Geri kazanım katılım payı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü hatırlatması yaptı.

13 Mart 2020 Cuma 11:12
Geri kazanım katılım payı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü hatırlatması yaptı.

Yapılan açıklamada, ilgili kanun gereğince listede yer alan ürünlerden poşetler için satış noktalarının, diğer ürünler için piyasaya sürenler ve ithalatçıların geri kazanım katılım payı beyan ve ödeme yükümlülüğü bulunduğu bildirildi.

İşte o açıklama

Satış noktası: Tüketicilere/kullanıcılara verilmek üzere plastik poşet temin ederek toptan ve/veya perakende olarak mal veya ürün satışını yapan mağaza, market ve benzeri satış yerlerini ifade eder.

Piyasaya Süren: Herhangi bir ürün/eşya/malzemenin ambalajlı olarak tedarik veya kullanım amacıyla bedelli veya bedelsiz olarak yurtiçi piyasada ilk defa yer alması faaliyetini gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilerdir.

İthalatçı: Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünleri kendi nam ve hesabına millileştirerek serbest dolaşıma sokulmak sureti ile ithal eden gerçek veya tüzel kişiyi, ifade etmektedir.

Geri Kazanım Katılım Payı beyanı yapmayanlar hakkında Çevre Kanunu’nun 20-g maddesi gereği 22.109,00 TL ve beyanı yaptığı halde geri kazanım katılım payı ödemeyenlere ise Çevre Kanunu’nun 20- z maddesi gereği, tespit edilen geri kazanım katılım payının %20 fazlası idari para cezası olarak uygulanacaktır.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 04.04.2019 tarih ve 30735 sayılı Resmi Gazete’de Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği yayımlanmış olup, beyanların zamanı ve nasıl yapılacağına ilişkin örneklerle açıklama tebliğ içeriğinde yer almaktadır.

Geri Kazanım Katılım Payı beyanının kimler tarafından yapılması gerektiği ile ilgili olarak;

31.12.2019 tarih ve 30995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik”  ve Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar (örneklerle açıklama bulunmaktadır) İl Müdürlüğümüzün www.corum.csb.gov.tr  adresinde yayınlanmaktadır. Ayrıca tereddüte düşülen konularda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 224 88 21 – 224 88 28 numaralı telefonu aranarak konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.