Çorum’un ihracatı 201 milyon dolar

Vali Necmeddin Kılıç, 2016 yılında Çorum’da yerleşik ihracatçıların tüm gümrük idarelerinden yaptıkları ihracat toplamının 201 milyon dolar olduğunu söyledi.

25 Ocak 2017 Çarşamba 19:37
Çorum’un ihracatı 201 milyon dolar

Vali Necmeddin Kılıç, 2016 yılında Çorum’da yerleşik ihracatçıların tüm gümrük idarelerinden yaptıkları ihracat toplamının 201 milyon dolar olduğunu söyledi.


Bunun 47 milyon dolarlık kısmının Çorum Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirildiğini yine Müdürlüğün 2016 yılı ithalat işlemleri tutarının ise 8 milyon dolar seviyelerinde olduğunun altını çizen Vali Kılıç, Çorum’dan yapılan dış ticaret hacminin istenen düzeyde olmadığını kaydetti.


6 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeni ile bir mesaj yayınlayan Vali Kılıç, şunları ifade etti:


“Her yıl farklı bir tema ile kutlanan 26 Ocak Dünya Gümrük Gününde 2017 Yılı için “Etkin Sınır Yönetimi İçin Veri Analizi” teması belirlenmiştir.


Uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında, günümüze değin önemli görevler üstlenen ve 1 Ekim1994 tarihinden itibaren adını “Dünya Gümrük Örgütü” olarak değiştiren “Gümrük İşbirliği Konseyi“, ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımı ile Brüksel’de gerçekleştirmiş ve 26 Ocak gününü “DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ” olarak ilan etmiş olup, 26 Ocak günü 1994 yılından beri her yıl örgüte üye 180 ülkede “Dünya Gümrük Günü” olarak kutlanmaktadır.


Uluslararası ve Avrupa Birliği’ndeki uygulamaları takip eden gümrük idarelerimiz, işlemleri kolay ve güvenilir ticaret için risk esaslı kontrollere önem vererek yasadışı ticareti önlemekte, uyumlu özel ve tüzel kişilerin işlemlerini ise kolaylaştırıp hızlandırmaktadır. 


Türkiye’nin tüm ithalat, ihracat ve transit işlemleri bu ilkelerle 161 Gümrük İdaresinde gerçekleştirilmektedir. Gümrük İşlemlerinde BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri), GÜVAS (Gümrük Veri Ambarı Sistemi), NCTS (Ortak Transit) ve yazışmalarda (EBYS) Elektronik Belge Yönetim Sistemi kullanılmaktadır. Gümrük işlemleri ve yazışmaların bilgisayar sistemleri üzerinden yapılması, risk analizlerinin daha etkin ve hızlı kullanımını sağlamaktadır.


İlimiz Çorum Gümrük Müdürlüğü Organize Sanayi Bölgesinde hizmet vermekte olup, ihracat yoğunluklu çalışmakla birlikte ithalat ve ayrıca gurbetçi vatandaşların taşıt süre uzatımı vb. işlemleri de yerine getirmektedir.


2016 yılında Çorum’da yerleşik ihracatçıların tüm gümrük idarelerinden yaptıkları ihracat toplamı 201 milyon dolar olup, bunun 47 milyon dolarlık kısmı Çorum Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmiş, yine Müdürlüğün 2016 yılı ithalat işlemleri tutarı ise 8 milyon dolar seviyesindedir.


Ülkemizin 2016 yılı toplam ihracat tutarının 143 milyar dolar, ithalat tutarının 198 milyar dolar, toplam dış ticaret hacmimizin 341 milyar dolar seviyesinde olduğu dikkate alındığında İlimizden yapılan dış ticaret hacmimizin istenen düzeyde olmadığı açıktır.


2017 ve müteakip yıllardaki hedefimiz; ilimizin özellikle ihracat boyutu ile ülke dış ticaretinde daha önemli miktarlarla yer almasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktır.”


Son Güncelleme: 25.01.2017 19:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165