'Diriliş' eşliğinde Kale'de yıkım

Tarihi Çorum Kalesi'nde dönüşüm bugün yapılan yıkımla başladı.

06 Temmuz 2020 Pazartesi 12:32

Çorum'un en önemli tarihi miraslarından olan Çorum Kalesi’nde yıkım töreni düzenlendi. Yıkımın yayınlandığı dönemde reyting rekorları kıran 'Diriliş Ertuğrul' dizinin jenerik müziği eşliğinde yapılması dikkat çekti.

TARİHİ KALE’DE MEHTERAN

Mehteran takımının marşları ile başlayan programa AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, başkan yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

‘BAŞKAN TARİH YAZIYOR’

Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Çorum’da tarih yazdığını iddia ederek, Kale’nin turizme kazandırılmasının yanı sıra tarihi yapıyı Saat Kulesi’ne bağlayacak yeniana arter oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar ise Çorum Belediyesi’nin 1.5 yıllık kısa bir sürede tarihi Kale’de önemli mesafe kaydettiğini ifade etti.

ECDADIN YAZDIĞI TARİHİ CANLANDIRIYORUZ

Belediye Başkanı Aşgın da, Çorum’da ecdadın yazdığı tarihi canlandırmak ve turizme için aşkla çalıştıklarını söyledi.

Daha önce kale içerisindeki cami ile birlikte 42 parselde bulunan yapıların Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından incelendiğini ve bu yapıların 3'ünün tarihi eser, geriye kalan parselin ise tescilsiz yapı olarak belirlendiğini belirten Başkan Aşgın, "39 parseldeki 4 yapının yıkım çalışmasını 30 Aralık 2019 tarihinde başlatmıştık. Kurula, projemizi, yıkım gerekçelerimizi ve işin aciliyetini detaylı bir şekilde izah ettik. Kurul da bu kararları kabul etti ve Kale içerisindeki tescilsiz yapıların tamamının yıkımına onay verdi." dedi.

AŞGIN’IN KONUŞMASINDAN NOTLAR

Aşgın konuşmasında özetle, şöyle dedi “Tarihi Kale’nin turizme kazandırılması için 2010 yılında hayaller kurulmaya başlanmış, 2015 yılında proje hazırlanmış ama kabul edilmemiş. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde girişimlerimizi artırdık. 1.5 yıl gibi kısa sürede bu aşamaya geldik. 29 Aralık’ta 4 yıkımla başladık. İlk yıkımdan sonra tescilsiz 17 yıkım için başvuru oldu. Tamamının yıkımı kabul edildi. Cami dahil 3 tane yapı hariç diğerlerinin hepsinin yıkımını yapıyoruz. 16 Temmuz’da proje ihalesine çıkıyoruz. Kale içi ayrıca değerlendirilecek. Tarihi yapı içinde sanat galerisi, konservatuar, Çorum evi, yöresel yemek restoranı, hediyelik eşya dükkanları, kütüphane, sosyal donatı alanları olacak.

Kale’yi ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar buradan dünyanın merkezi Çorum’a ilerleyecek. Konuklarımız Velipaşa Konağı, Abbasoğlu Konağı, Kent Müzesi yapacağımız Taş Bina, Saat Kulesi, yeniden ihale ederek yer teslimi yatığımız ve birkaç ay içinde bitmesi beklenen Velipaşa Hanı ve röleve çalışması yeni onaylanan Çöplü Çarşısı ile Ulu Cami’yi ziyaret edecek.

Kale bölgesinde ayrıca 10 dönümlük alanda kentsel dönüşümü hayata geçirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlıktan sonra dönüşüm kararı Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunulacak.”


 

Son Güncelleme: 08.07.2020 13:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Alperen 2020-07-06 12:57:26

Diriliş müziği mi :))))

Hayırdır yav Çin Seddi'ni mi yıkıyorsunuz ? Popülizmi çok seviyor syn Aşgın.

Avatar
president 2020-07-06 14:10:09

Başkan, vites yükseltti. bir aydır açılış üstüne açılış, vekiller niye katılmıyor

banner165