Erzurum Dede ihya olacak

Erzurum Dede'de yeni plan ve proje için yıkım başladı. Külcü bugün bölgede açıklama yaptı

23 Kasım 2017 Perşembe 12:28
Erzurum Dede ihya olacak

MUSTAFA DEMİRER

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Erzurum Dede Türbesi ve müştemilatında yapılacak yeni düzenleme hakkında bilgi verdi.

İMAR VE İHYA

Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu ve teknik elemanlarla birlikte Ankara Yolu üzerindeki Erzurum Dede Türbesi’nde bugün sabah saatlerinde açıklama yapan Külcü, şehrin manevi kişiliklerine yönelik imar ve ihya çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

CAMİLER, KUR’AN KURSLARI, MEZARLIKLAR

Hıdırlık Cami çevresinde rekreasyon çalışması, camilerde tadilat, bakım ve onarımlar yaptıklarını,  Kur’an kursları inşa ettiklerini, Ulu Cami, Hıdırlık ve Çİftlik Mezarlığı’nda geniş çaplı değişiklikler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Külcü, Erzurum Dede Türbesi ve çevresinin de Hıdırellez’e kadar modernize edilerek ziyarete açılacağını kaydetti.

Erzurum Dede hakkında özet bilgiler veren Külcü, sabit geliri olmayan türbenin bağışlarla yaşatıldığını belirtti.

MEVCUT PLAN BEĞENİLMEDİ

Erzurum Dede bölgesinin kendilerinden önce sanayi bölgesi işaretli olduğunu, Aşağı Sanayi’nin buraya taşınmasının amaçlandığını kaydeden Külcü, 2009 yılında görevi devraldıktan sonra söz konusu bölgenin mevcut imar planının kentleşme ve değişim açısından uygun olmadığına karar vererek ruhsatlandırma yapmadıklarını ve plan değişikliğine gittiklerini tekrarladı.

PARK, MESCİD, YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLU

Yeni dönemde askeri kışla, atış poligonu, Erzurum Dede bölgesini de içine alan 1 milyon 400 bin m2 alanda çalışma yapıldığını belirten Külcü, “Erzurum Dede Çorum’da herkes tarafından bilinen bir manevi şahsiyet. Burayı imar planının merkezi yaptık. 21 bin m2 büyük bir park ortaya çıkardık. Erzurum Dede türbesi yenilenecek. Erkek ve kadın mescidi, abdesthaneler, bisiklet ve yürüyüş yolları, piknik alanı yapılacak. Erzurum Dede düzenlemesi KDV dahil 2 milyon lira mâ olacak.” dedi.

MEDFUN İÇİN DEĞİL ALLAH İÇİN

Türbelerin dinimizdeki yerine de dikkat çeken Külcü, “Türbelerin dinimizdeki yeri belli. Türbelerde dua, namaz, kurban medfun kişi için değil, Allah için yapılır. Hastalık ve dilek tutmak için gelenler Allah’tan beklemeliler. Yanlış bir algıya neden olunmamalı.” diye konuştu.

YIKIM BAŞLADI

Külcü’nün açıklamasının ardından iş makineleri türbe çevresindeki binaların yıkımına başladı.

Son Güncelleme: 23.11.2017 14:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.