Düşün bu şehrin yakasından artık!

Gülesin Ağbal Demirer Çorum AK Parti'de yaşananları yorumladı

26 Kasım 2018 Pazartesi 06:38
Düşün bu şehrin yakasından artık!

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER/ YORUM

AK Parti’de yerel seçim arifesinde belediye başkan adayının belirlenmesinde deyim yerindeyse Çorum’da her şey birbirine karıştı. Hoş diyeceksiniz Genel Merkez farklı mı? Onu bilemeyiz. Biz yaşadığımız şehirden haberdarız, dolayısıyla da sorumluyuz.

Siyasette kısa sayılabilecek zamanlarda anlık değişikliklerin olduğu bilinen bir gerçek. Bugüne kadar olup bitenler de bu görüşü teyit ediyor zaten.

Pek çok seçim gördük, pek çok seçim öncesi yaşadık. Ancak bu dönemki kadar bol aksiyonlu siyaset manevralarına şahit olmamıştık.

İKİ YIL ÖNCE…

Hafızalarımızı bir tazeleyelim isterseniz; yaklaşık iki yıl öncesi. AK Parti İl Başkanlığına Mehmet Karadağ atandı. İlk kongrede yeniden il başkanı seçildi. Önce teşkilatı yeniden yapılandırdı. 24 Haziran seçimlerinden çıktı. Bir süre sonra Belediye Başkanı Muzaffer Külcü görevden alındı. İstifanın krize neden olmaması için il başkanına bazı sorumluluklar yüklendi. Diğer taraftan Karadağ’ın Külcü’den boşalan koltuğu istediğini sağır sultan bile duymuştu.

İşte tam da bu sırada kuruluştan bu yana var olan parti içi çekişmeler yeniden alevlendi. Deyim yerindeyse kimin eli kimin cebinde, kim kiminle nerde buluşuyor her şey birbirine karıştı. Hatta şunu söylemek de mümkün; geçmişte ve bugün birbirleriyle aynı zeminde buluşamayan bir kaç grup ortak amaçları için bir cephe oluşturdu.

DÜŞÜNDÜRÜCÜ İSTİFA

Zaman geldi, yerel seçim için aday adaylığı süreci başladı. Kamuoyunun bildiği mevcut isimler adaylık başvurusunu yapıyordu ki, teşkilat içinden bir son dakika istifası gündeme bomba gibi düştü. Partide aktif görevleri bulunanları bile düşündüren o isim AK Parti MKYK Üyesi Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın siyasette başından beri birlikte yol yürüdüğü İl Başkan Yardımcısı Eyüp Arslan’dı.

Başlangıçta Milletvekili Ceylan’ın dahi tasvip etmediği iddia edilen bu istifaya yüzeysel bakıldı ve fazlaca bir anlam yüklenmedi. İl genel meclisi başkanı, meclis üyesi-başkan yardımcısı, il başkanı olmak için istifa ettiği bile söylendi.

Siyaseti iyi okuyanlar bu şaşırtıcı hamleye daha temkinli yaklaştı.

VARSAYIMLAR…

Eyüp Arslan’ın aday adaylığıyla ilgili çeşitli varsayımlar yürütüldü. Meselâ; Milletvekili Ceylan’ın bilgisi dahilinde bu tasarrufta bulunmuş olabilirdi. Aday adayı sayısı yetersizdi. Karadağ’ın son anda devre dışı kalması halinde Eyüp Arslan teşkilattan gelen ikinci adam olarak ön plana çıkabilirdi. Mühendis olması avantajdı. Üstüne üslük MKYK Üyesi ve birinci sıra milletvekilinin alenen olmasa da tam desteğini alıyordu. Teşkilattan gelen diğer milletvekili Oğuzhan Kaya da nasılsa son dönemeçte Ceylan’ın yol arkadaşına destek verirdi.

İşte o gün için varsayım olan görüşler bugün yaşadıklarımızla örtüşüyor.

SON BİR HAFTA

Geçtiğimiz Çarşamba günü son dakika kulislerine göre Mehmet Karadağ başkan adayı gösterildikten hemen sonra birden fazla gruptan oluşan muhalefet ortak bir hedef etrafında birleşti. O hedef Karadağ’ın liste dışı bırakılmasıydı. Bilerek veya bilmeyerek hata, yanlış yapan etkili bir yerel aktörün siyasette kulvar dışı bırakılması nizami olmayan salvolarla olabilirdi, nitekim öyle de oldu.

Çorum merkezli Ankara destekli girişimler müspet sonuç verdi. Listeye giren isim çıkarıldı. Diğer aday adayları sık sık ve objektif yapıldığı belirtilen anketler, temayül, kamuoyu yoklamaları, vekil görüşleri vs. sonuçlarına göre elendi. Mevcut aday adayları dışında bile dışarıdan farklı isimler gündeme geldi.

Dün itibariyle kulislere Çorum için 3 ismin değerlendirildiği, bu isimler arasından Eyüp Arslan’ın öne çıktığı bilgisi düştü. Tabi bu kulis,  siyasi analiz yapanları şaşırtmadı.

BU ŞEHİR BIKTI

Şimdiiii gelelim zurnanın zırt dediği yere. Biz partili değiliz, gazeteciyiz. Bu aşamada ne duyarsak, birkaç yerden teyit ettirerek kulis bilgisi dahilinde okurlarımızla paylaşıyoruz. Paylaşmaya da devam edeceğiz. Ancak, siyasetçi olmasak da siyaseti izleyen gazeteciler olarak bugüne kadar yaşananlara dair birkaç tespitte bulunma ve söz söyleme hakkımız var. Çünkü yaşadığımız şehirden, Çorum’dan, Çorum’da olacaklardan sorumluyuz.

İktidar partisinde yaşanan ve bölünmüşlük kelimesinin hafif kaldığı, şehrin siyaset algısını etkileyen kokuşmuşluk artık bir son bulmalı. Kim ne hata yapmışsa bedelini ödesin tabi. Ancak hata yapana bedel ödetmeye kalkanların da ne kadar temiz oldukları da şüpheli ise orada bir sorun var demektir. Bu tarz bir çamurlaşmış siyaset anlayışından en çok zararı Çorum ve sandığa gidip oy veren vatandaş görüyor. Çünkü siyasete güven zedeleniyor. Umutlar tükeniyor. Birkaç kişinin koltuk, makam, kişisel hırsı için giriştikleri her türlü ayak, bel altı oyunları, hileleri, dolapları ne bu şehir hak ediyor ne de sokaktaki sade vatandaş. ‘Dava, ahlak, misyon sorumluluğu olan siyasetçiler nerde?’ diye soruyor vatandaş. Ve vatandaş adına artık bu satırlardan haykırıyoruz. Düşün şu şehrin yakasından! Bu şehir bunca çukur siyaseti(!) haketmiyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin Camcı 2018-11-26 08:53:38

adam vekil ve üzerine MYK üyesi olursa Eyüp Arslan da aday olur tabiki. Kendisini aday yapanın sözünden çıkmayacağı da aşikar. Tam Çorum'un üzerine çökmüş fetö kökenli yapılanmadan kurtuluyoruz derken şimdi de kendisi de Çorum'a hiçbir şey katma potansiyeli olmayan başkan geliyor.

Avatar
sukut 2018-11-26 07:02:51

SENE 1989 DA NASIL BU MİLLET ANAVATAN PARTİSİNE DERS VERDİ İSE ASC PARTİSİNEDE HADDİNİ BİLDİRECEK ŞUĞURDADIR

Avatar
Has ÇORUMLU 2018-11-26 06:50:46

Biz çorumda kuklalıcılık oyuncak degil iş yapacak çorumu kalkındıracak aday istiyoruz Ahmet Sami ceylanın önüne çorumu altın tepside sunmak gibi bir niyetimizde yok yıllardır reis ne dediyse neyaptıysa arkasında durduk ama budefa degil inş MHP saglam bir aday çıkarırdı bizde onu destekleriz...

Avatar
Vatandaş 2018-11-26 06:53:58

Gerçekten çok doğru ve yerinde bir tesbit. Bu adaylar arasında tamamen siyaset oyunları ile bu şehre Belediye Başkan adayı olarak o isim çıkıyorsa sözün bittiği yerdeyiz demektir. Kuruluşundan buyana AK Partiye oy vermiş bir isim olarak değil kendim gücümün yettiği hiç bir kimseye oy verdirmemek için elimden geleni yapacağımdan emin olabilirsiniz. Yazık bu şehre yazık kişisel hesaplar hep mi önde gider Allah aşkına ne zaman şehrimizi ülkemizi düşüneceğiz.

Avatar
sukut 2018-11-26 07:02:20

BU ŞEHİRDEN AK PARTİ BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL RESMEN AHMET SAMİ CEYLANA BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SEÇMEYE TALİP OLMUŞ YAZIK

Avatar
My 2018-11-26 08:03:47

asc bu kadar düzen kurarken Erol kavuncu nun dilimi tutuldu fotoğraçekin diye göndermedik müdahele etsin asc ve hik işlerini bırakmış ziraat odası muhtar dernekleri ile uğraşıyor önce tarafsız olsunlar milletin sesine kulak versinler güç zehirlenmesi ancak bu kadar dibe vurur inşAllah hik yayada koltuk hazrlamazlar yoksa o zaman tam ekip tamam olur ak partide kalmaz olan çorumluya olur yoksa o sacayağı dava adamları olmadığından başka yerlere kaçar bizden söylemesi inş biri bu sacayağını reise bildirirde bunlardan kurtuluruz

Avatar
turkuaz 2018-11-26 06:45:53

Bu durumdan rahatsız olup da yine AK Parti'ye rey verecek olan arkadaşlarda kendilerini sorgulasınlar. Çorum ismi geçen şahsa kaldıysa siyasetinizde, Çorum sevginizde, sizde batın (malum şahıslar). İnşAllah Allah bu seçimde belediyeyi MHP ya da CHP'nin adayına nasip eder. AK Partilileri bu duruma siz getirdiniz.Beka meka hikaye...

Avatar
vatansever hainsavar paralelekoyar 2018-11-26 07:25:49

çok güzel bir yazı olmuş.en can alıcı cümle ise "hata yapana bedel ödetmeye kalkanların da ne kadar temiz oldukları şüphesi"