Harekete geçmek için daha kaç can kaybı lazım?

Çorum son iki gündür bir çocuğun feci kazada ölümünü konuşuyor, artık hangi tedbiri alacaksak, bir an önce alalım…

29 Ocak 2022 Cumartesi 00:52
Harekete geçmek için daha kaç can kaybı lazım?

MUSTAFA DEMİRER

Çorum son iki gündür bir çocuğun çevre yolunda yaşanan trafik kazasında hayatını kaybetmesini konuşuyor. Can kaybının yaşandığı her kaza, bela veya felaket istisnasız herkesi üzer, ancak kaybımız 13 yaşındaki bir çocuk olunca acı daha fazla katmerleniyor. Kazanın nasıl ve ne şekilde olduğunu bir kenara bırakıp sadede gelelim.

TRANSİT YOL, BİTMEDİ...

Şehir geçişi olan güzergah, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan transit geçiş noktası. Bitmedi; imar durumuna kabaca bakıldığında çevre yolumuz konut, ticaret alanı, yol boyu tesisi, eğitim, sağlık, sanayi ve bilumum tüm unsurları çevresinde barındırıyor. Açıkçası çevre yolumuzda üniversitesinden hastanesine, okulundan konutuna, pazar yerinden fabrikasına kadar ne ararsan var. Sözün özü çevre yolu meskun mahallin içini geçtik, tam göbeğinde.

Peki ne yapacağız?

Yazıp çizmekten usandık, dilimizde tüy bitti; bu memlekete alternatif çevre yolu farz. Bugüne kadar yeni çevre yolu yapılamadı, ama çok uzun yıllar önce avan bir proje hazırlanmıştı. Sonrasında kısmen aşama kaydettik, son seçimde belediye başkan adayları taahhütleri arasına yeni çevre yolunu dahil etti. Şimdilik bununla yetiniyoruz. Alternatif çevre yoluna en önemli itiraz yüksek maliyet. Ankara’nın desteği olmadan yerel kaynaklarla yapılması mümkün değil. Eee iktidarın yerel aktörlerinin de daha ivedilikli(!) işleri olduğundan bu defteri şimdilik kapatalım.

PEK İYİMSER DEĞİLİM

Bir diğer öneri; kazaların sıkça yaşandığı noktalara Binevler Kavşağı benzeri dalma kavşak yapılması. Yeni çevre yoluna göre daha az maliyetli olan böyle bir yatırım için yine merkezi hükümetin desteğine, dolayısıyla siyasetin yerel temsilcilerinin özgül ağırlıklarına ihtiyaç duyuluyor. Belediye başkanından sivil toplum kuruluşlarına kadar fert fert her Çorumlu’nun gücü oranında vekiller üzerinde ciddi baskı kurması halinde umutlanabiliriz. Binevler Kavşağı’nı mevcut haliyle yaptırana kadar gözümüz patladığından, bu konuda da çok iyimser olamıyorum.

Ölümlerin önüne geçilmesinde yaya üst geçitlerinin yapılması teklifi de gündeme getiriliyor. Ancak yayaların üst geçit kullanma alışkanlıkları olmadığından bu öneriye pek sıcak bakılmıyor.

EDS VE ORTALAMA HIZ

Son olarak Çimento Kavşağı’ndan Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar veya çevre yolu güzergahında uygun mesafede EDS veya Ortalama Hız Sistemi’nin hayata geçirilmesi öneriliyor. EDS sisteminin ölümlü veya yaralamalı kaza riskini minimuma indireceği savunuluyor. Her bölgede var olan bu sisteme itiraz edenler de var. ‘Yok Ankara’ya 5 saatte mi gideceğiz?’, ‘Osmancık’ta EDS Çorum’un adını kötüye çıkardı’, ‘para mı lazım?’, ‘kaplumbağa hızında mı gideceğiz?’, ‘bu sistem trafiği daha fazla aksatır…vs’ gibi yakınmaları duyuyoruz.

Ezcümle hiçbir şey insan hayatından daha önemli değil. Hangi tedbiri alacaksak, bir an önce alalım…

Son Güncelleme: 29.01.2022 12:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2022-01-29 10:37:45

Yahu Çorum'un çevreyolu üzerindeki en yoğun kavşağa semt pazarı kuruluyor yıllardır. Yola kadar taşan bu pazar işinden hiçbir yetkili de rahatsız olmuyor. (Epeydir gelmedim, birinin aklına "yahu buraya pazar mı kurulur, çok tehlikeli" deyip pazar kaldırıldıysa affola)

Avatar
Hasan 2022-01-29 12:06:42

Hizmet etmek herkesin yapabileceği bir iş değildir. Reis'in sırtından geçinen siyasetçiler hizmet edemiyorlar. Köprülü kavşak çok mu zor? İmkansız mı? Ayıptır günahtır. En acilen İlim yayma kavşağına köprülü kavşak deseniz size bize bir ürü bahane üretirler. Kendi canları yansa çözüm bir ayda üretir ve icraata dökerler Siyasetçiler Her Çorum'lunun canını kendi canı saymalıdır. Gerisi laf güzaf

Avatar
adsız 2022-01-29 10:57:32

Dedikleriniz doğruda...Hele biz daha cadde ve sokaklardaki karı temizleyemedik.Temizlemeye başladığımızda yok..
Bu durumu görünce sizin yazının içeriğini düşündüm.Biraz zor gibime geliyor.İnşAllah yanılırım.

Avatar
ahmet 2022-01-29 12:08:10

Çorum'un bu siyasetçilerle işi zor demiyorum. İmkansıza ramak var!! Memleketime yazık!!!

Avatar
Mustafa 2022-01-29 12:03:41

Eds sistemi çorum sungurlu arasına degil hasanzahir ile organize sanayi kavşagına kadar kurulması lazımdı o zaman araçlar şehir içinden bu hızla gidemezlerdi yetkililer hemen bu işe çözüm bulmalı her yıl birçok insan bu yolda yaşamını yitiriyor

Avatar
halil 2022-01-29 12:03:46

Mustafa Bey, İlim yayma kavşağı, Osmancık caddesi. İskilip kavşağına acilen köprülü kavşak şart. Çorum siyasetcileri bu işi bu dönem mutlaka hal etmelidir. Fotoğraf çekinip sosyal medya da yayınlayarak, halka temas ediyoruz diyerek, iki de bir bir araya gelip fotoğraf çekinip "Belediye ve Çorum'a hizmeti istişare ettik" palavraları ile kendilerini de milleti oyalamasınlar. Belki bu yorum yayınlamazsanız amma olsun. Doğrusu budur. İkili temaslarında milletin talebi ve tepkisi bu diyerek belki dile getirirsiniz. Vatandaşa fiziksel dokunmak Halkla temas etmek değildir. Maddi ve fiziksel dokunmak maddidir. Hizmet ile dokunmak gerekir. Fazla yazdım. Hayırlısı bakalım.

Avatar
Ahhhhkae vahlar 2022-01-29 12:35:45

13 yaşındaki bir yavrucak.. Allah anasına babasına sabır versin , ne kadar acı ne kadar zır bir durum..
Vekillerimiz ve sair siyasetçilerimiz çıkar yarın , baş parmakları yada işaret parmakları ile bazı işaretler yaparlar .. ufka , ileriye , yukarıya falan bakarak.. memleket için hizmet için Çorum için aşk in falan derler , konu biter gider… olan 13 yaşındaki yavrucağa be arkasındaki gözü yaşlı aileye olur..
Allah hepinizin ….

Avatar
YETEERRR 2022-01-29 13:54:08

Ucube köprüyü yıkamayan zihniyetten,siyasetçiden ne beklenebilir ki...