Elimiz göğsümüzde beklemeyelim

Çorum’un il geneli ile kent merkezi nüfusu arttı.

02 Şubat 2017 Perşembe 00:21
Elimiz göğsümüzde beklemeyelim


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Çorum’un il geneli ile kent merkezi nüfusu arttı.


525 bin olan 2015 yılı il geneli nüfusumuz 2016 yılı sonu itibariyle 527 bin 220’ye yükseldi. Her yıl düzenli olarak artış gösteren kent merkezi nüfusu 259 bine ulaştı. Türkiye geneli illere göre nüfus yoğunluğunda 41. sıradayız. Yıllık nüfus artış hızımız ise yüzde 5.1.


İstatistiklere bakıldığında Çorum’un il geneli nüfusu 1925 yılından başlayıp 1990’lı yılına kadar artıyor. 1990’lı yıllardan sonra il geneli nüfusu azalırken, kent ve ilçe merkezleri nüfusu yükseliyor. 2023 yılı nüfusumuz 460 bin olarak öngörülüyor.


NÜFUS HARAKETİ İPUÇLARI VERİYOR


Memleketin nüfus oranlarında yaşanan artış ve gerilemeler gelecek vizyonu açısından o yöre için önemli ipuçları veriyor.


Çorum’un yıllara sari nüfus hareketlerine bakıldığında il geneli nüfusunun istikrarlı bir seyir izlemediği gözleniyor.


KENT MERKEZİNDE YÜKSELİŞ


Önemli bir kriter olan kent merkezi nüfusunda ise il genelinin tersine istikrarlı bir artış yaşanıyor. Nüfus yoğunluğu artışı kent merkezinin yanı sıra bazı ilçe merkezlerinde de görülüyor.


ALT YAPI İHTİYACI


Çorum kent merkezinde nüfusun her yıl artması kırsaldan şehre göçün arttığı anlamı taşıyor. İş, sağlık, eğitim, çevre, alt yapı ve diğer özel nedenlerle şehir merkezimiz göç alıyor. Bu durum kent ve ilçe merkezlerine alt yapı yatırımı ihtiyacını artırıyor. İl geneli nüfusumuzdaki artış veya düşüşlerle kent merkezinin nüfus hareketliliği karşılaştırıldığında, Çorum’un dışarıya da göç verdiği anlaşılıyor. Çorumlu en fazla Ankara, İstanbul, Amasya, Samsun ve İzmir illerine göç ediyor.


ÇORUM ÇOK ÇALIŞIYOR AMA…


Esasında Çorum, kendi ölçeğindeki illere göre özel müteşebbis gücüyle bir yerlerde tutunmaya çalışıyor. Havalimanı, demiryolu ve liman kenti olmamasına rağmen nüfus artış hızı, ihracatı, turizm potansiyeli, sanayileşme gelişimi, kişi başına düşen milli geliri ve istihdam oranları ile emsallerine açık ara fark atabiliyor.


HAVAALANI VE DEMİRYOLU OLMAYAN TEK İL


Üstüne üslük bu güzellikleri alt yapı yetersizliklerine rağmen başarabiliyor. Lakin komşu illere bakıldığında demiryolu da havalimanı da olmayan tek il yine Çorum oluyor.


ÖZEL PROBLEMLERİMİZ VAR


Uzmanlara göre, Çorum ciddi ekonomi, turizm ve iş potansiyeline sahip olmasına rağmen vizyon eksikliği, her şeyi devletten bekleme alışkanlığı, kendini geliştirememe ve nitelikli iş gücü temininde problemler yaşıyor.


MARKA DEĞERLER TEK TEK ELDEN GİDİYOR


Yıllardır güçlü bir siyasi yapı, bol kaynak ve ekonomik istikrar olduğu halde Çorum’un marka değerleri tek tek elimizden kayıyor.


Örneğin, Çorum denilince ilk akla gelen leblebiyi Denizli alıyor. Ciddi turizm potansiyeline sahip olmamıza rağmen Amasya 1 milyon turist hedefi ortaya koyuyor, turizmde önemli adımlar atıyor. Yozgat hızlı trenden sonra uluslararası havaalanı yatırımına kavuşuyor, ismini yine bizim marka değerimiz olan Hattuşa koyuyor. Her fırsatta sanayide söz sahibi olduğumuzu dillendirirken, Denizli 4. Organize Sanayi Bölgesi’ni kuruyor.


PATİNAJDAN KURTULMAK İÇİN…


Memleketin patinajdan kurtulması için bir şeyler yapılması gerekiyor. Siyaset, bürokrasi ve sivil toplum kuruluşlarının kolektif hareket etmesi, bu yapının koordine edilmesi elzem. Nitelikli iş gücü sağlamak için operatör bilgi düzeyine sahip beyin göçü Çorum’a çekilmeli. Pek tabi bunun için Çorum’u yaşanılabilir cazibe merkezi şehir haline getirmemiz gerekiyor.


SİYASETÇİLERİMİZİN PASİF KALDIĞI ALGISI


Siyasetçilerimizin diğer illerin siyasetçilerine göre pasif kaldığı algısını somut yatırımları kente kazandırarak ortadan kaldırmaları bekleniyor. Çorum dışında stratejik noktalarda konumlanan Çorumlu bürokratların memlekete katkıları sağlanabilir. Memleket hak ettiği yatırımları alamadığında parti, bürokrat, sivil toplum, sade vatandaş demeden top yekun hep birlikte hareket etme ruhu güçlendirilmeli.


MUHATAPLARIMIZDAN BEKLENTİMİZ


Diyeceğim odur ki, Çorum’un girişimcileri uzmanların belirttiği bazı bilimsel yeniliklere uyum sağlayamamalarına rağmen tabiri caizse mevcudu korumaya çalışıyor. Dün olduğu gibi bugün de çok çalışıp sanayi, ticaret ve hizmet yatırımlarında gücümüzü artırmamız mümkün.


Muhataplardan özel bir isteğimiz yok. Önce çoktan hak ettiğimiz olan havaalanı, demiryolu yatırımları gelsin. Elbette yetmez. Havaalanı ve demiryolu gelene kadar elimiz kolumuz bağlı beklemeyeceğiz.


Kente katma değer katacak turizm, ekonomi ve sanayi potansiyelimizin daha fazla gelişmesi için yeni bir bakış açışı geliştirelim.


Siz o zaman bakın Çorum neler yapıyor…



 

Son Güncelleme: 02.02.2017 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2017-02-02 01:10:13

Merhaba Mustafa bey ilimizde altyapı ihtiyacı bazı alanlarda kendini iyiden iyiye hissettiriyor özellikle eğitim çok önemli bir alan buhara 5. caddede bulunan kamusal alana okul yapılmasını istiyoruz.

Avatar
Sungurlu 2017-02-02 14:34:51

çorum'un samsun limanını ve hititleri de turizm anlamında kullanması gerekiyor, bunun için de demiryolu ve elbette ki havaalanı olmazsa olmaz..

Avatar
Adınız Soyadınız 2017-02-02 17:17:24

komşu illere bakıldığında demiryolu da havalimanı da olmayan tek il yine çorum oluyor.

Avatar
Adil 2017-02-02 22:03:10

valla daha ne kadar bekliyecegimizi kestiremiyoruz hakikaten bu konu kanayan bir yere haline geldi siyasetçilerden somut bir yanıt bekliyoruz havaalanı ve demir yolunun ne zaman memleketimize kazandirilacagi hakkında bunu bilmek bizim hakkımız