Çorum, Büyükşehir olunca…

Beştepe'de AK Partili milletvekilleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamının düşürüleceğini, Büyükşehir sayısının 50-60'ı bulabileceğini açıkladı.

03 Aralık 2016 Cumartesi 15:46
Çorum, Büyükşehir olunca…

MUSTAFA DEMİRER/HABER YORUM


Beştepe'de AK Partili milletvekilleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamının düşürüleceğini, Büyükşehir sayısının 50-60'ı bulabileceğini açıkladı.


Erdoğan’ın sözlerinin hemen ardından yaygın basında büyükşehir olacak iller için nüfus kriterinin 300 bine çekileceği haberleri yer aldı.


İl geneli nüfusu 525 bin olan Çorum da Büyükşehir olacak iller listesinde yer aldı.


BU İŞİN UZMANLARINA SORDUM


Çorum’un Büyükşehir olmasının avantaj ve dezavantajlarını Ankara’da görev yapan bu işin başındaki isimlere sordum.


AVANTAJLARI NELER?


Büyükşehir statüsü merkez belediyelerin hem yetki hem de sorumluluklarını artırıyor, ayrıca güçlendiriyor.


Köyler mahalle oluyor. Özel İdare Müdürlüklerinin kırsala götürdüğü bütün alt yapı hizmetlerinin sorumluluğu Büyükşehir belediyesine geçiyor.


Kişi başı nüfus esasına bakılarak İller Bankası istihkakları artırılıyor. Kaynak, makine-teçhizat, nitelikli yönetici ve personel artıyor.


Yetki ve hizmet tek elden yürütüldüğünden senkronize olma problemi daha az yaşanıyor. İlçe belediyeleri olduğu gibi kalıyor. Geniş imkanlara sahip olamayacakları için hizmet güçleri daralıyor.


DEZAVANTAJLARI DA VAR


Büyükşehir belediyesi olmanın avantajları kadar bazı dezavantajları da var. Hizmetin kırsala yönlendirilmesi için kaynakların artırılması gerekiyor. Pasta büyürken gelir az olunca sulama, kanalizasyon, imar ve diğer tüm alt yapı yapı sorunlarının giderilmesi kolay olmuyor.


Nitelikli yönetici ve personel ihtiyacı artıyor. Özel İdare’nin angarya işleri belediyelere yükleniyor. Vatandaşın hizmet beklentisi yükseliyor. Beklentilerin dengeli olması gerekliliği ortaya çıkıyor.


İstihkaklar artmasına rağmen kaynakların dağıtımda dengesizlikler yaşanıyor.


Son Güncelleme: 05.12.2016 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurbey 2016-12-03 16:13:44

Mesela havaalanı mevzuunda bir gelişme olacak mı? Olur mu Mustafa bey, onu da sorsaydınız.

Avatar
Adem Bolat 2016-12-03 16:36:06

İnşallah büyük şehir olur güzel yurdum çorum bizler ankaradaki çorumlular olarak mücadele idiyorum büyük şehir olsun diye facebokta bir gurubumuz var çorum büyük şehir olma adına diye büyük şehir olursa iş imkanı daha çok olur çorumda işci maaşları düzelir geçler gurbete gitmez.

Avatar
Hitit 2016-12-03 19:15:55

Çorum büyükşehir olacak kulağa çok hoş geliyor belki büyükşehir olursa sevgili büyüklerin yapamadıkları ya da yapmak için çaba bile göstermedikleri birçok yatırım büyükşehir olduğumuzda yapılabilir belkide kim bilir hayırlısı olsun güzel memleketimiz icin

Avatar
ÇORUM 19 2016-12-03 21:41:47


Yozgat hattuşa havaalanı
kurarken biz hep cak cek hayaller ile avutulup duralım...

Avatar
Gurbetçi 2016-12-04 11:59:19

Al bir kaya nerene dayarsan daya Çorum! 80 binlik Yozgat'a havaalanı açılıyor hem de adı Hattuşa olacakmış, Çorum'a da helikopter pisti yapılacakmış!!!!!!!!

banner165