Eğitim Sen norm kadrodan dertli

Eğitim Sen Hukuk ve TİS Sekreteri Sezgin Kundukan, öğretmenin bitmeyen çilesinin norm kadro olduğunu bildirdi.

04 Mart 2014 Salı 15:25
Eğitim Sen norm kadrodan dertli


Eğitim Sen Hukuk ve TİS Sekreteri Sezgin Kundukan, öğretmenin bitmeyen çilesinin norm kadro olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 eğitim modeli ile bir kaosun içine attığı okulları Milli Eğitim Temel Kanununu değiştirerek başka bir kaosa daha itme girişimleri içine girdiğini savunan Kundukan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “eğitim verilemez hale getirilen okulların getirilen yeni yasa ile  yüzbinin üzerindeki yöneticisi görevden alınarak başıboşluğa itilmesi planlanmaktadır. Hazırlanan yasanın amacı devlet okullarının özelleştirilmesi, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması ve güvencesiz çalışmanın yolunu açmaktan öte bir girişim değildir. Yeni hazırlanan yasa ile 6 yıl ve üzeri dershanelerde görev yapan öğretmenler sözlü sınav ile devlet okullarına atanacak, Milli Eğitim Bakanlığının her kademesinde 4 yıldan fazla görev yapan yöneticilerin yöneticilik görevi sonlandırılacak, aday öğretmenlerin kadrolu öğretmenliğe geçebilmesi için ayrıca bir sözlü sınav uygulanacak ve devlete ait taşınmazlar istemeleri halinde koşulsuz olarak özel okula dönüşmek isteyen dershanelere 25 yıllığına kiraya verilecektir. Burada hükümete kendini yakın gören gruplar ellerini ovuşturarak bizlere gün doğdu diye düşünebilirler ancak durum bu algının ötesinde daha ciddidir.

Görevden alınan yöneticilerin yerlerine işletme ve iktisat mezunu, öğrenci ve veliyi müşteri gören dershane yöneticileri getirilebilecektir. Sınavsız öğretmen ataması yoluyla güvenceli çalışmanın yerini güvencesiz çalışma alacak ve tüm memurların iş güvencesi ellerinden alınacaktır. Özel okula dönüşmek isteyen ancak yeterli kaynağı bulamayan dershane sahiplerine istemeleri halinde şehirlerin en merkezi ve gözde okulları kiraya verilecek bu okullarda okuyan çocuklarımız daha atıl durumdaki okullara doğru itilecektir. Tüm bunlar yaşanırken Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin büyük bölümü bu dönüşümlere harcanacak zaten kaynak sıkıntısı ile okul aile birliklerinin inisiyatifine bırakılmış olan devlet okulları daha büyük bir batağa doğru itilecek ve özel okulların elzem ihtiyaç olduğu düşüncesi topluma aşılanacaktır.

Geleceği karanlık olan öğretmen ve öğrencilerimizi yakından ilgilendiren uygulamalarda halihazırda sürdürülmektedir. Bir türlü çözülemeyen norm kadro sorunu her yıl olduğu gibi bu yılda karşımıza çıkmıştır. Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğüde 26/02/2014 tarihli yazıları ile atama ve yer değiştirme yönetmeliği çerçevesinde okul norm kadrolarına ilişkin çalışmalarını başlatmıştır.


‘Norm fazlası öğretmenler ve puanları açıklanmalıdır’

İl Milli Eğitim Müdürlüğü zaten sıkıntılı bir süreç olan norm işlemlerinde şeffaflığı ön planda tutup, öğretmenlerde kuşkulara yol açacak uygulamalardan vazgeçmelidir. Bu doğrultuda norm fazlası ilan edilen öğretmenlerin hizmet puanlarıyla birlikte açıklanması iç denetimi sağladığı gibi kafa karışıklıklarını önleyecektir.


‘Res’en atama hiçbir şekilde uygulanmamalıdır’

Atamaların iki aşamalı olarak planlanması olumlu bir gelişmedir. Geçen yıl yaşatılan olumsuzluklardan sonra yargı kararlarını da dikkate alarak öğretmenlerin bulunduğu yerleşim yerleri dışına res’en atama yapılmaması yönündeki tutumda olumlu olarak değerlendirilebilir. Ancak burada öğretmenlerin isteği dışında yerleşim yeri içindede olsa başka kurumlara atamasının yapılmaması uygun olacaktır. Okullarda oluşan norm fazlalıkları her yıl benzer şekillerde kendini tekrar etmektedir. Bu durumun temel sebebi her okulda yaşanan bir öğrencinin gitmesi ya da bir sınıfın kapanmasına bağlı olarak öğretmenlerin norm fazlası olması ertesi yıl bir öğrenci gelmesi ya da bir sınıf açılmasına bağlı olarak norm açığı doğmasıdır. Okullarda yaşanan bu durumun önüne geçmek olası değildir ancak bu durumlara bağlı olarak ortaya çıkan norm kadro sorunlarının geçici görevlendirmeler yoluyla aşılması ve gereksiz işlemlerden sakınılmasıdır. Benzer bir durum ise idari hatalardan kaynaklanmaktadır. Haziran ayında norm kadro açığı olduğu gerekçesiyle bir okula öğretmen ataması yapılmakta 2 ay sonra yapılan norm kadro tespitinde aynı okulda başka bir öğretmen norm kadro fazlası haline düşürülmektedir. Bu durum öğretmenleri yılgınlığa düşürmekte ve çalışma isteklerini olumsuz yönde etkilemektedir.


‘Öğretmen atamaları tatil dönemlerinde yapılmalıdır’

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ilgi yazısında dikkat çeken ikinci husus ise norm fazlalığına bağlı olarak mart ayında yapılacak atamaların ilişik kesme işlemlerinin haziran ayına bırakılmasıdır. Bu takvimden çıkarılacak tek sonuç norm fazlası öğretmenlerin atamalarının yapıldığı yerde de aslında öğretmen ihtiyacı bulunmamaktadır. Yapılan işlemler yaşanan sorunları çözmek adına değil sadece günü kurtarmaya yönelik işlemlerdir. Milli Eğitim Müdürlüğü günü kurtarma girişimlerinden vazgeçip okulların yaşadığı sorunları çözme noktasında inisiyatif  almalıdır. Aksi durumda Çorum Eğitimsen olarak mağdur edilen öğretmen ve öğrencilerimizin yanında olacağımız bilinmelidir.”







Son Güncelleme: 04.03.2014 15:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.