'Din anlayışımızı sorgulamalıyız'

Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Çorum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleriyle söyleşi yaptı.

02 Temmuz 2016 Cumartesi 10:22
'Din anlayışımızı sorgulamalıyız'

Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Çorum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleriyle söyleşi yaptı.


Geçtiğimiz Çarşamba günü Çorum Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda yapılan söyleşiye, Okul Müdürü Hüseyin Kır, meslek dersleri öğretmenleri, diğer branş öğretmenleri ve il dışından seminere katılan öğretmenler katıldı.


Yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Mehmet Evkuran yaptığı konuşmada çocuklarla iletişim üzerinde durarak; “Yapılan yanlışların çocukların duygusal gelişiminde boşluklar oluşmasına neden oluyor. Onun için kavramların doğru kullanılması önemli. Çocuklarımıza hitap ederken kullandığımız anlık ve yoğun duygusal ifadelerden bazılarını tekrar düşünmeliyiz. Dinin yükselişe geçmesi beraberinde din bazlı sorunları da getirdi. Agresif din anlayışı yerine geçmek üzere daha insancıl ve esnek alternatif din anlayışı kurmalıyız. Öğretmenlerin işlevleri üzerine çeşitli kavramlar öne çıkmaktadır. Gerçekten de bizler kimiz? Kişisel gelişimci mi, eğitim-öğretim koçu mu, lider ya da rehber mi? Eğitimci bunları yerine getirmek için kendi rolünü ve öğrenci üzerindeki etkisini fark etmelidir. Bizler aynı zamanda birer entelektüel olmalıyız. Bu görevimizi reddetsek de, işimizin doğası bizi buna zorlamaktadır.


Din anlayışımızı sorgulamamız, yenilememiz lazım. Dogmatizm hakikat tekelciliğidir. Mezhepler bir sosyolojik realitedir ancak İslam hepsinin üstündedir. Tevhit, nübüvvet, mead/ahiret inancı Müslümanlar olarak ortak paydamızdır. Tarihe yapılan dönemsel yorumları vahiyle eşdeğer göremeyiz. Selefillik, sanıldığının aksine İslam'ın özüne davet etmiyor. Medeniyetten yoksun kuru bir din anlayışına bizi mahkum ediyor. Diğer yandan Kur'an ile olan ilişkimizi de gözden geçirmemiz gerekiyor. Kur'an anlayışımız zayıflayınca gelenek ve diğer otoriteler putlaştırılıyor. Hakikati arayan insan esnek olur, hoşgörülü olur. Ahlak sözle ifade etmekle gerçekleşen bir şey değildir. Teoride ahlaklı olmak kolaydır. Ancak hayatın içinde iyilik ve kötülük bir aradadır. Kur'an-ı Kerim gerçeği gizlemeyi Yahudi din adamlarının özelliği olarak anlatıyor. Gerçekleri konuşmaktan çekinmemeliyiz." dedi.


Konuşmasının sonunda öğretmenlerden gelen soruları da cevaplandıran Evkuran, bu buluşmayı sağlayan Çorum Anadolu İmam Hatip Lisesi yöneticilerine ve öğretmenlerine teşekkür etti.


Son Güncelleme: 02.07.2016 11:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165