Halk Bankası haksız yere karalanmış

Halk Bankası'na yönelik ortaya atılan iddialar üzerine kurulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı.

31 Ocak 2014 Cuma 11:10
 Halk Bankası haksız yere karalanmış


Halk Bankası'na yönelik ortaya atılan iddialar üzerine kurulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı. Yapılan denetimler sonrasında bankanın üzerine atfedilen iddiaların gerçek olmadığı anlaşıldı.

17 Aralık operasyonu sonrası aracı olduğu ticaretler ve pozisyonu itibariyle hedef kurum haline dönüştürülen Halk Bankası ile ilgili gündeme gelen iddialar üzerine Meclis'te KİT Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon gerekli denetim ve incelemeler sonrasında 29 Ocak'ta çalışmalarını tamamladı.

Halk Bankası'nın itibarını zedeleyen söz konusu iddialar üzerine kurulan komisyon Sayıştay, BDDK ve Halk Bankası iç denetim birimleri tarafından sunulan farklı veriler doğrultusunda Halk Bankası'nın belli dönemlerine ait hesaplarını incelendi. Yapılan incelemeler iktidar ve muhalefet partilerinin temsilecilerinin de yer aldığı komisyon toplantılarında masaya yatırıldı ve yöneltilen tüm sorulara Halk Bankası yöneticileri tarafından tatmin edici cevaplar verildi.

Kapsamlı bir şekilde yapılan denetimler ve bire bir görüşmeler sonrasında ise Halk Bankası'nın bahsedildiği gibi İran ticaretinde usulsüzlük yapmadığı ortaya çıktı. Alt komisyondan çıkan sonucun üst komisyon tarafından da görüşülmesi sonrasında nihai karar açıklanacak.


HER HANGİ BİR AYKIRILIK SÖZ KONUSU DEĞİL!

Konu ile alakalı Haber7'ye bilgi veren Meclis KİT Komisyonu Başkanı AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Meclis Alt Komisyonu'nun Halk Bankası'nın 2011 ve 2012 yıllarına ait Sayıştay raporlarını değerlendirmek üzere toplantısını gerçekleştirdiğini ve bu toplantıda hem iktidar partisi hem de muhalefet partilerinin temsilcileri tarafından Halk Bankası yöneticilerine yöneltilen sorulara tatmin edici cevaplar verildiğini belirterek Halk Bankası'nın İran ticaretinde, gerek Sayıştay, gerek BDDK gerekse kendi iç denetim biriminin raporları dikkate alındığında ulusal ve uluslararası mevzuat açısından her hangi bir aykırılığın söz konusu olmadığını söyledi.


10 MİLYAR EURO'LUK HAYALİ İHRACAT DİYE BİRŞEY YOK

Kinay, muhalefet partilerinden özellikle CHP tarafından gündeme getirilen 10 milyar Euro'luk KDV iadesi idddiasının Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirildiğinde böyle bir iddianın asla söz konusu dahi olmadığını belirterek bu bilgiyi özellikle kamuoyu ile paylaşmak istediğini ifade etti.

İran'la yapılan kıymetli maden ihracatından talep edilen vergi iade oranlarının 2011 yılı için 1 milyon 900 bin dolar, 2012 yılı için 419 bin dolar, 2013 yılı için ise 139 bin dolar olduğunu da sözlerine ekleyen Kinay, bu rakamlara karşılık 2011 yılı için 870 bin dolar, 2012 yılı için 416 bin dolar, 2013 yılı için ise 63 bin dolar vergi iadesi yapıldığının altını çizdi. Kinay, '' Burada muhalefet partisinin dediği gibi bir hayali ihracata bağlı olarak 10 milyar Euro düzeyinde KDV iadesi kesinlikle söz konusu değil. Aslında altında külçe altın bazında da vergi iadesi olmuyor. O yüzden inşallah bu bilgiler ışığında etrafta dolaşan bilgi kirliliğinin de önüne geçilmiş olunacak.'' dedi.


SUİSTİMALDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Maliye Bakanlığı tarafından komisyona aktarılan bilgiler ışığında son 3 yıl içerisinde sadece İran'a yapılan ihracatla ilgili 1 milyon 348 bin liralık bir vergi iadesinin söz konusu olduğunu vurgulayan Kinay, bu rakamın ise toplamda 21 milyar 614 milyon TL'lik bir ihracatın karşılığında gerçekleştiğini kaydetti. Bu rakamın yapılan ihracata göre son derece düşük bir rakam olduğunu da ifade eden Kinay, ''Zaten birçok sektör içinde yapılan uygulama. Burada her hangi bir suistimalden söz etmek asla mümkün değil.'' diye konuştu.


HALK BANKASI'NIN BAŞARISI TAKDİR EDİLMELİ

Halk Bankası'nın sektör açısından çok ciddi bir misyon yüklendiğini ve ödemeler noktasında son derece başarılı bir sistemi gerçekleştirebilen yegâne Türk bankası olması hasebi ile takdir edilmesi gereken bir konumda olduğuna vurgu yapan Kinay, Halk Bankası'nın 10 yıl içinde elde ettiği başarılara ait çok çarpıcı bir takım rakamlar paylaştı. 2012 yılında aktif büyüklüğü 108 milyar dolar iken 2013 yılında bankanın bu rakamı 130 milyar dolara çıkardığını söyleyen Kinay "Halk Bankası 2002 yılında Hazine'ye temettü olarak tek kuruş vermezken AK Parti döneminde son 10 yılda 3 milyar 836 milyonluk temettü geliri aktardı. Kurumlar vergisi yönüyle de banka Hazine'ye 10 yıllık süre içerisinde 4 milyar 417 milyon TL'lik bir vergi geliri aktardı. Banka bunların yanı sıra halk arz yöntemi ile de 6 milyar 991 milyon TL'lik ciddi bir rakamı Hazine'nin kasasına aktarırken bu zamana kadar toplamda Hazine'ye 15 milyar 243 milyon TL'lik bir kaynak sağlamış oldu." dedi.









Haber7

Son Güncelleme: 31.01.2014 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165