Çorum’da vaka oranını açıkladı, tek tek sıraladı

CHP Çorum’da korona virüs vakalarının ve vefat sayısının

07 Eylül 2020 Pazartesi 16:58
Çorum’da vaka oranını açıkladı, tek tek sıraladı

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Çorum’da korona virüs vakalarının ve vefat sayısının artığını belirterek, “Görünen köy kılavuz istemez. Şimdi tedbir almazsak yarın çok geç olabilir” dedi.

Çorum’da korona virüsten dolayı 3 hafta önce 12 olan vefat sayısının bugünlerde 52 olduğuna dikkati çeken Tahtasız, artış oranının yüzde 433 olduğunu kaydetti.

Pozitif vaka sayısında da 3 hafta önce 750 olan sayının bugünlerde 6757 olduğunu bildiren Tahtasız, vaka oranının da yüzde 901 oranında artığına işaret etti.

Tahtasız, “Virüs beklemiyor. Her geçen gün vaka sayıları daha da artıyor. Hastanelerimizin taşıyamayacağı kapasitelere ulaşıyor.

Farklı bir şeyler yapmaz isek durumun çok daha kötü olacağı gözlemleniyor. Görünen köy kılavuz istemiyor” diyerek “şeffaflık” ve “ortak akıl” çağrısında bulundu.

Mehmet Tahtasız’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

SÖYLÜYORUZ: ŞİMDİ TEDBİR ALMAZSAK YARIN ÇOK GEÇ

“Tüm sivil toplum, STK, siyasi parti, kurumlar ve halkımıza çağrımızdır.

İlimiz kaderine mi bırakılacak. Bunca emek heba mı edilecek?

BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ

İlimizde, 1 Haziran 2020 tarihinde, korona tedbirlerinin azaltılmasıyla başlayan normalleşme sürecinde- özellikle son 3 hafta içerisinde- vaka artışlarının rekor seviyelere ulaştığı gözlemlenmektedir.

10 Mart 2020 ilk vakadan itibaren yapılan sokağa çıkma yasakları, eğitimlerin durdurulması, işyerlerinde faaliyet kısıtlamaları, 65 yaş üstü büyüklerimiz ve 18 yaş altı çocuklarımızın aylarca evlerinde kalmalarına rağmen, gelinen durum maalesef ki kontrol edilebilirlik aşamasını geçmektedir. Sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere, cansiperhane çalışan, kendi sağlıklarını riske atan insanlarımızın bu emeklerini boşa çıkarmaya hakkımız bulunmamaktadır.

Günlerdir  korona virüsün, ilimize etkilerini sahada yaptığımız incelemelerle gözlemlemeye çalışarak bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz.

Sahada gördüğümüz, genel olarak kabullenilmiş çaresizlik. Bunu kesinlikle kabul edemeyiz.

Çalışanlarımızda moral ve motivasyon düşüklüğü gözlemledik.  Gerek resmi kurumlar, gerek esnafımız,  gerekse de vatandaşlarımız  durumun vehametini görmekle birlikte, gerekli davranışı gösterememektedirler.

Vatandaşlarımızın  yaşadıkları derin ekonomik sorunlar, salgınla mücadeleyi zorlaştırmaktadır.

Bir plan ve program dahilinde, değişen duruma karşı yeni algoritmalar üretilmesi gerekir.  Her il kendi özellerini de ortaya çıkarabilmeli ve çok hızlı karar alma süreçlerini ortaya koymalıdır.

Son dönemde bulaş dağılım merkezlerinin, aynı ev veya aynı işyerini paylaşanlar olduğu ve izolasyonun yeterince sağlanamamasından kaynaklandığı  gözlemlenmektedir.

Önceki dönemde de sürekli ifade etmeye çalıştığımız, izolasyonun tam anlamıyla doğru bir şekilde uygulanması ve hiç bir vatandaşımızın mağdur edilmeden bu süreci geçirmesinin sağlanması gerektiğidir.

Virüs beklemiyor. Her geçen gün vaka sayıları daha da artıyor. Hastanelerimizin taşıyamayacağı kapasitelere ulaşıyor.

Farklı bir şeyler yapmaz isek durumun çok daha kötü olacağı gözlemleniyor. Görünen köy kılavuz istemiyor.

İl hıfzıssıhha kurulu kararları ile alınan ilave tedbirler olumlu bulunmakla birlikte Çorum’a çağrımızdır.

ŞEFFAFLIK VE ORTAK AKIL

Resmi kurumlar, STK, tüm vatandaşlarımızla birlikte mevcut durumun açık, ayrıntılı bir şekilde paylaşılması ve bir seferberlik gibi ortak akıl ile çalışma yapılması gerekmektedir..

Sorunun muhatapları soruna ortak olmalıdır ki durumun ciddiyetinin farkına varsın. Toplumsal davranış değişikliği sonuca ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Çağrımızdır;

1- Semptomları olan kişiler vaka olarak değerlendirilmeli, hastaneye ulaşım özel olarak sağlanmalı (ideali şehir içerisinde de test merkezleri olması) ve test sonucunun çıkması beklenmeden birinci derece yakınları da izolasyona alınmalıdır. Test yaptırabilmek için saatlerce sırada beklememelidir.

2- Küçücük bir evde izolasyon koşulu yok ise insanlarımıza daha farklı bir yerde izolasyon imkanı sağlanmalıdır.

3- Aynı evde de olsa izolasyonun nasıl olabileceği detaylı anlatılmalıdır.

4- İzolasyondaki hastalar ve yakınlarının mağduriyetleri giderilmelidir ki insanlar izolasyon dışına çıkma gereği duymasınlar. Uymayanlara gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. İl   Hıfzıssıhha kararlarında alınarak hayata geçirilen, Mahalle Denetleme Birimleri, yerinde mağduriyet incelemesi yapmalı ve tespit edilen ihtiyaçlar acil olarak karşılanmalıdır.

5- Vatandaşlarımızın covid-19 konusunda Maske, Mesafe ve Hijyen bilgilendirilmelerinin sürekli yapılması gerekmektedir.  Bir çok insanımızın maalesef ki hatalı bilgilere sahip oldukları görülmüştür. 

6- Halkın sağlıklı maske ve hijyen malzemelerine ulaşımı sağlanmalıdır. Maddi koşulları uygun olmayan kişilere yeteri kadar sağlıklı maske ve hijyen malzeme desteği  verilmelidir. 

Günlerce aynı  kalitesiz maske kullanımının ve satışının önüne geçilmelidir.   

7- Özellikle sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının artırılması için ek çalışmalar yapılmalıdır. Resmi görevliler, çalışanlara veya halkımıza suçlayıcı cümleler kullanmamalı soruna odaklı bir yaklaşım sergilemelidir. Sorunun çözümünden sorumlu olanların şikayet hakkı bulunmaz.

8- Özel okullarda 8 ve 12 sınıflar örgün eğitime başlamıştır.  Sağlık bilim kurulu negatif görüş belirtmesine rağmen Bakanlık orta eğitim kurumlarında 21 Eylül’de örgün eğitimin başlaması kararını değiştirmemiştir.  İlimizdeki günlük vaka sayısı kaça düşmelidir ki okullar açılabilsin. Hedef nedir?  İlimiz için hedef belirlenmeli ve eğitime ilişkin detaylı planlamalar yapılmalıdır. Öğrenci sayısı, servis, yiyecek durumu, İzolasyondaki çocuklarımızın eğitime devamı nasıl sağlanacağı konusunda etkin çalışmalar yapılmalıdır.

9- Özellikle vaka sayısının arttığı; işyeri, sektör, bölge, bina gibi noktalara, mağduriyet  yaratmadan ,kısıtlama veya karantina  tedbirleri geç kalınmadan alınmalı, temaslı taramaları yapılmalıdır.

10- Pandemi hastanesi olarak ilan edilecek hastanelerin  bir oldu bitti ile değil, tekniki, fiziki alt yapılarının ve personel sayılarının yeterli hale getirilip hizmete açılması elzemdir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tolga 2020-09-07 18:27:22

Mart ayından beri grup halinde gezmediğin uğramadığın yer kalmadı.. çoğundada maskesiz dolaştın şimdi çıkmış akıl veriyorsun hangi sıfatla?

Avatar
Aferin 2020-09-07 17:06:16

Eeee ne oldu şimdi neye çare oldun lüzumsuzluk

Avatar
Anne 2020-09-07 17:40:10

Vaka sayıları bu haldeyken 4 yaşından 16 -17 yaşına kadar çocukların sorumluluğu okullara, öğretmenlere bırakılmaz. Ben çocuğumu okula göndermeyeceğim. Allah korusun bir çocuğu okul kaynaklı temas olup kaybetsek, bunun vicdani yükünü ne öğretmene ne okul yönetimine yükleyemeyiz. Ben bir çocuğuma yeri geldiğinde söz geçiremiyorum, öğretmen ne yapsın.

Misafir Avatar
Büyükanne 2020-09-07 19:50:02 @Anne

Vaka sayıları bu haldeyken çocuklarınızı sokağa salıyorsunuz ama.. kalabalık gruplar halinde gece yarılarına kadar sokaktalar.. okuldan arkadaşlarından virüs kapacak çocuk sokakta arkadaşlarından virüs kapmıyor mu?

Beğenmedim! (2)
Avatar
vatandaş19 2020-09-07 18:28:27

yurtları umreciler gibi kullanmak lazım

Avatar
Xyz 2020-09-07 18:50:20

Bunlardan once dersim botan ikilisinden kurtulup Ataturkun partisini kurulus ayarlarina dondurun sonra oy bekleyin ayrica sezgin tanrikulu istanbuldan degil gucu yetiyor gözü yiyorsa diyarbakirdan milletvekili secilsin

banner165