Çorum’da havayı kirletenler yandı!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hava kirliliğine karşı alınması gereken önlemleri açıkladı.

22 Ekim 2014 Çarşamba 11:03
 Çorum’da havayı kirletenler yandı!


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hava kirliliğine karşı alınması gereken önlemleri açıkladı.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Seyitahmet Sancak, 2014-2015 kış dönemine girilirken kış hazırlıklarının yapılmasına yönelik uyarıları hatırlattı. Sancak, ileride telafisi imkansız durumlarla karşılaşılmaması, çevre ve insan sağlığını korumak üzere hava kirliliğinin yaşanmaması açısından alınması gereken önlemleri şöyle özetledi;


“06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre Hava Kirliliği Sınır Değerleri her yıl kademeli olarak azaltılmaktadır.


Bu nedenle 2013 yılında 250 mikrogram/metreküp olan kükürtdioksit (SO2) sınır değeri 2014 yılında 225 mikrogram/metreküp değerine, 2013 yılında 100 mikrogram/metreküp olan Partikül Madde sınır değeri 2014 yılında 90 mikrogram/metreküp değerine düşecektir.


Hava Kirliliği 1. Derecede Kirli İller arasında bulunan ilimizde Ekim 2014’den itibaren hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüz bünyesinde çalışmalar ve denetimler artırılacaktır.


Baca ve kazan temizlikleri, kalorifer tesisatları ile bakımları yapılmalı, kaloriferler mutlaka “Ateşçi Belgesi” olan kişilerce yakılmalıdır.


Bilindiği üzere İlimiz merkezinde doğalgaz bulunduğundan doğalgaz kullanımı ile doğalgaz olmayan bina ve konutlarda İlimiz Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır.


Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasak olup yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacaktır.


Dış ortam sıcaklığı (gece ve gündüz) 15 0C’nin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin yakılması, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18
0C, konutlarda ise 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalı, hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüz bakımevleri, kreşler, terminaller ve kolluk güçleri binalarında iç ortam sıcaklığı 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Isınma Kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 523,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 523,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.


Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesi gereğince; 875,00-TL idari para cezası uygulanacaktır.


Havası daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliği konusunda tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya ve yukarıda belirtilen önlemleri almaya davet ediyorum.”



Son Güncelleme: 22.10.2014 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muhittin civkin 2014-10-22 12:13:07

Osmancık caddesinde ki üst geçit yanında bulunan fırında n çıkan dumandan çok rahatsız oluyoruz.yaz ve kış sürekli. ,bu na bir önlem alınır sa çok sevinecegiz.

Avatar
CENGİZ 2014-10-22 12:44:51

sayin yetkililer burdan size duyuruyorum çimebto fabrikasi gece yarisi filtresini açiyoorrrr.buna bir çare buluuunn.yeter artik bu adamlara birilerini ders vermesi lazim bu kadarda olmaz.kim ne yapackasa yapsin kardeşim yazik bu memlekete.stad civari,tavukluk,fuar alani civarinda oturanlar buna şahit.birilerine ceza verilecekse çimento fabrikasindan başayalim