazla olduğu nokta haline geleceğinden köprülü kavşak trafiği rahatlatarak kaza riskini ortadan kaldıracak. Sözün özü bu kavşak hızlı tren kadar önemli.

HAVAALANI MEVZUSU

Çorum’a müstakil havaalanı yapılması hususunda bugüne kadar yapılan tüm girişimler bizi heyecanlandırsa da, arzu edilen neticeye varamadık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a, gerek seçim döneminde gerçekleştirdiği Çorum ziyaretlerinde, gerekse siyasetin yerel aktörleri tarafından Ankara’da Çorum’un talepleri bir çok kez aktarıldı. Bakan Turhan’ın Çorum’da dönemin Başbakanı Tansu Çiller döneminde başlanılan ancak 5 Nisan ekonomik krizi nedeniyle iptal edilen havaalanı inşaat alanını inceleyecek olması, havaalanı mücadelesinde Çorum lehine umutlandırıcı bir adım.

DEMİRYOLU/YHT

Çorum’un hayati önem taşıyan bir diğer yatırım talebi hızlı tren ve yük taşımacılığına uyumlu demiryolu ağı. İhracatı 1 milyar doları aşan, ihracat artışı ile 81 il arasında dikkat çeken ilk 3 kent arasına giren Çorum, demiryolunu hasretle bekliyor. Kırıkkale-Delice-Çorum-Merzifon-Samsun Demiryolu Projesi Etüd çalışmaları bitme aşamasına yaklaştı. Yapım işi için kaynak temini gerekiyor. Ulaştırma Bakanı Turhan’ın Çorum ziyaretinde demiryolu talebinin önemi ve önceliğine her şeyden daha fazla dikkat çekilmesi gerekiyor.

Veriler böyle olduğuna göre, Çorum’un, taleplerine ulaşma yolunda Ulaştırma Bakanı Turhan’ı bu ziyaretinde ikna etmesi çok önemli. Ziyaretten Çorum ne elde edecek merakla bekliyoruz.

Son Güncelleme: 16.03.2020 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
karakuş 2020-03-14 12:36:19

hani söz vermişlerdi ne iknası

Avatar
belediyedeisimkanı 2020-03-14 12:57:15

galiba bunlar leblebi alıp geri donuyorlar

Avatar
Ahmet 2020-03-14 13:29:17

İknayla neden uğraşıyorsunuz? Kaç kez söz verildi, kaç kez tutulmadı? İhtiyacı daha az olan yerlere çoktan yapılıp Çorum'a yapılmama durumu olan birçok hizmet var ve bunlar yeni şeyler de değil. 1 dönem önce sandıkta gereken tepki verilseydi yatırım yağıyordu şu an Çorum'a. Ama adamlar da haklı, kaybetmek için her şeyi yapsalar da yine kazanıyorlar Çorum'da :)

Avatar
Çorumlu 2020-03-14 22:30:47

Bu bakan bey'den Çorum'a bir halt olmaz.Boşuna ümitlenmeyin.Seçim öncesi Anitta otelde kandırdı bizi.

Avatar
Hasan 2020-03-15 13:32:15

Çorum bir Trabzon değil ki havaalanı yapsınlar, Merzifon yolu der gider, bizden de zırnık oy yok bu adamlara, Yozgat, Amasya, Trabzon oy versin oyu, Çorum değil.

Avatar
GEREK YOK 2020-03-15 14:08:40

Ne gereği var canım?? Şimdi havaalanıda nerden çıktı. 2.sınıf insan muamelesine devam. Merzifonla idare edin. Yazık değil mi ? İsraf olur hemmm. Sonra isteyecek ve kamuoyunu oyalayacak ne kalır mazAllah??? Ensarda toplanıp kimlere poz veririz ??
Derdimiz KORONA
Önceliğimiz burada
Virüs KORONA
Havaalanı olur mu şimdi hiç
SOR ONA????

Avatar
Çorumlu 2020-03-15 13:26:05

Bu Bakan havaalanı için fizibilite diyordu, Çorum bu saatten sonra havaalanı için adımatmayan hiçbir partiye destek vermemeli, başta Ak Partiye çünkü bu parti bölge illerde en büyük kazığı Çorum'a attı, Merzifon aha şurda diyerek.

Avatar
Yeni Gineli Ama Papoa Değil 2020-03-14 13:03:11

Zor dostummmm
Sayın il Başkanı Yusuf bey dışında bütün teşkilat lağvedilmeli. Ahmet Biçer ve Haşim Ahlatçı gönülleri alınarak tekrar kazanılmalı. Chp yeni il Başkanı ve özgür kılıç beyle bu uyumu yakaladı, Tuncay Yılmazın agresif tavrı alışık olunmadığı için yadırgandı ancak onunda derdi Çorum, bence samimiyetle karşılanmalı.
Mhp Agah beyin ve yeni yönetimin samimi gayretleriyle çıkışta. Ancak iktidar kanadı yenilenecem değişecem dedikçe hatada ısrar ediyor. Cumhurbaşkanı kimsenin karşısında eğilip bükülmeyin dedikçe inatla biat kültürü ve yalakalık tavan yapıyor.

Misafir Avatar
Partili 2020-03-14 13:19:56 @Yeni Gineli Ama Papoa Değil

Yanlış yorum;Agah Karapıçak,partiyi aldığı yerden iniş yönüne çevirdi.Üyelik bekleyen 200 ü aşkın müracaat neden genel merkeze götürülmedi?

Beğenmedim! (2)

banner165