FETÖ’nün para kasası ile ilgili açıklama

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, FETÖ ile mücadelenin devam edeceğini açıkladı.

04 Ocak 2018 Perşembe 14:29
FETÖ’nün para kasası ile ilgili açıklama

Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, FETÖ ile mücadelenin devam edeceğini açıkladı.

Adliye Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Fethullahçı Terör Örgütü başta olmak üzere diğer terör örgütlerine yönelik yürütülen soruşturmalar ve bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Fethullahçı Terör Örgütü’ne yönelik soruşturmalara 2015 yılında başlandığını açıklayan Başsavcı Yurdagül, 15 Temmuz darbe girişiminden önce 21 şüpheli hakkında tutuklama kararı verildiğini söyledi.

FETÖ terör örgütüne yönelik operasyonları 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren başlatmayı planlarken 15 Temmuz darbe girişimi olunca soruşturma işlemleri hızlandırıldığını dile getiren Yurdagül, 2017 yılının FETÖ soruşturmaları ile geçtiğini ifade etti.

‘FETÖ'den 3 BİN 167 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI’

Soruşturmaların tamamını Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü anlatan Yurdagül, “Bugün itibariyle il genelinde 3 bin 167 şüpheli hakkında işlem yapıldı. İşlem yapılan şüphelilerden bin 311 kişi hakkında 953 iddianame ile kamu davası açılmıştır. Yargılama faaliyetinin sağlıklı yürütülebilmesi maksadıyla iddianamelerin büyük bölümünde tek şüpheli hakkında kamu davası açılması esası benimsenmiştir. İşlem yapılan şahıslardan 753 şüpheliye ait soruşturma evrakı, ikamet adresleri ve eylem yoğunluklarının gerçekleştiği yerler gözetilerek başka yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına yetkisizlik kararıyla gönderilmiştir. Hakkında kamu davası açılmasına yer olmadığına dair karar (Takipsizlik kararı) verilen şüpheli sayısı 267’dir. Halen hakkında soruşturma yürütülen şüpheli sayısı 836’dır. Soruşturma aşamasında 1 şüpheli tutuklu bulunmaktadır. Çorum 2.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden sanıklardan 392’si tutukludur. Çorum 2.Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ üyeliği suçundan yürütülen yargılamalar sonunda bu aşamaya kadar 3 sanık hakkında beraat, 95 sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir” diye konuştu.

Yargılama faaliyetleri kapsamında 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde büyük bir yoğunluk oluştuğunu dile getiren Yurdagül, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yargılamaların hızlandırılması amacıyla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci bir heyet oluşturulduğunu bildirdi.

İl genelinde FETÖ soruşturmaları yönünden operasyonel faaliyetlerin büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çeken Yurdagül, örgütün ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduğu ve ildeki örgütsel faaliyetler tümüyle sonlandırılıncaya kadar faaliyetler soruşturmaların devam edeceğinin altını çizdi.

'FETÖ’NÜN PARA KASASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) para kasası olarak bilinen ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Sudan’da düzenlediği operasyonla yakalanarak Türkiye’ye getirilen Memduh Çıkmaz ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yurdagül, “Hakkında iddianame düzenlediğimiz bir şahıs Sudan’dan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın operasyonuyla getirildi. Bu şüpheli hakkında 2015 yılında soruşturma işlemlerine başlamıştık. Diğer il yöneticileriyle birlikte. Soruşturma işlemleri devam derken bir bahane ile yurt dışına çıkıp bir daha geri dönmemişti. Hakkında kamu davası açılmış ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyordu. Türkiye getirildikten sonra SEGBİS aracılığıyla mahkeme ilk sorgusunu yaptı. Ve tutuklama kararını verdi, Şuanda başka bir cezaevinde. Biz Çorum Cezaevi’ne nakli için yazdığımız müzekkerenin cevabını bekliyoruz. Çorum’a nakledildiğinde hem devam eden yargılaması ile ilgili ifadesi alınacak hemde hukuki kesinti oluşturan iddianame tanziminden sonraki süreçte faaliyetleri ve yurt dışındaki faaliyetleri ile ilgili ayrı bir soruşturmamız var. Onlarla ilgilide sorgusu yapılacak” dedi.

ÇORUM'DAKİ 'BYLOCK' OPERASYONLARININ TAMAMINA YAKINI BİTTİ

FETÖ terör örgütü üyelerinin şifreli haberleşme ağı olan 'Bylock' ile ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında da açıklamalar yapan Başsavcı Yurdagül, “Bylockla ilgili Çorumla bağlantılı olduğu değerlendirilen 800 civarında “Bylock” hattı bulunan telefonla ilgili bilgi geldi. Örgüt üyelerinin faaliyetleri sadece bir ille sınırlı değil. Dolaysıyla buradan başka yere gönderdiğimiz 'Bylock' verileri olduğu gibi başka illerden Çorum’a gönderilen “Bylock” verileri de var. Çorum’da bin tane 'Bylock' bağlantılı soruşturma var. Bunları büyük bir titizlikle tüm aşamaları irdeleniyor. Kamuoyunda gelişmelerle ilgili bir kısım düzeltmeler yapıldı ama biz o durumda olanların çoğunluğunu tutuklamamışız diğer verilerini gözetmelişimiz. Sadece bir tutuklu vardı mahkeme aşamasında olan onunda düzeltme verisi gelince tahliyesi yapıldı. Bir kısmının 'Bylock' verileri düzeltildi ama örgüt üyeliği veya başta telefon hakkı üzerinde 'Bylock' hattı var. Şuan 'Bylock' içerikleri ile ilgili soruşturmalarımızın yüzde 1’den daha az kısmı hariç soruşturmaları tamamladık. Mor yazılımla ilgili düzeltmeler geldi. Soruşturma çerçevesinde hiçbir verisi uymayan teknik olarak 'Bylock' kullandığı gözükenler vardı. Bir mağduriyete yol açmamak için biz onları tutuklama tedbirine başvurmamıştık. Son gelen düzeltmede daha önceki işlemlerimizi teyit eder mahiyette oldu. 'Bylock' operasyonlarının tamamına yakını bitti diyebilirim. Mor yazılımla ilgili 50 civarında düzeltme yaptık diyebiliriz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

"2017 YILINDA 35 DEAŞ, 11 PKK-KCK-YDG-H ŞÜPHELİSİ HAKKINDA İŞLEM

Diğer terör örgütlerine yönelik soruşturmalar hakkında da bilgiler veren Başsavcı Yurdagül, “FETÖ dışında 2017 yılında diğer örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar kapsamında DAEŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen soruşturmalar kapsamında 35 şüpheli hakkında işlem yapıldı. PKK, KCK, YDG-H terör örgütü suçu üyeliği suçundan da 11 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İHA

Son Güncelleme: 29.07.2018 01:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hayri 2018-01-05 00:39:13

Memlekette işçi de memurda polisde gazeteci. Hakim savcı esnaf her meslekte fetocu var ne hikmetse sisyasetcide yok. Bu belayı başımıza taht kurduran imkan veren iltifat eden siyaset degil mi.? Memleketin taşını toprağını devletin kurumlarının kapısını açan siyaset degil mi.? Fetoya bu kadar imkan ve iltifat edip gariban halkı sahipsizce kucağına yiten siyaset degil mi.? Bu mesele bugünün siyaseti değil 100 yılın siyaseti bu noktaya getirmedi mi.? Hangi siyasi parti bende günah yok ben suçsuzum diye bilir ki mamayi nemayi yiyen fetonun yanaşmalari ve siyasi ticari ayağı. Zokayı yiyen gariban ayak çıktı takımı

Avatar
Mürsel 2018-01-04 21:13:05

Garibanlar varken başkasına ne hacet