Gönül Elçileri Amasya’da

Gönül Elçileri İl Koordinasyon Ekibi ‘Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi’ kapsamında komşu...

16 Temmuz 2014 Çarşamba 11:54
Gönül Elçileri Amasya’da

Gönül Elçileri İl Koordinasyon Ekibi ‘Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi’ kapsamında komşu il Amasya’yı ziyaret ederek yapılan çalışmaları inceledi.


Ziyarete Fatma Başköy, İl Jandarma Komutanı’nın eşi Leyla Çelik, vali yardımcısı eşleri ile ilçe Kaymakam eşleri eşlik ettiler.


Çorum heyetini Amasya Halk Eğitim Merkezi önünde Vali Yardımcısı eşi Şenay Kılınçkaya ile Halk Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin Turna, öğretmen ve kursiyerler karşıladı.


Halk Eğitim Merkezi sergi salonunda çini, ebru, tezhip, hat sanatına ait eserler ile Amasya’ya has Erhani Tekniği ile işlenen gümüş ürünler, makine nakışları, giyim, ipek halı, tel kırma, ahşap boyama, iğne oyası, mis meyve sabunları, ipek bez dokuma, çarşaf bağlama, Yassıçal El Dokuması ürünleri incelendi. Sergi misafirler tarafından hayranlık ve takdirle gezildi. Emeği geçenler tebrik edildi.


Halk Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin TURNA, Yassıçal Çuhası ile Amasya İpek Bez Dokuması hakkında şu bilgileri verdi;


Yassıçal çuhası: Amasya yöresine özgü ve genellikle Yassıçal beldesi yöresinde dokunduğu için "Yassıçal çuhası" olarak bilinen kumaş dokumacılığı, açılan el sanatları kursu ile orijinal tezgâhlar oluşturularak aslına uygun sürdürülüyor. Yassıçal çuhasının renk, motif ve aslına uygun birebir orijinaline bakılarak üretilen tezgâh sistemiyle özünü bozmadan, emek ve sabırla üretime devam edilmiş olup, tezgâhlarımız Yassıçal beldesinden toplanan eski tezgâh parçalarından sanayide birebir orijinaline bakılarak yapılmıştır. Yöreye özgü motifler 'Mehmet dede', 'Eminem', 'Süleyman', 'tekke peşkuru', 'sinekli' gibi... 'Eminem' örneği annenin kızına duyduğu hasreti, özlemi dile getirerek dokunan motif diye bilinir. Kırmızı renk sevgiyi, sevdayı, sarı renk ayrılığı temsil eder. 'Süleyman' örneği kararlılık örneği diye geçer. Bunu tezgâhında dokuyan bir kızın annesi ve babası baktığı zaman 'kızımızın sevdiği var, kararlı, vazgeçmez' anlamını görürler. Bu motifler konuşan motifler. Motiflerimiz, geleneksel ögeler içermesine rağmen modernize edilerek perdeler, salon sehpa örnekleri ile kıyafetlere uyarlanıyor. Bu şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Bir ürün iki haftalık mesainin ardından bitiyor.


Amasya İpek Bez Dokuma: Amasya’da ipek bez dokumacılığı, kamçılı el tezgâhlarında, bez ayağı örgü şekliyle dokunmaktadır. Motiflerimiz, Amasya’ya özgü olup, günümüze göre modernize edilmektedir. Yapılan dokumalardan, salon takımları, sehpa örtüsü, masa örtüsü, perdeler ayrıca giysi tasarımı da yapılmaktadır. Elimizde halen 100 yıl önce Amasya da üretilmiş ipek ipler mevcuttur. Bunun yanında ülkemizin çeşitli yerlerinden getirttiğimiz ipliklerde elimizde mevcuttur.


Süslemek ve süslenmek amacı ile yapılan ve Geleneksel el sanatlarımızın zarif örnekleri arasında yer alan ipek dokumalarımız, geçmişi çok eskilere dayanan yöresel ipek dokuma ürünleri ile buluşturularak farklı eserler elde ediliyor. Geleneksel dokuma sanatında yıllar boyu ipek tercih edildi. İpek bez dokumaya geçilirken Amasya’ya özgü olan ipek iğne oyası motiflerinin ipek dokuma bezleri üzerine işlenmesi ile birlikte ortaya birbirinden güzel ürünler çıkıyor.


Son yıllarda unutulan yöresel el dokumacılığına yeni bir ivme kazandırılması amacıyla yöremize özgü olan ipek iğne oyaları ile ipek bez dokuma ürünlerinin değişik tasarımlarda bir arada kullanılmasıyla birlikte ifade edilirken sürdürülen çalışmalar sonucunda İpek İğne Oyası ve İpek dokumanın mükemmel uyumu sayesinde elde edilen ürünlerin kullanım alanlarında büyük beğeni topluyor.  Makine nakışı ile sentezlendiğinde güzel işler ortaya çıkıyor.


Amasya Gümüş İşlemeciliği: Erhani tekniğinin kendine has özellikleri ile Amasya Halk Eğitimi Merkezinde işlenen gümüşler, serisi olmayan, döküme girmeyen, el işçiliğinin en özel ustalık detaylarıyla hiçbir makine kullanılmadan, tamamen sanatçının el emeğiyle yapılmıştır.”


Fatma Başköy, iki komşu il arasında yapılan sanat ve el işi ürünlerin benzer ve ayrışan yönlerini görmek için Amasya’yı ziyaret ettiklerini söyledi.


Amasyalı kadınların bu sanatlara ilgisi ile ev ekonomisine katkıları hakkında olumlu sözler duymaktan memnun olduklarını belirten Başköy, Çorum’un güzel İlçesi Kargı’da Kargı Bezini canlandırmak ve sürdürülebilir projelerle desteklemek istediklerini ifade etti.


Yassıçal çuhasının dokuma özellikleri ile kullanım alanlarını karşılaştırma imkânı bulduklarını vurgulayan Başköy, kadınların mesleki eğitim alırken onları mesleki kurslarla vasıflı hale getirip istihdam etmek istediklerini, kadınların hem üretip hem kazanarak  ev ve ülke ekonomisine katkısının hayatlarına farkındalık katacağını dile getirdi.


Halk Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin Turna, misafirleri Amasya’da ağırlamaktan memnun olduklarını, her zaman, her konuda işbirliği ve yardımlaşmaya hazır olduklarını söyledi.


Halk Eğitim Merkezi ziyaretinin ardından Vali Yardımcısı eşi Şenay Kılınçkaya rehberliğinde, Amasya’nın tarihi ve turistik yerleri ziyaret edildi. Sırasıyla, Sabuncuoğlu Tıp Tarihi Müzesi, Şehzadeler Müzesi, tarihi Amasya evleri, (örnek ev Hazeranlar Konağı) Kral Kaya Mezarları, Beyazıt Camii ve Külliyesi, Panoramik Amasya Kent Müzesi ve şehir merkezi gezildi. Çok verimli ve güzel geçen günün sonunda karşılıklı davetlerle vedalaşıldı.

 

Son Güncelleme: 28.07.2018 00:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165