Gerilim sokakta değil, sanal alemde

Özgür-Der Çorum Şubesi'nin seminer programlarının ilkinde ‘Yükselen Milliyetçilik ve Türkiye’de Muhacir Düşmanlığı’ tartışıldı.

06 Kasım 2022 Pazar 00:05
Gerilim sokakta değil, sanal alemde

Özgür-Der Çorum Şubesi 2022-2023 Seminer programları başladı. İlk semineri ‘Yükselen Milliyetçilik ve Türkiye’de Muhacir Düşmanlığı’ başlığı ile Ömer Kılıç ve Murat İslam sundu.

Yükselen Sağcılık ve Milliyetçilik, Irkçı Nefretin Temelinde İdeolojik Tercihler mi var? Bir Sınama ve İmtihan Aracı Olarak Irkçılık başlıklarının ele alındığı seminerde ilk sözü Ömer Kılıç aldı.

Milletçiliğin modern bir kavram olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Ömer Kılıç, insanın ailesi, akrabalarını ve toprağını sevmesinin doğal, milletçiliğin ise seküler olduğunu belirterek, kavramın tarihi arka planını anlattı. Millet kavramının Kur’an da din olarak ifade edilmişken, bugün ki anlamda millet kavramına tekabül etmediğini ancak; Müslümanlarında bu kavramı benimsediğini hatırlattı.
Kavmiyetçiliğin cahili bir kavram olduğu siyer kaynaklarında geçen Müreysi Kuyusunda muhacir ve ensar arasında yaşanan hadiseye değinen Kılıç, yaşananlar karşısında Hz. Peygamber’in ‘Cahiliyye insanlarının dâvâsı mı güdülüyor?’ diye tepki gösterdiğini ve sahabeyi yatıştırdığını söyledi.

Münafıkların lideri Abdullah b. Übey’in bu olayı Medine’de sürekli gündem tutmaya çalışarak ‘Besle köpeğini, yesin seni! (Besle kargayı, oysun gözünü!)! Kendi yurdumuzda bize hakim oldular, çoğaldılar, bize karşı soy sopları ile, çokluklarıyla iftihar ettiler! Vallahi, Medine'ye dönersek, muhakkak, en şerefli ve güçlü olan (Medineliler) şerefsiz ve güçsüz olanı (Muhacirler) oradan sürüp çıkaracaktır!’ sözlerini hatırlatarak günümüzdeki söylemler arasındaki benzerliğe dikkat çekti.

GERİLİMİ TIRMANDIRAN ARAÇ SOSYAL MEDYA

Gerilimi tırmandıran ve besleyen en önemli aracın sosyal medya olduğunu belirten Kılıç, “Sorgulamadan, araştırmadan okudukları ve gördükleri tüm haberleri ciddiye alanlar bu yalan denizinde boğuluyorlar. Bu anlamda sosyal medya zemini inanılmaz bir cehalet, saptırma ve fanatizm barındırıyor.”dedi.

Sığınmacıların topluma maliyeti ve taşınamaz hale geldiği, sokakta huzurun kalmadığı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı savunan Kılıç, İş gücüne katkıları her kesim tarafından bilinirken bunlar yeterince gündem olmuyor.” diye konuştu.

YABANCI DÜŞMANLIĞI YÜKSELİYOR

Milliyetçiliğin ve yabancı düşmanlığının sadece Türkiye değil, tüm dünyada yükseldiğini belirten Murat İslam da, “Ulus devletleri ayakta tutan en önemli araç bir düşman olgusudur. Bu düşman sürekli değişebilir, son yıllardaysa yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtlığı yaşanan ekonomik ve siyasi krizlerin sebebiymiş gibi göstermektedirler. Yükselen düşmanlaştırıcı politik söylem karşısında, yeterince cevap ve alternatif üretilememesi ve kimi ırkçı söylemlerinin toplum tarafından da içselleştirilmesi ırkçılık zehrinin yayılmasında çok ciddi rol oynamaktadır.

Özellikle sosyal medyada yalan ve iftiralarla halkı kin ve nefrete sürükleyen, kasıtlı olarak dezenformasyon yapan ve toplumda algı oluşturanlara karşı yeterince hukuki süreç işletilmediği için ırkçılık toplumun bir kesiminde kabul görüyor, buna müsaade etmemek gerekir.”dedi.

İDEOLOJİK TERCİHLER

15 Temmuz sonrası devletin yeniden inşa edildiği bir süreç yaşandığını belirten Murat İslam, şöyle devam etti: “AK Parti’nin MHP ile sürdürmeye gayret ettiği ilişki, iktidarın siyaset anlayışının merkezinde var olan sağcı, milliyetçi ve muhafazakâr çizgiyi daha da kalınlaştırdı. Muhalif söylemlere karşı beka kavramı merkezinde yoğunlaşan sert sağcı, milliyetçi ve retçi söylem iktidar diline hâkim olmaya başlamış ve ilkeselliğin yerini hamaset almış durumda.

Şüphesiz son aylarda ekonomik krizin derinleşmesine bağlı olarak muhacir düşmanlığı biraz daha geniş bir tabana yayıldığı söylenebilir ama muhacir nefretini yayan bir kesim ilk günden itibaren zalimce bir tutum içinde oldular. Bu düşmanlığı besleyen değişik faktörler olsa da, belirleyici olan Erdoğan muhalifliği, Esed sempatizanlığı ve mezhepsel görüşler, Araplardan ve ümmet kimliğinden nefret, Türklük temelinde tanımlanan milliyetçilik, ırkçılık ve daha genelde yabancı düşmanlığını sayabiliriz. Yabancı düşmanlığını gerek dünyada, gerekse Türkiye’de en temelde belirleyen faktör İslam’a olan nefret olduğunu söyleyebiliriz.

Laik, Kemalist, Türkçü muhalefet mülteciler/göçmenler üzerinden son derece kirli ve zalimane bir siyaset yürütüyorlar. İktidarın bu söylem karşısında paniğe kapılmış gibi duruyor olması, zaten gidecekler, göndereceğiz tarzı açıklamaları anlaşılabilir bir durum çünkü seçim sürecinde bu meseleyi muhalefetin bir koz olmasını istemiyor. Ne var ki sorunu görünmez kılmaya çalışmak, geçiştirmek çözüm olmayacaktır. İktidar halka bu insanların buraya neden geldiklerini, artık geri dönüşünde mümkün olmayacağını net bir şekilde ifade etmeli, toplumsal uyum çalışmalarına ağırlık verilmeli."

Bu durum karşısında İslami camialara büyük görev düştüğünü ancak, istisnaları olmakla birlikte sürecin izleyeni veya nesnesi olarak kalmayı tercih ettiğini söyleyerek eleştirilerde bulundu. İtirazların ve önerilerin istişari bir zeminde kurumsal olarak dile getirilmesi gerektiğini belirtti.

IRKÇILIKLA MÜCADELE İNSANİ VE AHLAKİ SORUMLULUK

Topluma kuşatmaya çalışan bu çirkin söylem ve eylemlere karşı mücadele etmenin ahlaki, insani ve İslami değerlere sahip herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Murat İslam, “Kimilerine göre Rabbimizin mülkü olan yeryüzü, havayı, toprağı, suyu sadece kendilerinin sanıp, hakkı olarak değerlendirebilirler. Ne var ki Allah’ın arzını kullarına yasaklamak, vatandaşlık bağı yok diye farklı coğrafyadaki Müslümanları yabancı olarak görmek bizlere yakışmaz.

Unutmayalım ki bu imtihan sadece onların değil, onlar işkence, katliam ve açlıkla, dışlanmışlıkla, ırkçılıkla sınırlarken bizler de kardeşliğimizle, insanlığımızla sınanıyoruz.”değerlendirmesinde bulundu.

Program soru, cevap ve katkıların ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 06.11.2022 19:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bunu yayinla editor 2022-11-06 12:37:45

Laik , Kemalist ve Türkçü muhalefet olmasa ulkeyi Suriye, Irak , Afganistan'a cevirir sizin zihniyetiniz. Guzelim ulkemizi selefi orgutlerin , radikal islamcililatin, kafa kesenlerin ,uyusturucu baronlarinin kol gezdigi yere cevirdiler. Agzinizi acip mevcut iktidara yani Erdogan hukumetine tek bir laf soyleyinde samimiyetinizi anlayalim. AB ve ABD 'nin para verip koskoca ulkeyi mülteci kampina cevirdigi durum ne zamandan beri muhacirlik oluyor. Sizler siyonist Israil rejimine hizmet etmekten baska bir ise yaramazsiniz. Burakin bu laflari, bu toplantilari. Samimi degilsiniz.

Misafir Avatar
crm'a cevap 2022-11-06 15:49:22 @Bunu yayinla editor

Muhalefeti en ufak bir eleştiride teröristlik ile suçlayan bir iktidar olduğu için ve her şeyi görmek istedikleri gibi gösteren bir medya olduğu için malesef kimsenin sesi çıkmıyor. Şu konuda sana sonuna kadar katılıyorum '' muhalefet o kadar boş şeyler ile uğraşıyor '' ki kendileri bile bilmiyor. Ülkede adam gibi bir muhalefet olsa Erdoğan %1 bile oy alamaz. Ama malesef muhalefeti de kendileri dizayn ediyor.

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
crm 2022-11-06 12:47:44 @Bunu yayinla editor

10 yıldır ülkemizde suriyeli-afganlı-ıraklı kol gezdiğine göre demekki senin sözünü ettiğin 'laik-kemalist ve Türkçü muhafelet' ya yok.ya da başka boş şeylerle uğraşıyorlar...

Beğenmedim! (4)
Avatar
Bayindir 2022-11-06 13:50:19

Ulkemizde hic bir multeciyi istemiyoruz.Simdiye kadar coktan gonderilmis olmalari gerekirdi bu niteliksiz kitlenin..

Avatar
Atilla Metin 2022-11-06 15:59:34

Araplar ve diger isgalciler bu topraklari derhal terk etmeliler. Ne Mutlu Türküm Diyene.

Avatar
Ahmet 2022-11-06 12:25:28

Apartmanında Suriyeli istemeyen adamlar hümanizm dersi veriyor...

Avatar
Çorumlu 2022-11-06 21:32:56

Yatacak yeriniz yok.

Avatar
Bayindir 2022-11-06 13:56:54

Ayrica cok ciddi olan bu konudaki inisiyatif dernek yada yonetimlere degil referandumla dogrudan halka sorulsun.. Cok eminim, buyuk oran Hayir diyecektir..

Avatar
Akil 2022-11-06 14:06:16

Akp nin dengesiz ve siyasi politikaları Ortadoğu’da bizi ABD kuklası yaptı . Yıllarca Bop eşbaşkanlığı bizde diye sevindirildik. Abd ülkenin idarecilerini ve bizi kandırarak Suriye de insanlara silah dağıttık ve orayı dağıttık . Gerisi belli . Onlarca yıl bu hata unutulmayacak .

Avatar
Kıraç 2022-11-06 14:56:09

Arkadaşlar yükselen milliyetçiliğe ve yükselen türkçülük değerlerinin tehlikeli olduğunu, karşı tarafın Erdoğan muhalifliği yaptığını,Esad'a Eset diyerek taraflarını ve içlerindeki kini açlkça söylemişler. MİLLİYETÇİ VE ÜLKÜCÜ ARKADAŞLARIM SİZ HALA BU ZİHNİYETLE AYNI SAFTAMISINIZ?