‘Doğrudan Tazmin Sistemi’ geliyor

Çorum TSO Meclis Üyesi Sevim Şahin, zorunlu trafik sigortasında devrim niteliğinde düzenlemeler yapılacağını bildirdi.

19 Mart 2015 Perşembe 12:13
 ‘Doğrudan Tazmin Sistemi’ geliyor


Çorum TSO Meclis Üyesi Sevim Şahin, zorunlu trafik sigortasında devrim niteliğinde düzenlemeler yapılacağını bildirdi.


Motorlu araçlarda zorunlu trafik sigortalarının hasar ödemelerine ilişkin olarak yeni bir sistem üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Şahin, ‘Doğrudan Tazmin Sistemi’ adı verilen bu uygulama ile birlikte hasar ödemelerinin daha da kolaylaşmasına katkı sağlayacak yeni bir sistemin hayata geçirilmiş olacağını ifade etti.


Şahin, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bilindiği üzere, mevcut sistemde trafik kazasına karışan taraflarda, kusuru bulunan aracın zorunlu trafik sigorta poliçesi üzerinden, kusuru bulunmayan aracın hasarı ödenmekte idi. Bu sistem çoğu zaman bir takım sıkıntılara yol açmakta ve sigortalıların mağduriyeti söz konusu olmakta idi.


2015 yılının 6. ayından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan ‘Doğrudan Tazmin Sistemi’ ile birlikte, aynı kasko poliçesinde olduğu üzere, trafik kazası neticesi kusursuz olan aracın kendi trafik poliçesi şirketince hasar ödemesi gerçekleştirilecek. Ancak hasar ödemesinin gerçekleşmesi için kazaya karışan aracın kusursuz olma şartı aranacak. Yeni sistemde, kazaya karışan taraflardan kusurlu olan kişi eski sistemde olduğu gibi aracının hasarını kendisi karşılayacak, kusuru olmayan aracın hasarı ise kendi trafik poliçesi şirketince karşılanacak ve kusuru bulunan aracın trafik poliçesinden sigorta şirketince rücu edilecek.


Doğrudan tazmin sistemi ile amaç; kazada kusuru bulunmayan tarafın mağduriyetinin önüne geçmek. Eski uygulamalarda kusuru bulunmayan araç sahibi, kazaya neden olan aracın zorunlu trafik sigortasını yapan şirket ile temasa geçiyor ve hasar ödemeleri için talepte bulunuyordu. 


Yeni uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra hasar ödemelerinde bu uygulama geçerli olmayacak. Kazada mağdur olan taraf, hasar ödemesi için kendi sigorta şirketiyle iletişime geçecek. Böylece hasarda zarar gören araç sahibinin zararı çok daha kısa sürede ödenerek hasar ödeme sürecinin kısalması sağlanacak. Bu durumda eski sistemde olduğu gibi sigortalılar, hasar ödemesi karşı tarafa değil kendilerine yapılacağından, en ucuz olan şirketi değil, en iyi hizmeti sunan şirketi tercih etme yoluna gidecekler.


Henüz uygulamaya geçilmedi, ancak 2015 yılı 6. ayından itibaren uygulamanın devreye sokulması bekleniyor.”



Son Güncelleme: 19.03.2015 13:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.