Gümrük Günü’ne buruk kutlama

Türk Büro Sen Şube Başkanı Sami Çam, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanlarının mutsuz olduğunu bildirdi.

25 Ocak 2014 Cumartesi 16:10
 Gümrük Günü’ne buruk kutlama


Türk Büro Sen  Şube Başkanı Sami Çam, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanlarının mutsuz olduğunu bildirdi.

26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Çam, ülkelerin namusları, gülen yüzü, dış dünyaya karşı algılanmasında gümrük teşkilatlarının büyük öneme haiz olduğunu, nitekim son günlerde gümrükler ve sınır kapılarında yaşanan olumsuzluklar ve kevgire dönen sınır kapılarının gümrük çalışanlarını zor durumda bıraktığını, ülkenin jeopolitik ve stratejik konumu gereği sınır kapıları ve gümrüklerinin önemini artırdığını, bununla beraber çalışan gümrük personelin öneminin de kat kat arttığını hatırlattı.

Çam, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışanlarının maalesef bir çok konuda mutsuz, huzursuz ve olumsuzluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, şöyle dedi; “ Gümrük çalışanları her türlü ithamlara haksız yere maruz kalmaktadırlar,tehdit edilmektedirler,yolsuzluk ve dahi kaçakçılıkla her daim suçlanmakta sınır kapılarında örgütlerin, devletin ve gayrı resmi sınır kontrolü yapanların cebir tehdit gibi olumsuz koşullarda görev yapmaktadırlar.Tüm zorluklara rağmen görevini ifa eden  gümrük çalışanlarının haklı talepleri ivedilikle gerçekleştirilmelidir.Türk Büro Sen Olarak bu taleplerimiz şunlardır.

Özel hizmet tazminat oranlarının, diğer kamu kurumlarında aynı unvanda çalışanlara ödenen tazminat oranlarına yükseltilmesi. Gümrük muhafaza personeline silah tazminatı ve yıpranma payı verilmesi. Sınır kapılarında fazla mesai yaptırılan personele ek 5000’e kadar fazla çalışma ücretinin ödenmesi ve 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’na göre ödenmekte olan fazla mesai ücreti uygulamalarında alt limitlerden başlanılarak tüm unvanlara ilave 2500 puan artışı ile ödemelerin yapılması. 24/24 ya da 12/12 olan çalışma saatlerinin, uluslararası çalışma örgütü ve 657 sayılı kanunun öngördüğü kriterlere göre yeniden düzenlenmesi.

Gümrük kapılarında görevli personelin can güvenliğinin sağlanması. Başta muayene ve muhafaza memurları olmak üzere; belirlenecek kriterlere göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personeline kurum içinden Gümrük Uzmanlığına geçiş imkânı, ile Bilgi İşlem Dairesinde çalışan personelinde Bilişim Uzmanı olarak atanması. Tüm kadro ve unvanlar için Yardımcı Hizmetliler dahil olmak üzere, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavının açılarak sürekli hale getirilmesi. Araştırmacı kadrosunda görev yapan personelin mali ve sosyal hak kayıplarının giderilmesi için kadrolarına uygun görevlerine atanması. X-Ray araç ve konteyner tarama sistemlerinde görevli gümrük personelinin sağlığı ve yaşam kalitesi ile moral ve motivasyonlarının korunması, kurumlar arasında uygulama birliğinin sağlanmasını teminen, anılan personelin haftada 35 saatten fazla çalıştırılmaması. yılda en az bir kez tıbbi muayenelerinin yaptırılması ve tıbbi muayene bedelinin Kurumca karşılanması.

666 sayılı KHK ile değişik 4458 sayılı Gümrük kanunun 221. maddesine göre 15.01.2012 tarihinden sonra merkez teşkilatına naklen atanan veya geçici görevlendirilen personele fark tazminatı ödenmemekte olup, bu durumdaki ayni işyerindeki ayni işi yapan personelin ücret adaletsizliğinin giderilmesi. Ankara’nın Polatlı, Çubuk, Elmadağ gibi İlçesinde ikamet eden personelin servis ihtiyacının karşılanması ve servis hizmetinden faydalanamayan personele de bedelinin ödenerek mağduriyetinin giderilmesi. Ek ödeme, mükellef mesaisi gibi tüm ücretlerin emekliliğe sayılması. Taşra ve Bölge Müdürlüğü personelinin Bakanlık merkez binasında yemek hizmetinden faydalanırken, misafir ücretine tabi tutulmaması.

Kılık ve kıyafet Yönetmeliği kapsamında dağıtılan üniformaların mevsime ve bedene uygunluğunun sağlanması hususlarında, biran önce tedbirler alınması hususlarında ivedilikle çalışma yapılarak, çözüm yolları üretilmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle 26 Ocak Dünya Gümrük Günü Kutlu Olsun diyoruz.”









Son Güncelleme: 26.01.2014 18:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.