Eğitime 36 Milyon TL'lik destek

Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Kasım Ayı Toplantıları’ önceki gün gerçekleşen oturumla devam etti.

16 Kasım 2015 Pazartesi 10:38
Eğitime 36 Milyon TL'lik destek

Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Kasım Ayı Toplantıları’ önceki gün gerçekleşen oturumla devam etti.

İl Genel Meclisi Salonu’nda düzenlenen toplantıda gündem maddeleri görüşüldü.

Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın yönetiminde gerçekleşen toplantıya katip üyeler Erhan Akar ve Aziz Sarüce ile İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.

Yoklama ile başlayan toplantıda, bir önceki birleşime ait tutanak özeti okundu. İl Genel Meclisi üyelerinin verdiği yazılı ve sözlü önergelerin görüşüldüğü toplantı, çeşitli konularda komisyonlar tarafından hazırlanan raporların okunup oylanması ile devam etti.

MECLİS’TEN TERÖRE LANET

Toplantının açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya, Paris’te yaşanan terör saldırılarını kınadı.

“İl Genel Meclisi olarak terörü ve teröre destek verenleri lanetliyoruz” diyen Kaya, “Bizim yıllardır boğuştuğumuz bir problem olan terörle Avrupa yeni yüzleşmeye başlıyor” dedi.

Terörün dini ve milleti olmayacağını vurgulayan Kaya, Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde dünya liderlerinden bu konuda ortak bir mesaj beklendiğini söyledi.

Tüm dünyanın teröre karşı tek yürek olması gerektiğini belirten Kaya, “İnancımıza göre bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir. Paris’te yaşanan saldırının insanlığın gördüğü son terörist saldırı olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Karaca, MHP Grup Başkanvekili Celal Güngör, CHP’li Yıldız Bek ve AK Partili üye Arif Çamiçi de gündem dışı söz alarak terörü kınadılar.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİ İÇİN ÖNERGE

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bulunan Bölükbaşı Özel Eğitim Okulu’nun eğitim-öğretim açısından fiziki yeterliliğinin araştırılması konusunda İl Genel Meclisi’ne yazılı önerge teklifi sunuldu.

AK Partili İl Genel Meclisi Üyeleri Aziz Sarüce ve Ünal Cevizci ile MHP’li üye Celal Güngör’ün imzasını taşıyan önergede engelli öğrencilerin eğitim-öğretimi açısından büyük önem taşıyan okuldaki eksikliklerin tespit edilerek düzenleme yapılması görüşü dile getirildi.

Önerge teklifi, yapılan görüşmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’na havale edildi.

TARİHİ BULUNTULARI MECLİS’E TAŞIDI

AK Parti Oğuzlar İl Genel Meclisi Üyesi Arif Çamiçi, Derinöz Köyü’ndeki orman gözetleme ve denetleme şantiyesi yakınlarında bulunan tarihi kalıntıları Meclis’in bilgisine sundu.

Alaaddin Coşkun’la birlikte verdikleri yazılı önerge hakkında bilgi veren Arif Çamiçi, yörede arkeolojik araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Bazı Meclis Üyeleri’nin de görüşlerini dile getirdiği önerge teklifi, yapılan görüşmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Turizm Komisyonu’na havale edildi.

Gündem dışı söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek ise köylerdeki yeni bina yapımı konusunda yaşanan proje sıkıntısından bahsederek çözüm konusunda bilgi istedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erhan Akar ve bazı Meclis Üyeleri ise Özel İdare’nin konuyla ilgili çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak Yıldız Bek’e bilgi verdiler.

MERA RAPORU AÇIKLANDI

İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Kaya, Mera Kanunu kapsamında Çorum’da  757 yerleşim biriminde 664 bin 422 dekar alanın tespit işlemi yapıldığını açıkladı.

Konuyla ilgili hazırlanan araştırma raporunu Meclis Üyeleri ile paylaşan Yusuf Kaya, “Kanun kapsamında 196 yerleşim yerindeki 17 bin 901 dekar alanda tahdit, 135 yerleşim yerindeki 13 bin 443 dekar alanda tahsis işlemi tamamlandı” dedi.

Merah ıslah çalışmalarına ilişkin bilgiler de veren Kaya, şöyle konuştu:

“Mera ıslahı ve yönetimi çalışmalarına ilk olarak 2004  yılında merkeze bağlı Sarimbey Köyü’nde başlandı. Bunu Alaca ilçesi Kızıllı Köyü, Fakılar Köyü ve Ünalan Köyü takip etti. Bu köylerde 2004-2012 yılları arasında toplamda 5 bin 177 dekar alanda Mera Islahı ve Yönetimi Projesi tamamlanarak köy halkının kullanımına sunuldu. Projeler kapsamında 2 milyon 892 bin 781 TL ödenek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden kullanıldı.

Hali hazırda merkeze bağlı Bozboğa ve Üyük Köyleri’nde ise 2 bin 377 dekar alanda Mera Islahı ve Yönetimi Projesi uygulaması devam ediyor. Bozboğa Köyü’nde 2016, Üyük Köyünde ise 2017 yılı sonuna kadar projeler tamamlanacak. Bu kapsamda yapılan ve yapılacak çalışmalarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden toplamda 241 bin 542 TL ödenek harcanarak 2 bin 377 dekar mera alanının ıslahı tamamlanacak ve köy halkının kullanımına sunulmuş olacak.

Ayrıca 2016 yılı Ocak ayından itibaren uygulanmak üzere Beydilli Köyü için 595 dekar alanda 147 bin TL maliyetli proje hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na onay için sunuldu.

Otlatmayı kolaylaştırıcı ve hayvan refahı çalışmaları kapsamında gerekli görülen alanlarda sıvat ve gölgelik yapımı sağlanıyor. Bu kapsamda Alaca ilçesi Fakılar Köyü’nde 300 metrekarelik gölgelik, 4 adet kaşınma fırçası, Bozboğa Köyü’nde 432 metrekarelik gölgelik ve 4 adet kaşınma fırçası yaptırıldı.”

EĞİTİME 36 MİLYON TL’LİK DESTEK

Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Yurdanur Özzehinli, ‘Eğitime %100 Destek Kampanyası’ kapsamında Çorum’da bugüne kadar yapılan bağışların toplamda 36 milyon TL’yi geçtiğini açıkladı.

2003 yılından bu yana süren kampanya dahilinde 258 derslik yapıldığını anlatan Yurdanur Özzehinli, 14 bin 442 metrekarelik arsa bağışı yanında eğitim amaçlı 42 tesisin de hizmete sunulduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili hazırlanan araştırma raporunu açıklayan Özzehinli, aynı süreçte toplam 1.016 öğrenci kapasiteli 7 pansiyon binasının da eğitime kazandırıldığını söyledi.

Toplam 108 derslikli iki bina ve 100 öğrenci kapasiteli bir pansiyon yatırımının ise sürdüğünü belirten Özzehinli, bu tesislerin toplam maliyetinin de 18 milyon 962 bin 949 TL’yi bulduğunu ifade etti.

Fatih Projesi kapsamında Çorum genelindeki okullara 1.842 adet etkileşimli tahta, 1.538 öğretmen ve 9 bin 804 öğrenciye tablet bilgisayar dağıtıldığını anlatan Özzehinli, 476 çok fonksiyonlu yazıcı ve 37 doküman tarayıcının da okullarda yerini aldığını dile getirdi.

2003-2015 yılları arasında Çorum’da 20 bin 743 kişiye okuma-yazma kursu verildiğini ifade eden Özzehinli, 1.112 öğrencinin Gönül Köprüsü Projesi’ne, 880 öğrencinin ise Cumhuriyet Gezileri’ne katıldığını belirterek Ana Kız Okuldayız Kampanyası’na 15 bin 125 kursiyerin katılarak sertifika almaya hak kazandığını sözlerine ekledi.

İl Genel Meclisi toplantıları, bugün saat 13.30’da gerçekleşecek oturumla devam edecek.

Son Güncelleme: 02.08.2018 19:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.