‘Eserlerimizi ayağa kaldırdık’

Türk Ocakları Çorum Şubesi, Hitit Üniversitesi’ndeki fakültelerde yer alan öğrenci kulüpleriyle bir araya gelerek...

14 Ekim 2014 Salı 17:41
 ‘Eserlerimizi ayağa kaldırdık’


Türk Ocakları Çorum Şubesi, Hitit Üniversitesi’ndeki fakültelerde yer alan öğrenci kulüpleriyle bir araya gelerek, ‘Asrımızda İz Bırakanlar’ adı altında ilk konferansını gerçekleştirdi.

Farklı fakültelerde gerçekleştirilecek programların ilki bugün İlahiyat Fakültesi’nde yapıldı. Programa 2003-2010 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü yapan Yusuf Beyazıt katılarak tecrübelerini İlahiyat öğrencileriyle paylaştı.

Eski Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt,  2003 yılında 9 bin 483 adet olan tarihi eserin şu anda 19 bin 500’e ulaştığını, tarihî eserlerin, binaların adeta yavruladığını belirterek, “Yıkılmadan ayakta kalan nadide tarihi eserlerimiz varmış, ama biz farkında değilmişiz’’ dedi.


Selçuklu ve Osmanlı döneminden bugüne 41 bin 550 vakıf eseri olduğunu vurgulayan Beyazıt, Cumhuriyet’ten sonra kurulan vakıf sayısının ise 4 bin 450 civarında olduğunu söyledi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurumsal varlığının medeniyetler yönünden çok önemli olduğunu vurgulayan Beyazıt, ‘Vakıflar unutularak hak etmediği muamelerle karşılaşmıştır.  Ama yıllar itibariyle bunlar atıl bırakılmış, alanın, kapanın elinde kalmış’’ dedi.


Vakıfların çalışmaları hakkında da bilgi veren Beyazıt, ilk vakfın Kabe olduğunu belirterek, “Bir yere çeşme, han, camii yapılacaksa vakıf kurularak yapılırdı. Selçuklu dönemi ve Osmanlı’dan bugüne 41 bin 550 vakıf bulunuyor. Devlet direkt değil dolaylı yoldan katkı sağlardı. Vakıfların en önemli 2 ana unsuru vardır. Biri hayrat diğeri ise akar”diye konuştu.


‘Asrımızda İz Bırakanlar’ hakkında bilgi veren Türk Ocakları Çorum Şube Müdürü Hilmi Demir ise, “Amaç Türk kültür, bilim, sanat, tarih ve edebiyat alanında hizmet etmiş, katkı sağlamış değerli bilim insanları ve bürokratlarımızı Hitit Üniversitesi gençliği ile buluşturmaktır. Böylece hem milletimizin milli değerlerine katkı yapanları hatırlamış olacağız hem de onların tecrübelerini genç nesillere aktarmasına imkân sağlamış olacağız.” dedi.



Son Güncelleme: 14.10.2014 18:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.