Derinçay muamması

İl Genel Meclis Üyeleri, bayram sonrası yaptıkları ilk toplantıda bayramlaştı.

08 Ekim 2014 Çarşamba 13:29
 Derinçay muamması


İl Genel Meclis Üyeleri, bayram sonrası yaptıkları ilk toplantıda bayramlaştı.


Meclis üyeleri bayramlaştı


İl Genel Meclis başkanı Halil İbrahim Kaya ve gurup başkanları tüm meclis üyelerini kapıda karşıladı. Birbirleriyle tek tek bayramlaşan meclis üyeleri, bayram tatili nedeniyle yarım kalan toplantılarına devam etti.


Derinçay’da son durum


Derinçay’ın kirliliğinin önlenmesi için 2005 yılında hazırlanan 1 milyon 704 bin TL’lik proje, imalat eksikliği ve fazla ödemeler nedeniyle mahkemeye düştü. Valilik tarafından başlatılan soruşturmayla ortaya çıkan usulsüzlükler, projenin tam anlamıyla amacına ulaşmasını önlerken, davalar devam ediyor.


Konuya ilişkin verilen araştırma önergesi üzerine inceleme yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu, konunun geldiğini noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.


Komisyon Başkanı Yurdanur Özzehinli, açıkladığı raporda AB tarafından desteklenen projede, 34 köyün 19'unda fosseptik, 12'sinde kanalizasyon ve tamamında doğal arıtma tesis edilmesinin planlandığını, ancak projenin uygulanması sırasında Çorum Valiliği tarafından yaptırılan inceleme ile projenin fen ve sanat kurallarına uygun yapılmadığı ve fazla ödemelerin olduğu tespit edilerek, konunun mahkemeye intikal ettirildiğini ve davanın da devam ettiğini kaydetti.


Özzehinli raporunda şu bilgilere yer verdi; “Proje kapsamında Hamamlıçay, Beydili, Deliler, Çeşmeören, Abdalata. Şekerbey. Pınarcık, Tolamehmet, Yoğunpelit, Kazıklıkaya, Cemilbey ve Ahilyas köylerine kanalizasyon tesisi yapılması, Bayat, Pınarcık, Hamamlıçayköy, Türkler, Abdalata, Güveçli, Üyük, Cemilbey, Şekerbey, Yoğunpelit, Tolamehmet, Karacaköy, Çeşmeören, Yaydiğin, Deliler, Köprüalan, Beydili, Kazıklıkaya, Palabıyık köylerine foseptik tesisi ve Bayat, Pınarcık. Paşaköy,  Ahilyas,  Boğabağı,  Uğrak,  Kadıkırı,  Kınık,  Ömerbey.  Altınbaş,  Karapürçek, Celilkırı, Büğdüz, Eskiekin, Mislerovacığı, Kalehisar, Ovasaray, Hamamlıçay, Türkler, Abdalata, Güveçli, Üyük, Cemilbey, Şekerbey, Yoğunpelit, Tolamehmet, Karacaköy. Çeşmeören. Yaydiğin, Deliler, Köprüalan, Beydili, Kazıklıkaya. Palabıyık köylerine de doğal arıtma tesisi yapılması projelendirilmişti.


Hamamlıçay, Beydili, Deliler, Çeşmeören. Abdalata. Şekerbey. Pınarcık. Tolamehmet. Yoğunpelit ve Cemilbey köylerine kanalizasyon tesisi yapılmış olup, Ahilyas (idarece 2005 yılında yapılmış) ve Kazıklıkaya köylerine kanalizasyon tesisleri yapılmamıştır.


Denetimler  birleşik toplu denetim  olarak  yılda bir defa yapılıyor. Diğer denetimlerde detaylı çevre incelemesi olarak yapılıyor.


21 tesise 312 bin TL ceza kesildi


Organize sanayinin atık suları Çorum arıtmasına geliyor. Ayrıca sürekli izleme istasyonundan internetten sürekli takip ediliyor. Çorum Belediyesi günde 60 bin ton arıtma yapıyor. 2014 yılında 21 tesise ceza uygulanmıştır. 216 işletmeye denetim yapılmıştır. 312.153,00 TL ceza kesilmiştir. Alo 181 hattı ile vatandaşlarımıza ilgili şikayetlerini bildirebilirler.”


Toplantıda Çorum’da Mavi Dil adlı hastalığına ilişkin yapılan araştırma raporu açıklandı. Hastalığın görülmediği belirtildi.




Son Güncelleme: 08.10.2014 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.