Demiryolunda değişen bir şey yok!

11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şûrası sonuç raporunda, Çorum’un demiryolu hayalinin yine 2023-2035 yıllarına uzandığı...

09 Ekim 2013 Çarşamba 11:41
 Demiryolunda değişen bir şey yok!

11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şûrası sonuç raporunda, Çorum’un demiryolu hayalinin yine 2023-2035 yıllarına uzandığı, ancak Organize Sanayi Bölgesi gelişen illere öncelik tanındığı bilgisine ulaşıldı.

www.corumhakimiyet.net Recep Mebet imzalı haberde, Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme vizyonunun ortaya konduğu ‘Şura Sonuç Bildirgesi’nde Çorum’u umutlandıran ayrıntıların yer aldığı, 26 Eylül 2013 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanan raporda karayolu, havayolu, denizcilik ve demiryolları ile haberleşme alanındaki hedeflerin açıklandığı hatırlatıldı.

İşte o haber;


RAPORU BAKAN AÇIKLADI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 5-7 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Şûra’nın sonuç bildirgesini, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantıyla kamuoyuyla paylaştı.

Şuranın ana temasının ‘Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim’ olarak belirlendiğini hatırlatan Yıldırım, şurada Türkiye’nin 2003’te ulaştırma ve bilişim alanında hangi konumda olduğunu, bugünkü durumu ve 2023 hedefleriyle 2035 vizyonunun net şekilde ortaya konulduğunu söyledi. Bakanlığın kamu yatırımlarındaki payı, kara, demir, deniz ve havayolu ile haberleşme alanında 10 yılda gerçekleşen projeler ile 2023 hedefleri hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, 10 yıl önce bakanlığın kamu yatırımlarındaki payının yüzde 18 olduğunu, bugün ise bu rakamın yüzde 43’e çıktığının altını çizdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kamu yatırımları içindeki payını 2023’te yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Yıldırım, kalkınan, gelişen Türkiye’nin altyapı yatırımlarındaki payının artarak süreceğini kaydetti.


DEMİRYOLU AĞI 25 BİN KM OLACAK

Türkiye’nin kendi dönemlerinde Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tanıştığını belirten Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2003’te 11 bin kilometre demiryolu ağı vardı. 2013’te 12 bin 8 kilometre oldu, 2023’te ise 25 bin kilometre demiryolu ağımız olacak. Türkiye’de 10 yıl önce YHT yok, bugün 888 kilometre yeni YHT hattımız var. 2023’te ise 13 bin kilometre YHT hattı hedefliyoruz. Yine asırlardır el değmeyen bakımı yapılmayan demiryollarını yeniledik, sinyalsiz, elektrifikasyonsuz hatları sinyalli hale getirdik. 10 yıl önce demiryollarında 209 kilometre yol yenilemesi yapılmıştı, bugün 726,1 kilometre demiryolunu yeniledik. 10 yıl sonra ise tüm yollar yenilenmiş olacak. Elektrikli ve sinyalli hat uzunluğunda 2023 hedefimiz ise 8 bin kilometre.”


ÇORUM’U UMUTLANDIRAN AYRINTI

Ulaştırma Şûrası sonuç raporunda Çorum’un demiryolu özlemi ile ilgili umut veren ayrıntılar da yer aldı.

Raporun ‘2023 Hedefleri’ bölümündeki ‘Demiryolu Sektörü’ başlığı altında, “Yük potansiyeli bulunan lojistik merkezleri, fabrika, sanayi, OSB ile limanlara iltisak hattı bağlantılarının artırılarak kombine ve yük taşımacılığının geliştirilmesinin sağlanması” ifadelerine yer verildi. Söz konusu maddenin Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ni yakından ilgilendirdiği belirtildi.

Gelecek 10 yıl içinde 3 bin 500 km yüksek hızlı demiryolu, 8 bin 500 km hızlı demiryolu ve bin km konvansiyonel demiryolu olmak üzere 13 bin km demiryolu yapılacağı ve 2023 yılında toplam 25 bin km demiryolu uzunluğuna ulaşılmasının hedeflendiği bildirildi.

2035 yılına kadar ise 6 bin km ilave hızlı demiryolu yapılarak demiryolu ağının 31 bin km’ye çıkartılması hedefleniyor. Bu kapsamda Çorum’un da aralarında yer alacağı bazı şehirlerin demiryolu hattı ile tanışması planlanıyor.





Son Güncelleme: 09.10.2013 12:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
raycı 2013-10-09 14:47:58

çoruma demir yolu hiç bir zaman gelmeyecektir. sözüm ona otoyol yapacaklarmış ankara ve çorum arası bir buçuk saate inecekmiş. cehennemin dibine insin. otoyol yapana kadar şuraya samsun ankara arasına hatta havza ve delice arasına demir döşeyemeyen bunu da talep etmeyen ile edemeyen ile bence demir direk bile dikilmemeli. çorum da otoyol diyince ağzı kulaklarına varan elemanlar olduğu sürece tren miren gelmeyecek. gelemeyecek. getirilmeyecek..