Havaalanı ve hızlı tren açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi 2 yıllık değerlendirme toplantısında ulaştırma yatırımları hakkında açıklama yaptı.

21 Temmuz 2020 Salı 15:58
Havaalanı ve hızlı tren açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kabinesi 2 yıllık değerlendirme toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, 30 havalimanını ülkeye kazandırdıklarını belirterek, Rize-Artvin, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının inşasının sürdüğünü açıkladı. Erdoğan, "Ülkemize kazandırdığımız 30 havalimanına ilaveten Rize-Artvin, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının inşası sürüyor." Dedi.
Erdoğan'ın ulaştırma yatırımlarına ilişkin konuşması şöyle;
- Ulaştırmada; Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımlarını hayata geçirmeye devam ettik. Bu çerçevede, ilk etabı yılda 90 milyon yolcuya hizmet verecek İstanbul Havalimanı’nı devreye aldık. Havalimanımızın tüm etapları hizmete girdiğinde yolcu kapasitesi 200 milyona kadar ulaşabilecek. İstanbul Havalimanı, 225 bin kişilik istihdam ve 250’si dış hatlar olmak üzere 300’den fazla uçuş hattıyla, açılır açılmaz ülkemizin gurur abidelerinden biri haline geldi.
- Salgın dönemine rağmen, açıldığı günden bugüne kadar iç ve dış hatlarda toplamda 65 milyon yolcu trafiği gerçekleştirildi. Ülkemize kazandırdığımız 30 havalimanına ilaveten Rize-Artvin, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının inşası sürüyor. Yıllık 25 milyon ton yük işleme kapasitesine sahip Filyos Limanının altyapı inşaatını bu yılı sonuna kadar tamamlıyoruz.
- Kanal İstanbul’un etüt proje çalışmalarını bitirdik. Bu kanalın inşası için ihtiyaç duyulan mevzuat çalışmaları, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla yürütülüyor.  İstanbul trafiği için çok büyük öneme sahip Gebze-Halkalı raylı sistem hattını hizmete aldık. Marmaray’ı da içinde bulunduran bu hat üzerinde, hem metro ve yüksek hızlı tren, hem de yük treni hatları birbirine entegre şekilde çalışıyor. Yük trenleri artık Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz gitmeye başladı.
- Gayrettepe-Havalimanı Metro Projesi’nde tünellerin delme işlemini bitirdik. Uzunluğu 37,5 kilometreyi bulacak bu hatta 9 istasyon arasında önce tam otomatik, ardından sürücüsüz trenler, saatte 120 kilometrelik hızla hizmet sunacak. Halkalı-İstanbul Havalimanı raylı sistem bağlantısı kesimindeki çalışmalar da hızla sürüyor. Kuzey Marmara Otoyolunu bölüm bölüm hizmete açıyoruz. Bağlantı yollarıyla birlikte toplam 398 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu’nun kalan kısımlarını da yıl sonuna kadar tamamlıyoruz.
- Son iki yılda hizmete sunduğumuz İstanbul-İzmir Otoyoluyla iki şehrimiz arasındaki mesafeyi 3,5 saate indirdik. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nu tamamlayarak milletimizin istifadesine sunduk.
HIZLI TREN PROJELERİ
- Marmara’yı çepeçevre saracak otoyolun önemli bir geçiş noktası olan 1915 Çanakkale Köprüsünün temelini 18 Mart 2018 tarihinde attık, yapımını süratle sürdürüyoruz. Önemli bir ulaşım güzergahı üzerinde yer alan Gümüşhane çevre yolları ile 16,8 kilometre uzunluğunda 9 adet tüneli hizmete açtık. Geçtiğimiz haftalarda 450 metre uzunluğu ve 165 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yükseği olan Botan Çayı üzerindeki Beğendik Köprüsü’nü hizmete açtık. Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattının Çerkezköy-Kapıkule kesimiyle ilgili yapım sözleşmesi imzalandı. Proje tamamlandığında 229 kilometrelik uzunluğa sahip bu demiryolunda, saatte 200 kilometrelik hızla seyahat edilebilecek.
- Yatırım tutarı 10,5 milyar lira olan projenin bitmesiyle Halkalı-Kapıkule arası seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşecek. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya yüksek hızlı tren hatlarımıza, yolculuk süresini 2 saate düşürecek Ankara-Sivas hattını da ilave ediyoruz. Test sürüşleri devam eden bu hattın ilk kesimini yıl sonunda kadar milletimizin istifadesine sunmayı planlıyoruz. Ayrıca Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı ile Konya- Karaman-Niğde, Mersin-Osmaniye-Gaziantep, Bursa-Bilecik hızlı tren hatları başta olmak üzere, halen inşası süren 3 bin 500 kilometrelik raylı sistem projemiz var. Hedefimiz 5 yıl içerisinde toplamda 5 bin 500 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattına ulaşmaktır. Dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından biri olarak kabul edilen Ankara-Kars arasındaki Turistik Doğu Ekspresini turizme açtık. Modernize edilmek için ulaşıma kapatılan Samsun-Sivas Demiryolunda da ticari deneme seferleri başladı. Dış ticarette talebin arttığı Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattına, ilave 3 bin 500 ton kapasite artışı sağlayacak Konteyner Aktarma Sistemi kurduk.
- Raylı sistem araçlarının yerli imkânlarla üretilebilmesi için Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketini kurduk. Milli elektrikli trenin fabrika testlerini başlattık. Van Gölünde Ocak 2018’de faaliyete başlayan Sultan Alparslan Feribotu’nun ardından, İdris-i Bitlisi Feribotunu da tamamlayarak hizmete sunduk. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM’u hizmete sunduk. Türkiye’nin uydu haberleşme alanındaki kapasitesini artırmak, yörünge haklarını korumak ve daha geniş kapsama alanlarına sahip olmak için başlattığımız üç yeni uydu projesinde sona yaklaşıyoruz. Aralık 2019’da ilk enerji beslemesi yapılarak üretimi tamamlanan Türksat 5A uydusunda son testler devam ediyor. Uydu, bu yılın üçüncü çeyreğinde yerde teslim alınacak ve dördüncü çeyrekte uzaya fırlatılacak. Haberleşme ve servis modülü entegrasyon faaliyetleri tamamlanan Türksat 5B uydusu ise 2021 yılının ikinci çeyreğinde uzaya gönderilecek. Ülkemizin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı ise 2022 yılında uzaya fırlatmayı planlıyoruz. İstanbul’un sembollerinden biri olacağına inandığım Çamlıca Televizyon-Radyo Kulesinin yapımı devam ediyor."

Kaynak: TRT Haber

Son Güncelleme: 23.07.2020 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tolga 2020-07-21 18:32:42

Çorumun adı yine yok.. Çorum diye bir yer yok mu yoksa? Çorum Ankara'nın bir ilçesi olarak mı geçiyor yoksa? Yozgat'a bağlı bir ilçe mi yoksa? Yoksa yok yok yokta yok...

Avatar
Çorumlu 2020-07-21 18:07:38

Biz 2045 yılına kalmışız . Bizi Samsun veya Yozgata bağlasınlar , Hem havaalanı, hem demiryolu , hem de limanımız olur.

Avatar
Çorumlu 2020-07-21 18:30:56

Çorum hariç her yere havaalanı yapıldı, nota.

Avatar
Çorumlu 2020-07-22 00:44:41

Bu kafayla Çorum'a havaalanı yirmi yıl daha atar, Çorum'u Kırıkkale, Sinop (ki havaalanı var orda da.) eş değer tutan bu kafa Yozgat'a, Amasya'ya yani komşuların çıkarına çalışan Çorumlu(!) kafasıdır. Yozgat kaldırır bu Çorumlu kafasıyla, Çorum ise üçün birini alır.

Avatar
avanak çorum 2020-07-22 10:28:47

yazıyı sonuna kadar okudum.Çorum hangi kategoride acaba diye. Sonuç şaşırtmadı. Sizde konu sanki Çorum u ilgilendiriyormuş gibi başlık atmışsınız. Bize ne kardeşim artvin havaalanından... Buranın SAYIN milletvekilleri hemen bir açıklama yapıp buraya şunun için söz aldık diye açıklama yaparlar. Çorum un adı bundan sonra Faso Fiso ÇORUM olsun

Avatar
Nerde her yerde 2020-07-21 23:30:16

Çorumlu yorum yapan arkadasa cevap. Çankırıda yok kırıkkalede yok sinopta yok nerde her yerde havaalanı. Olsa güzel olur evet. Adam ankara polatlıda oturuyor taa ankaranın bir ucuna havaalanına geliyor. Havaalanı yapalım ucak kalkmadıktan sonra neyleyim havaalanını her yer alan

Misafir Avatar
Ahmet 2020-07-22 12:17:03 @Nerde her yerde

hemşerim Kırıkkale ve Çankırıda Demiryolu var. Bilgin olsun.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Özçorumlu 2020-07-23 22:49:51

Nerde her yerde isimli cahil arkadaş Sinop ta havaalanı var, Çankırı ve Kırıkkale de tren var. Çorumda ASC denen kendini beğenmiş biri var. Başkan ayasofyayı değil bütün kiliseleri cami yapsa Çoruma tren ve havaalanı yoksa oy moy yoooook

Avatar
Mehmet Kartal 2020-07-22 08:49:25

Ya Güzelim ADANA, sayın devlet.
Tren Garı kapalı. Tâaaaaa istanbuldan Antepe bağladınız ya Adana. Hayırdır hiçbir işlem yapılmıyor.