Filistin Çorum'u konuşuyor

Çorum’un resmen bir kardeş şehri olurken, Filistin'de Çorum konuşuluyor.

03 Ağustos 2022 Çarşamba 09:50
Filistin Çorum'u konuşuyor

Çorum’un bir kardeş şehri daha oldu. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Filistin’in Kalkilya şehri ile kardeşlik protokolünü imzaladı. Aşgın, imza töreninde yaptığı konuşmada Filistin’in önemli şehirleri arasında yer alan Kalkilya ile işbirliğini önemsediklerini vurguladı.

KİMLER GİTTİ?

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Ertuğrul Eren, Bülent Özdoğan, Ubeydullah Ahıskalı, MHP Belediye Meclisi Grup Başkanı Selim Güloğlu ve Belediye Strateji Geliştirme Müdürü Talat Tekin’den oluşan heyet, Kalkilya’ya giderek kardeşlik belgesini imza törenine katıldı. Heyette ayrıca Türkiye Büyükelçiliği Konsolosu Emre Yılmaz da yer aldı. Kalkilya ekibinin büyük bir coşkuyla karşıladığı Çorum heyeti, Filistin’in haklı davasında yanında yer aldıklarını ve çok verimli tarım arazilerine sahip Kalkilya’nın etrafına İsrail tarafından örülen ayrım duvarının bir an evvel kaldırılması gerektiğini ifade ettİ.

Kalkilya Valisi RafiiRevacibe, Belediye Başkan Vekili MunzerNazzal, El Kudüs Üniversitesi Rektörü Dr. AtiyyeMisleh, Kalkilya Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ve şehrin çok sayıda ileri geleninin yer aldığı imza töreni Kalkilya Valilik binasında gerçekleştirildi.

VALİ: ‘FİLİSTİN DAVASININ YANINDAYIZ’

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Batı Şeria’da yer alana Kalkilya Valiliği’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Kalkilya’nın kadim bir şehir olduğunu ve bu kadim şehirde bulunmakta duyduğu bahtiyarlığı ifade etti. Kardeşlik protokolünün hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Vali Çiftçi, “Bugün kardeşliğimizin bir nişanesi olarak buradayız. Türkiye ile Filistin arasındaki kardeşlik ilişkileri güçlü bir kardeşliğe dayanmaktadır. Filistin meselesi adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmadıkça Ortadoğu’da kalıcı istikrar ve barış mümkün olamayacaktır. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü olan Filistin Devleti’nin kurulması zaruridir diye düşünüyoruz. İsrail’in işgal ettiği topraklardan 1967 öncesi sınırlarına çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemiz her daim haklı davasında Filistin devletinin ve halkının yanında olmaya devam etmektedir.” Dedi.

BAŞKAN: ‘DUALARIMIZ SİZİNLE’

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Kalkilya ile imza töreni öncesi heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada kardeşlik protokolünü önemsediklerini belirterek “Bütün dualarımızla, maddi manevi tüm imkanlarımızda Filistin halkının yanındayız.” diye konuştu.

Kendilerini en güzel şekilde karşılayan Kalkilya ekibine teşekkür eden Başkan Aşgın, Filistin meselesinin bir an evvel çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizerek “Nasıl ki bilet alınarak girilen Ayasofya artık abdest alınarak girilen bir mekan haline gelmişse Filistin meselesi de ansızın çözüme kavuşacaktır. Nasıl ki Karabağ’da 30 yıl sonra işgal sona ermişse, bu durum bizim Filistin’le ilgili beklentilerimizi de güçlendirmektedir.”Dedi.

Kalkilya heyetine Çorum’la ilgili bilgiler de veren Başkan Aşgın, Çorum’un yaklaşık 7 bin yıllık geçmişi ile kültür, sanayi, ticaret ve tarım şehri olduğunu belirtti. Çorum sanayisinin çok gelişmiş olduğuna vurgu yapan Başkan Aşgın, “Çorum, sevginin, barışın ve kardeşliğin merkezidir. Çok sayıda medeniyete beşiklik etmiştir. Tarım, sanayi, ticaret, eğitim alanlarında Kalkilya ile işbirliği yapabiliriz. Kalkilya ile kardeşliğimizi önemsiyoruz."Dedi.

Kalkilya’nın ihtiyaç duyduğu şeylere imkanları ölçüsünde yardım yapacaklarını, işbirliğini geliştireceklerini de dile getiren Başkan Aşgın, “Bugün burada olmaktan çok mutluyum. İnşallah özgür Kudus’ün, özgür Filistin’in sokaklarında özgürce dolaşacağımız günleri de hep birlikte görürüz.” diye sözlerini tamamladı.

REKTÖR: ‘FİLİSTİNLİ GENÇLER İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ’

Kalkilya ile Çorum’un kardeş şehir protokol imza törenine katılan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de yaptığı konuşmada El Kudüs Üniversitesi ve yeni kurulacak üniversite ile her türlü işbirliğine açık olduklarını dile getirdi.
Filistin’de işletebilecekleri işbirliği ve anlaşmalar yapmak istediklerini ifade eden Rektör Öztürk “Burayı büyük bir üniversiteye çevirebiliriz. Hem yeni kurulacak üniversiteye hem de El Kudüs Üniversitesi’ne yapabileceklerimizle ilgili detaylı çalışmalar yapacağız.Kalkınma odaklı olarak Çorum’un çok büyük bir potansiyeli var. Biz de üniversite olarak ihtisasımızı makine imalat teknolojileri odaklı olarak yapıyoruz. Sizlerin de kapasitenizi geliştirmek üzere bir çalışma yapabiliriz. Üniversite olarak Filistinli gençleri geleceğe hazırlamak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sizlere haksız işgale karşı her zaman yanınızda olduğunuzu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

KALKİLYA VALİSİ: “TÜRKİYE VE TÜRKLERİ ÇOK SEVİYORUZ’

Batı Şeria’da yer alan Kalkilya Valisi Rafi Ravacibe, Türkiye’nin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini, Tükiye’yi ve Türkleri çok sevdiklerini söyledi.

Çorum ile yapacakları kardeş şehir anlaşmasını çok önemsediklerini belirten Ravacibe, “Kalkilya, dünyanın belki de en büyük hapishanesi konumunda. 65 bin nüfusa sahip. Dört yandan ayrım duvarı ile çevrili. Bizleri buralardan kovmak, kendi topraklarımızı almak istiyorlar. Hem siyasi hem ekonomik hem de sosyal anlamda bizlere sürekli baskı yapıyorlar, her türlü imkanı elimizden almaya çalışıyorlar. Bu yüzden kendi insanımıza hizmet sunmakta çok zorluk çekiyoruz. Kalkilya çok bereketli topraklara sahip. Yeraltı suları çok zengin. Ancak bu suları bile çıkaramıyoruz. İsrail’den izin almak zorundayız. Onlar da bu izni vermiyor. Ekonomik değeri çok yüksek, dünyanın çok az bölgesinde yetişen meyve ve sebzeler Kalkilya’da yetişiyor. Ancak, İsrail’in ördüğü ayrım duvarı nedeniyle topraklarımızı işleyemiyoruz. Şehri çevreleyen bu ayrım duvarının ötesinde çok verimli topraklarımız var. Belli dönemlerde bu toprakları ekip işlesek bile mahsul zamanı bu tarlarımıza gitmemize izin verilmiyor, hasat yapamıyoruz. Biz tüm bu problemlere karşı direniyoruz. Türk halkına, Türk hükümetine güveniyoruz.” diye konuştu.

İki belediye arasında imzalanan anlaşmanın neticelerini yakında almayı ümit ettiklerini kaydeden Ravacibe "Bu anlaşma ve iş birliğini, Türk hükümeti ve halkının Filistin davasına, halkına ve Kalkilya halkına bir desteği olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

KALKİLYA BELEDİYE BAŞKANI: ‘BU ZİYARET TÜRK HALKININ ASALETİNİ YANSITIYOR’

Türk heyetinin yaptığı bu ziyaretin kendilerini ve Kalkilya halkını mutlu ettiğinin altını çizen Kalkilya Belediye Başkan Vekili MunzerNazzal“Bu ziyaret Türk halkının asaletini yansıtıyor. Bu anlaşmanın ekonomik, siyasi, çevresel etkilerinin olmasını diliyoruz. Bu anlaşma kağıt üzerinde kalmayacağına inanıyoruz. İşbirliğimizin artmasını diliyoruz. Kardeşlerimizden gelen ziyaretler bizleri çok memnun ediyor” diye konuştu.

El Kudüs Üniversitesi RektörüDr. AtiyyeMislehde yaptığı konuşmada Hitit Üniversitesi ile yakın ilişkiler kurmayı, işbirliği ve koordinasyonu önemsediklerini belirterek Hitit Üniversitesi’nin tecrübelerinden istifade etmek istediklerini dile getirdi.

Heyetler arası görüşmelerin ardından Başkan Aşgın ve Kalkilya Belediye Başkan Vekili MunserNazzal, kardeş şehir protokolünü imzaladı. Vali Çiftçi, Başkan Aşgın ve Rektör Öztürk, beraberinde götürdükleri hediyeleri Kalkilya heyetine takdim etti.

FİLİSTİN MEDYASINDAN İLGİ

Çorum Belediyesi’nin Kalkilya ile kardeş şehir olması Filistin medyasında da geniş yer buldu. Anadolu Ajansı Küdüs Temsilciliği, Filistin haber ajansı ve yerel basın toplantıya yoğun ilgi gösterdi. Toplantı sonrası Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile özel röportajlar yapan Filistin medyası, iki ülke ilişkilerine dair görüşlerine haber bültenlerine geniş yer verdi.

Son Güncelleme: 05.08.2022 11:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan 2022-08-03 11:46:14

Yeter artık kendi milletinize bakım in, bırakın Arap seviciliğini

Avatar
harcırah aldılarmı 2022-08-03 10:38:38

malum yurt dışı görevler devlete çok külfet.dolar üzerinden ödeme yapılıyor.yol parası nı devlet ödüyor . haricinde yurtdışı görev yollugu aldılarmı.acaba

Misafir Avatar
Çorumsuz 2022-08-05 01:00:35 @harcırah aldılarmı

Yok beyler geçen aylarda kavuncu beyimiz de avrupa'da bi gezip İslamofobi sorununu hallettiydi de o zaman da sorduktu "ulan euro ne UÇTU di mi" diye, e şimdi de soruluyor tabi...

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
harcırah 2022-08-04 10:41:14 @harcırah aldılarmı

yorumu bir oku orada gidilen ülkenin dini yazmıyor. harcırah yazıyor..filstin yada abd fark etmez gezmiye gideni devlet gönderiyor ..birde yurt dışı görev yollugu alıyorsa tabiki battı.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
seni gidi seniii 2022-08-03 15:09:24 @harcırah aldılarmı

Eğer Almanya'ya gitselerdi aklına harcırahı sormak gelirmiydi? Sana harcırah değil, heyetin Filistin'e gitmesi batmış.

Beğenmedim! (4)
Avatar
Çorumlu 2022-08-03 12:20:24

Doğru Çorum dışında herkes size hasta...

Misafir Avatar
Çorumsuz 2022-08-05 01:03:07 @Çorumlu

Allah muhabetinizi arttırsın "hadilansenkimsin" kardeş, senin işin de zor...

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
hadi lan sen kimsin? 2022-08-03 17:46:03 @Çorumlu

Sen kendi namına konuş Çorumlu. Kaç kişiyi temsil ederek bu lafı ediyorsun. Ben Çorumluyum ve Aşgın başta olmak üzere hepsini seviyorum, sen kendini dünyanın merkezi mi sanıyorsun..

Beğenmedim! (5)
Avatar
Çorum 19 2022-08-03 20:32:49

Şu ülkenin idaresini Yahudiye verin 10 senede dünya markası olur

Avatar
Hedef 5071 2022-08-03 20:40:10

Filistin edebiyatı baydı.. Adamlar her fırsatta PKK ya Ermenistan'a destek veriyor.

Avatar
Çorumlu 2022-08-05 20:36:59

Filistin derken öyle bir ülke var mıydı Arapların bile önemsemedigi Osmanlıyı hançerleyen azerbaycan ermeni savaşında tepkisiz kalan filistin yeter artık bu dörtlü grup lüzumsuz işler yerine ekmegini yedikleri Türk milletine baksın sanki parti ihtiyar kolları gibiler

Avatar
Rektör hocama 2022-08-03 15:43:24

Hocam, Filistin, önceleri rektörlük görüşmeleri de yapılan bir yer olmuştu. Bence dikkat edin çevrenize.

Avatar
Osman19 2022-08-04 04:33:29

çorum'a çok iş yaptınız ya...

banner165