Çorum’un gerçeği bu tespitlerde

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve Saha İstanbul işbirliğinde "Çorum Savunma Sanayi Buluşması'nda Çorum'a dair çarpıcı tespitler dikkat çekti.

25 Haziran 2021 Cuma 00:56
Çorum’un gerçeği bu tespitlerde

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’da savunma sanayine ilişkin farkındalığı geliştirmek, savunma sanayine çalışma potansiyeli olan firmalara yön göstermek ve hedef vermek, kent sanayicilerini daha yüksek katma değerli ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ve Saha İstanbul işbirliğinde "Çorum Savunma Sanayi Buluşması" geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.

ÇORUM’DA 4 FİRMA SAVUNMA SANAYİSİNE ÇALIŞIYOR

Millî Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Muhsin Dere ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin katıldığı buluşmada, savunma sanayisinin üst düzey bürokratları Çorum’daydı. Program sonrası Çorum’da savunma sanayiinde alt yüklenici olarak üretim yapan 4 sanayi tesisinde inceleme yapıldı.

SATIR ARALARI DİKKAT ÇEKTİ

Toplantının protokol konuşmalarında bazı isimlerin satır aralarında söyledikleri dikkat çekiciydi.

ULAŞIM ALT YAPISI YOK, AMA…

Mesela; Milli Savunma Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Muhsin Dere, “Çorum 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi, Teknokent’i ile 1 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla belirli bir noktaya geldi. Limanı olmayan, denizi olmayan, havalimanı olmayan, demiryolu olmayan bir şehir bunu yaptı. Çorum’da savunma sanayiinde alt yüklenici olarak üretim yapan 4 firmamız var.” dedi.

Dere’nin sözleri, bir nevi ulaşım alt yapısı olmayan bir şehrin kendi kabiliyetleri ile geldiği başarılı noktayı gözler önüne seriyordu.

EN AKILCI ÖNERİ

Bir diğer çarpıcı konuşmayı Vali Yardımcısı Recep Yüksel yaptı. Yüksel, savunma sanayi buluşmasının önemine değindikten sonra, “Demiryolu, bunu dört gözle bekliyoruz. Bir diğeri de Çorum’da biraz sevda hikayesine dönen, biraz siyaset hikayesine dönen havalimanı, havayolu geçiyoruz onu, ama kargo taşımacılığının mutlaka sanayicimiz için gerekli olduğunu ben ısrarla izah etmek istiyorum” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Yüksel’in kargo taşımacılığının altını kalın harflerle çizmesi, Çorum’un yaşadığı kayıplardan sonra tekrar hamle yapması için en akılcı öneri oldu.

200 FİRMA, 160 ÜLKEYİ GEZİYOR, AMA NAVLUN?

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal da konuşmasında, Çorum sanayisi için benzer ulaşım alt yapı beklentilerini dile getirdi. Başaranhıncal şöyle dedi: “10 yıldır savunma sanayisinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kolay bir kulvar değil ama 4 firmamız savunma sanayisine katkı sağlıyor. Çorumlu sanayicilerimizin savunma sanayisinin A Takımı ile görüşme şansları olacak. Çorum kabuğuna sığmıyor. Her şeyi hak ediyor. Ama bizim de beklentimiz var. İstanbul, Ankara artık sanayi anlamında sıkışmış vaziyette. Artık Anadolu’da üretime başlıyoruz. Bir kazan gibi, biz de bir üs olabiliriz. Bu alt yapı, bu kültür ve bu sanayi kültürü Çorum’da var. Diğer taraftan sadece savunma değil, özellikle makine sanayisinde Çorum’dan 200 firma dünyada 160 tane ülkede geziyor şu anda. En zorlandığımız şey kendimiz rahat gidip geliyoruz ama yükümüzü göndermekte, navlun fiyatlarında çok zorlanıyoruz. Yatırım programına alındığını bildiğimiz demiryolu yatırımını Çorum hak ediyor. Bir an önce demiryolunun bütçeye girmesi gerekiyor. Sanayicimizin hemfikir olduğu tek konu herhalde demiryolu. Çünkü bir an önce yükü taşımamız gerekiyor.”

Son Güncelleme: 29.06.2021 12:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2021-06-25 07:12:14

Gerçekten hüzün hikâyesi devlete Çorum kadar katma değeri olmayan ihracatı Çorum'un çeyreği olmayan illere tren havayolu yap milyar ihracatı olan Çorum'a yapma .yeminle bizden oluyor nazlı değiliz yağdırıyoz oyları ondan oluyor.

Avatar
Ortaköy'lü 2021-06-25 09:58:11

Çoruma yapılan haksızlığı herkes görüyor ama ne hikmetse Cumhurbaşkanı görmek istemiyor. Çorumdan ve Çorumlulardan %50 ve üzeri oy almasını biliyor. Çorumumuzun olmazsa olmazı Çorum Havaalanı ve YHT dir.Sayın Cumhurbaşkanı aldığınız oyların hakkını verin, Çorumun göz ardı etmeyin.

Avatar
Şapinuva 2021-06-25 10:25:14

YOZGAT'LI FUAT OKTAY, CEMİL ÇİÇEK, BEKİR BOZDAĞ VE AMASYA'LI AKİF GÜLLE YATIRIMLARI ÇORUMUMUZA VERMEZLER.ÇORUM VE ÇORUMLULARDAN ALDIĞINIZ OYLAR HARAM'DIR. ÇORUM VE ÇORUMLULARI UYUTUYORLAR. UYUMAYA DEVAM ÇORUM.....

Avatar
Mustafa 2021-06-25 15:05:02

Biz Çorumlu lar siyasetçileri çalıştırmada Yozgat ın onda biri olamadık ya.Ama sanayicimiz Yozgat I 10 a katlar.

Avatar
Yozgatlı 2021-06-25 10:14:27

Arkadaşlar 3 Milletvekilimiz var görüyorsunuz çalışıyorlar Bakanları Çorum a davet ediyorlar biraz beklemek lazım