‘Dershane kapatmak çözüm değil’

Hükümetin, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden çıkararak, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na uygun olmadıkları gerekçesiyle kapatacağı...

22 Ekim 2013 Salı 14:02
 ‘Dershane kapatmak çözüm değil’


Hükümetin, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden çıkararak, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na uygun olmadıkları gerekçesiyle kapatacağı iddiasıyla tartışma konusu haline gelen dershanelerin durumuyla ilgili görüşlerini ifade eden Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Çorum İl Başkanı Nihat Örs, “Dershanelerin zorla kapatılmasını, Türkiye’nin güçlendirmeye çalıştığı demokratik eğitim sistemi, hür teşebbüs  bağlamında yerinde bir karar olarak görmüyorum.” dedi.

Dershanelerin kapatılması yahut zorla özel okula dönüştürülmesi yerine farklı bir ad ve kurum tanımıyla işlevini sürdüreceklerini öngördüğünü söyleyen DES Çorum İl Başkanı Nihat Örs, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:


‘Dershanelerin vazgeçilmezliğini ortadan kaldırmalı’

Hükümet dershaneleri zorla kapatmak yerine, sınava giren öğrencilerin dershaneye dönük abartılı vazgeçilmezliğini ortadan kaldıracak kapsamlı reformlara kafa yormalıdır. Kaldı ki dershaneler bütün dünyada eğitim sistemlerinin destekleyici ve takviye edici çağdaş birer eğitim kurumları haline gelmiştir. Türkiye'deki temel sorun dershanelerin okulun önüne geçmiş olmasından kaynaklanmaktadır.


‘Asıl sorun dershanelerde değil’

Türk eğitim sisteminin asıl sorununun dershaneler olmadığını düşünüyorum. Asıl sorun, sınavı kazanmak için dershaneyi mecbur hale getiren eğitim sistemidir. Asıl sorun dershaneleri okulun önüne geçiren eğitim sistemidir. Asıl sorun sınavcı eğitim sistemidir. Asıl sorun ezberci eğitim sistemidir. Asıl sorun eğitimde fırsat ve kalite eşitliğini bir türlü sağlayamayan eğitim reformlarıdır.


‘Fırsat eşitliği yakanmalı’

Eğitim ve öğretim adına önemli bir işlevi olan ve destek hizmetini yerine getiren dershanelerin cebren kapatılmasının sanılanın aksine anadolu insanına, dar ve sabit gelirli ailelerin çocuklarına zarar verecektir. Hükümetin eğitim politikalarıyla ilgili en mühim başarısızlığı eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimde ortak kalite standardını yakalayamamış olmasıdır. Ezberci ve sınav merkezli bir eğitim sistemine sahip olmamız da ardından gelen sorunlardır. Altyapısı eksiz, donanımsız ve öğretmensiz okullarda okuyan yoksul, dar ve sabit gelirli ailelerin çocuklarına bir fırsat ve umut veren dershanelerin kapatılması eğitim sistemimizin çıktılarında ve sistemin insicamında sıkıntılar oluşturur.


‘Özel okullar yarı kapasiteyla çalışıyor’

Dershanelere özel okula dönüşme dayatması yapılması farklı sorunlar yaratacaktır. Bugün özel okullarımız zaten eksik ve yarım kapasiteyle çalışıyor, mevcut kontenjanlarını doldurabilmiş değiller. Tüm dershaneler özel okul yapılsa dahi sınavcı, ezberci eğitim sistemi devam ettiği müddetçe dershane ihtiyacı tekrar nüksedecek, özel dersler, kayıtsız dershaneler, evlerde grup eğitimleri gibi uygulamalar hızla artacaktır. Bu da dershanelere verilen paradan daha fazla bir harcamayı beraberinde getirecektir. Eğitimde esas durulması gereken nokta bugüne ve konjonktürel engellere yönelik değil, geleceğe ve ortak bir hedefe yönelik çözümlerde buluşulmasıdır. Yoksa dershanelerin kapatılarak adının etüt merkezi olarak değiştirilmesi ne ihtiyacı ne de sorunu ortadan kaldırmaz.


‘Eğitimde herşey sınav olmamalı’

Eğitimde başarı yalnızca SBS, LGS, LYS sınav sonuçları ve skorlarla ölçülmemelidir, okullarda spor, sanat, kültür ve müzik eğitimi de çok önemsenmelidir. Başarılı okul ve öğrenciler teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

Türk eğitim sisteminin ezberciliği teşvik ettiğini, sorun çözme, düşünme, düşündüğünü ifade etme ve hayata geçirme yerine "A, B, C" şıklarından birini işaretleten reaktif bir bakış açısı öğrettiğini görüyoruz.


‘Eğitimde paradigma değişikliğine ihtiyaç var’

Eğitimde ezberci anlayışın oluşmasında en büyük sorumluluk dershaneler değil YGS, SBS sistemi olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Sınavlar hayatın her sahasında gençlerin kaderine hükmeder hale gelmiştir. Gerek YGS, SBS ve KPSS sistemi, öğrencileri bir elemeden geçirme ,sıralamaya tabi tutma, yeteneklerini ve kapasitelerini belirleme gerekliliği göz önüne alındığında  bilgi kaynaklarına ulaşmanın serbest olduğu bir anlayışa göre olmalıdır.


‘Dershane öğretmenlerinin sorunlarını dinleyen yok’

Hükümeti dershanelerde çalışan öğretmenlerin maaşları ve sendika hakkı konusunda da düzenleme yapmaya davet ediyoruz. Dershanelerde ve özel eğitim kurumlarında yaklaşık 120 bin öğretmenimiz görev yapıyor. Özellikle kimi dershanelerde öğretmenlerimiz sigortasız, güvencesiz, zor ve sıkıntılı şartlarda veyahut asgari ücretle çalıştırılıyor.


‘Sigortasız ve zor şartlarda çalışıyorlar’

Özel sektörde öğretmen maaşları arasında büyük uçurumlar var. Tecrübesizlik bahanesiyle yıllarca asgari ücretle 'stajyerlik' yapmaya mecbur bırakılan genç öğretmenler, haftanın her günü 12-14 saat dershanelerde derse girmekte, boş zamanlarında ise soğuk, dar ve karanlık etüt odalarında öğrencilerle test çözmektedir. Hastalanma ve rapor alma hakkı dahi olmayan öğretmenlerin tatil yapma hakkı da olmadığı gibi çoğu sigortasız olarak çalışmaktadır.


‘Çalışma Bakanlığı uyuyor mu?’

Çoğunun iş güvencesi dahi bulunmamaktadır, her an sözleşmesi fesh edilebilir. Sendikası yoktur. 11 ay çalışır fakat 10 ay maaş alır. Testlere, sınavlara, dergilere, hatta bazen gazetelere soru da hazırlattırılan dershane ve özel eğitim kurumları öğretmenlerinin sömürülmesini kimse dile getirmiyor. Dershane ve özel eğitim kurumu öğretmenlerine de sendika hakkı verilmelidir.


‘Milli Eğitim deneme tahtası olmasın’

Türkiye'nin 2023 projeksiyonuna dönük bir eğitim politikası dahi olmadığını, istikrarsız Türk eğitim sisteminin siyasi partilere ve bakanlara göre sık sık değiştiğini görüyoruz. Millî eğitimin politika dışı bırakılması gerekiyor. İktidara gelen her siyasî parti, her bakan kafasına göre hareket edememeli. Eğitim deneme tahtası olmamalı. Hiç kimsenin milyonlarca öğrencimizin geleceğiyle oynama hakkı olmamalıdır.”




Son Güncelleme: 22.10.2013 14:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.