‘Haram’ dedi, fetvaları tek tek sıraladı

İslâm Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "Sigara haramdır" açıklamasının ardından bugün önemli bir yazı kaleme aldı.

28 Şubat 2019 Perşembe 16:40
‘Haram’ dedi, fetvaları tek tek sıraladı

İslâm Hukuku Profesörü ve Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "Sigara haramdır" açıklamasının ardından bugün önemli bir yazı kaleme aldı. 'Sigara haramdır' adlı başlıklı yazısında Karaman, sigaranın insan sağlığına olan zararlarını tek tek anlattıktan sonra, İslam dünyasında fıkıh konusunda söz sahibi olan alimlerin sigaranın haram olduğunu dair fetvalarını sıraladı.

İslâm Hukuku Profesörü ve Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "Sigara haramdır" açıklamasının ardından bugün önemli bir yazı kaleme aldı. 'Sigara haramdır' adlı başlıklı yazısında Karaman, sigaranın insan sağlığına olan zararlarını tek tek anlattıktan sonra, İslam dünyasında fıkıh konusunda söz sahibi olan alimlerin sigaranın haram olduğunu dair fetvalarını sıraladı. 

İslâm Hukuku Profesörü ve Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "Sigara haramdır" açıklamasının ardından bugün önemli bir yazı kaleme aldı. 'Sigara haramdır' adlı başlıklı yazısında Karaman, sigaranın insan sağlığına olan zararlarını tek tek anlattıktan sonra, İslam dünyasında fıkıh konusunda söz sahibi olan alimlerin sigaranın haram olduğunu dair fetvalarını sıraladı.
İşte o yazı:
Bir tıp uzmanının daha tespitlerini aktardıktan sonra ulemanın fetvalarına ve sorulara geçeceğim.
“Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır.
Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski de 30 kat yükseliyor. Sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Kullananlarda bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 40 kat fazladır. Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından sigaranın, eroin, kokain ve alkolden hiçbir farkı yoktur. Sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden birinin tek bir sigara ile bağımlı hale geldiği biliniyor. Bir dal sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede yanaktan emilen nikotin beyne ulaşarak etkisini gösteriyor.
Şimdi sigara hakkındaki görüşlerini ve fetvalarını nakledeceğim alimler, İslam dünyasında fıkıh konusunda söz sahibi olan alimlerdir:
1. el-Ezher Fetva Komisyonu: Sigara içmeyi şeriat hoş görmez ve haram kılar demiş ve bu fetva 22 Mart 1979 da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştır.
2. el-Ezher başkanı Câdu’l-Hak tıp uzmanlarının sigaranın zararları hakkındaki tespitlerini öğrendikten sonra “Sigara kesin olarak haramdır, içenler terk etmeli, içmeyenler de içenin yakınında bulunmamalıdır” demiştir.
3. İslam Araştırmaları Merkezi üyesi Dr. Abdulcelil Şelebî: Aklıma yatan ve beni tatmin eden hüküm sigaranın, tadı, dumanı ve izmaritinin rahatsız eden kokusu bakımından pis (habîs) ve hem içene hem de çevresindekilere zararları olması sebebiyle haram olduğudur.
4. Dr. Hâmid Câmi (el_Ezher genel sekreteri ve Küveyt fıkıh ansiklopedisi uzmanlarından): Artık İslam uleması tıpçıların raporlarına bakarak sigara hakkında kesin hükme varmışlardır. Alimlere göre sigaranın hükmü haram ile tahrîmen mekruh arasındadır (Tahrîmen mekruh uygulamada haram gibidir). Bu sebeple hem içenler bırakmalı hem de bunun ticareti yapılmamalıdır.
5. Atıyye Sakr (el-Ezzher fetva komisyonu ve araştırma enstitüsü üyesi): Tıpçıların ortaya koyduğu tartışmasız zararları ve malın hakkı olmayan bir yere sarfına sebep olduğu için din yönünden haramdır, akıl da ondan uzak durmayı emreder.
Bu seviyede daha birçok alim benzer fetvalara imza atmışlardır.
İlmi ve cihadıyla meşhur olan Yusuf el-Karadâvî de sigara içmenin ve ticaretinin haram olduğuna dair fetva veren ve uzunca makaleler yazmış bulunan bir alimdir. Bu alim fetvasına bazı önemli kayıtlar koymuştur ki, bunları da özetle aktarmam gerekiyor:
Bazı kimseler sigaranın zararlı ve haram olduğunu bildikleri halde bağımlı hale geldikleri, bırakmayı istedikleri halde iradeleri buna yetmediği için içmeye devam ederler. Bu kimselerin bırakma niyetleri, mücadeleleri ve aciz kalmaları ölçüsünde mazeretli olduklarını düşünüyorum.
Fıkhın usulünü ve bilimin verilerini göz önüne alarak sigaranın haram olduğunu açıklıyoruz, ancak bunun zina, hırsızlık, sarhoşluk veren içkileri kullanma derecesinde haram olduğunu söylemiyoruz. İslam’da haramların da büyüğü ve küçüğü ve her birinin kendine mahsus hükümleri vardır.
Bugün zararı kesinleştiği için haram dediğimiz sigaraya eskiden bilgi eksikliği yüzünden mübah, tenzihen mekruh diyenler de olmuştur. Bazı kimseler bunlara itibar ederek içmeye devam ediyorlar; bunlara fâsık denemez ve bu yüzden şehadet ehliyetini kaybetmezler; çünkü ittifaklı haramlar ile ihtilaflı haramlar hüküm bakımından aynı değildir.
Bazı kimseler de bir kısım alimlerin ve tıp adamlarının adlarını vererek “Bunlar da sigara içiyorlar” diye mesned ve mazeret arıyorlar. Ancak bilinmelidir ki, bu alimler ve uzmanlar kendilerini günahsız ve hatasız ilan etmiyorlar. Muhemeldir ki, onlar da bilgi eksikliği yüzünden ve ya gençlik saikasıyla zamanında buna alışmışlardır ve bırakmaya iradeleri yetmemektedir. Mesela Şeyh Şeltût gibi kendisi içtiği halde haram olduğuna fetva verenler de vardır.
Sorular:
Diyanet İşleri Başkanımızın açıklamasından sonra ortaya çıkan sorulardan ikisi tekrarlanmıştır:
1. Diyanet’in fetva gerekçesini emsal kabul edersek marketlerde satılan ürünlerin en az yarısı haram demektir. Haram demek bu kadar kolay mı?
2. Diyanet sigaraya karşı gösterdiği keskin ve yüksek sesli tavrı, niye faiz, milli piyango ve zinaya karşı göstermiyor? Diyanet neden piyango için kısık sesli, zina, hırsızlık, görevi kötüye kullanma gibi metanetli konularda kısık sesli ama sigara olunca cihada davet eder gibi yüksek sesli oluyor?
Kendi açımdan kısaca cevap vereyim:
Marketlerde satılan ürünlerin zararlı olanları hakkında tıbbın tespitleri, sigaranınkine eşit veya yakın hale gelirse hükmü de eşit veya yakın olur. Şu anda durum böyle değildir. Ayrıca bazı ihtiyaç ürünlerin herkes farklısını bulamayacağı veya alamayacağı için zaruret de söz konusu olabilir.
Diyanet bir muhalefet partisi veya bir medya organı değildir. Onun İslam’ı açıklama ve öğretme üslubu kendine yakışan şekildedir ve sayılan konularda tekrar tekrar açıklamalar yapmıştır. Yayınlarını ve fetvalarını okuyun. Ayrıca bir şahıs veya kurumun bir haramı açıklamasının şartı daha önce bütün haramları açıklamış olması değildir, olamaz.
Kaynak: Yenişafak 

İslam Hukuku Profesörü hemşehrimiz Hayrettin Karaman Diyanet'in 'haram' çıkışına fetvalarla cevap verdi.
Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, Diyanet İşleri Bakanlığı'nın "Sigara haramdır" açıklamasının ardından bugün önemli bir yazı kaleme aldı. 'Sigara haramdır' adlı başlıklı yazısında Karaman, sigaranın insan sağlığına olan zararlarını tek tek anlattıktan sonra, İslam dünyasında fıkıh konusunda söz sahibi olan alimlerin sigaranın haram olduğunu dair fetvalarını sıraladı.

Son Güncelleme: 28.02.2019 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2019-02-28 18:05:42

Nişasta bazlı şeker de en az sigara kadar zararlı, obezitenin de kanserin de sebebi. Hadi çıkıp desene haram diye. Hatta palm yağını(hurma yağı da aynı) da anlat, hücre yapısını bozuyor de. NBŞ ve palm yağı yaygınlaştığından beri ne kadar problemli doğum oluyor dikkat ettiniz mi? Küvezlerde erken doğan bebekler için zaman zaman yer olmuyor. E hadi bir haram fetvası da bunlar için versenize.

Avatar
Vatansever hainsavar paralelekoyar 2019-02-28 20:20:22

Bütün haramlar bitti bu kaldı. Deyin ki devlet malı çalmak haramdır. Hak etmeyene makam mevki vermek haramdır. ahlaksizlik zina tecavüz haramdır.

Avatar
Birbilen 2019-02-28 22:57:10

Yahu ne önemi var ister mekruh olsun ister haram. Herkesin aklı var fikri var.bu meret sağlığa zararlı. Haram olsa herkes fikir birliğine varsa sigara içenler bırakacaktı. Ülke olarak çok inancliysan radikal karar al de ki sigara içen satan bulunduran kim varsa su kadar ceza. O zaman inanırım ciddiyetine

Avatar
King Kong 2019-03-01 10:29:55

Başka biri çıkıp haram dese ciddiye alırım da bu zat bir şey söylediğinde zerre kıymeti yok gözümde.
Not:Yılların Ak Partilisiydim, ama artık bitti.

Avatar
Has Çorumlu 2019-02-28 20:44:23

Ahmet bey sapla samanı birbirine karıştırmayın. Sigaranın zararları bilim insanları tarafından kesin kes zararlı diye hükme bağlanmıştır. Sigara insan sağlığına zararlı bir maddedir. Evet aynı zamanda haramdır. İster içer keyifle günah işlersiniz, bırakırsınız kar edersiniz. Karar bu illeti kullananlarda. Ha nbş ye gelince,nbş zararlımıdır evet zararlıdır. Ama sigaranın verdiği zararlar yanında hafif kalır. Sigara içene de içmeyene de zarar verirken, nbş yine de kullanılmasın ama sadece kullanan kişiye zarar veriyor.

Misafir Avatar
Ahmet 2019-03-01 00:26:40 @Has Çorumlu

Nbş'nin sigara kadar zararlı olduğunu bilim insanları söylüyor zaten lakin nbş ticaretini döndürenler aynı zamanda siyasetin de içindeler ve susturuyorlar. Sigara sadece içene değil başkasına zarar diyorsunuz ki öyle, nbş için de aynı şey geçerli, anneden çocuğa geçiyor sıkıntılı doğumlar oluyor. Fetvacıların fetva verirken kendi yararlarını değil bütün insanlığı düşünmesi lazım. Bir şeyin zararından bahsederken diğer şey menfaatine uygun olmayınca gözardı etmek, zararlı benim zararlımsa o yararlıdır anlayışıyla yaklaşmak insana yakışmaz, hele din adamına hiç yakışmaz.

Beğenmedim! (0)

banner165