Çorum’un evladı kazı başkanı olursa..

Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Önder İpek, Ortaköy-Şapinuva Kazı Başkanlığı görevini devraldı.

09 Ağustos 2021 Pazartesi 14:13
Çorum’un evladı kazı başkanı olursa..

MUSTAFA DEMİRER

Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Önder İpek, geçtiğimiz günlerde Ortaköy-Şapinuva Kazı Başkanlığı görevini devraldı.

DERİN VE ÖNEMLİ ANLAMI VAR

Rutin bir devir-teslim töreni gibi gördüğümüz gelişmenin ülkemiz ve şehrimiz açısından derin ve önemli anlamı var.

Çorum'un yerleşim geçmişi M.Ö. 6000'li yıllara dayanıyor. Yani İnsanlık var olduğu sürece Çorum'da bir medeniyet olmuş. Mesela Hattilar, Asurlular, Hititler, Frigler, Medler, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı…
Kazı çalışmalarında elde edilen buluşlara bazı çevrelerce her ne kadar taş-toprak denilse de, tarihi kim bulursa o yazıyor. Uzun yıllar batı ülkelerinden topraklarımıza gelip kazı yapan yabancı bilim adamları, elde ettikleri yeni keşiflerle tarihi yazma fırsatını sahip olmuşlar.

TÜRK BİLİM ADAMLARININ YAPTIĞI KAZILAR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü verilerine göre; Çorum'da Türk Bilim Heyetleri'nce gerçekleştirilen Alacahöyük (Aykut Çınaroğlu-Ankara Üniversitesi/2019 yılında vefat etti) Ortaköy-Şapinuva (Aygül Süel-1971-2018/Ankara Üniversitesi) Resuloğlu Mezarlığı ve Yerleşim Yeri (Tayfun Yıldırım-Ankara Üniversitesi) Eskiyapan Höyüğü (Tunç Sipahi-Ankara Üniversitesi) Boğazköy (Andreas Schachner (Almanya) kazıları var.
Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nca yapılan kazılar ise, Sungurlu Boyalı Höyük (Tunç Sipahi) ,Yörüklü Beldesi Ekstramizl Mezarlık (Tayfun Yıldırım), Resuloğlu Nekrogolü (Tayfun Yıldırım),Derekutuğun köyü (Ünal Yalçın) ve Örükaya Höyüğü.
Bu kazılardan 2018 yılında Hitit Üniversitesi'nin sorumluluğuna geçen Örükaya Höyüğü hariç diğerlerinin bilimsel danışmanları başka üniversitelerden.

AYGÜL SÜEL HİTİT ÜNİVERSİTESİ'NE GEÇTİ

Ortaköy Hitit şehri ören yeri 1990 yılında Prof. Dr. Aygül Süel'in bilimsel başkanlığında kurtarma kazısı olarak başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleriyle Ankara Üniversitesi adına bir bilim heyeti Prof. Dr. Aygül Süel ve merhum Dr. Mustafa Süel başkanlığında yürütüldü. Aygül Süel'in 2018 yılında Ankara Üniversitesi'nden ayrılıp Hitit Üniversitesi'ne geçmesiyle birlikte, o dönemki çok zorlu süreçler sonucunda kazı 2019 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Hitit Üniversitesi adına bir bilim heyeti tarafından Prof. Dr. Aygül Süel başkanlığında yürütüldü. Şimdi ise Şapinuva kazı başkanlığı uzun yıllar müze müdürlüğü görevinde bulunan, alanında uzman, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Çorum'un evladı olan Önder İpek'e geçti.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ'NİN ÜSTLENDİĞİ BİR DİĞER KAZI

Hitit Üniversitesi’nin sorumluluğunda bulunan bir başka kazı ise Örükaya.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Çorum Valiliği, Müze müdürlüğü ve Hitit Üniversitesi işbirliğinde 2017 yılında başlatılan Örükaya kazıları ise Hitit Üniversitesi'nin ilk arkeolojik kazısı olarak başlamıştı. Söz konusu kazı çalışması kapsamında bölgenin Roma çağı, Helenistik ve Roma dönemi tarih ve arkeolojisine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Bölgede günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesine uzanan antik su bendinin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
Çorum'da insanlık tarihine ışık tutacak birçok bulguya farklı kazılardan ulaşmak mümkün. Bilimsel çalışmalar kim tarafından yapılırsa yapılsın, neticede tüm insanlığa hizmet etmesi nedeniyle son derece önemli. Şüphesiz bu çalışmaları yapan bilim adamları Çorum'un da tanıtımına katkı sağladılar. Ancak bünyesinde arkeoloji bölümü bulunan Hitit Üniversitesi'nin öğretim üyeleri tarafından yapılan kazı başkanlıkları sayesinde üniversitenin bu alanda tanınırlılığı artacak, öğrenci tercihlerinin yönlenmesine katkı sağlayacak.

UMUDUMUZ O Kİ...

Umudumuz o ki, Hitit Üniversitesi'ne 'tabela üniversitesi' diyerek cephe açan, ardından 81 ile üniversite kurulmasını eleştiren bazı mahfiller, kendi topraklarımızda yine kendi yetiştirdiğimiz bilim adamlarının elleriyle yerli ve milli kazıları yaparak tarihi yazdıklarını gördükçe şaşıracaklar, bir kentte üniversite kurulmasının derinliğini dahi iyi idrak edeceklerdir.

Son Güncelleme: 12.08.2021 19:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mecnun SÖNMEZ. 2021-08-09 17:27:15

Önder hocamın kazı başkanı olması çok iyi.Çok tecrübeli başarılı girişimci bir insan .Başarılar dilerim.

Avatar
Teşekkürler 2021-08-09 22:59:52

Mustafa Bey, sizlerin bu yaklaşımları sayesinde konulara, olaylara farklı bakabiliyoruz. Teşekkür ediyoruz. Gerçekten de yakın bir zamanda ulusal basında her ile Üniversite açtınız da ne oldu diye yazılmıştı. dediğiniz gibi, hiç de öyle değil.

Avatar
Ahir Zaman 2021-08-10 00:18:13

Genel olarak Haberleri ve yorumları okuduğumda şu söz aklıma geldi nedense.
Öyle bir zamandayız ki,
Kendi kazdığı kuyuya kendi düşenler bile,
Kendini Hz. Yusuf ilan ediyor.

Avatar
halit güneş 2021-08-11 16:26:57

Önder beyin bu görevi de en iyi şekilde ifa edeceğine eminiz. hayırlı olsun çok isabetli olmuş

Avatar
Yazık 2021-08-11 20:51:38

Boğazkalede yıllardır Almanlar kazı yapıyor, ne getirdiler ne götürdüler bilinmez, kazı başkanı Andres yerine Ahmet Mehmet olsun yazıktır