Hazır bu mevzu yeniden açılmışken...

Stad mevzusu açılınca ister istemez biraz da şaşırarak Allah Allaaah diyorum. Neden mi?

26 Haziran 2018 Salı 17:30
Hazır bu mevzu yeniden açılmışken...

MUSTAFA DEMİRER

Kentpark’ta incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Zeki Gül, gazeteci bir arkadaşımızın “mevcut şehir stadının yerinin Millet Bahçesi olup olmayacağı” sorusuna yanıt verdi. Gül, mevcut şehir stadı ve müştemilatının spor, eğlence, dinlence ve rekreasyon alanına dönüştürülmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Doğrusunu söylemek gerekirse, bu konuda Muzaffer Külcü’nün Belediye Başkanlığı döneminde yazıp çizen tek gazeteci, Külcü’nün uygulamak istediği projeye o zamanlar karşı çıkan birkaç kişiden biri olunca, şimdilerde bu mevzu geçtikçe ‘Allah Allaaaah” diyorum. Neden mi?

Yazının tamamını okumanız gerecek bu ‘neden’i öğrenmek için.

Hatırlanacağı üzere görevden alınan Belediye eski Başkanı Muzaffer Külcü döneminde, mevcut şehir stadı imarda 20-25 katlı konut ve ticaret alanı işaretlenmişti.

Başkan Gül de, bugün stadla ilgili soru sorulunca, Şehir stadında bugüne kadar gelinen süreci özetledi ve Türkiye genelinde stadyumların TOKİ Başkanlığı veya Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca inşa edildiğini, Çorum’da ise farklı bir yöntem izlendiğini hatırlattı.

Çorum Belediyesi kaynakları ile Çevre Yolu’na yeni stadyum, İskilip Yolu üzerine 3 bin 500 kişi kapasiteli yeni spor salonu yapıldığını yineleyen Gül, söz konusu yatırımlar karşılığında yerel bütçeden 200 milyon lira harcandığını, bakanlıktan mevcut stadyum yeri ve müştemilatının da belediyeye devredildiğini vurguladı.

Gül, Çorum’un 200 milyon liralık kaynağının Ankara’ya gönderilmesinin bütçenin neredeyse tamamına yakınının elden gitmesi anlamı taşıdığını belirterek, “Mevcut şehir stadı Millet Bahçesi olsun dersek yeni stadyum ve spor salonu için harcadığımız 200 milyon lira Ankara’ya gidecek.” dedi.

Gül’ün sözleri üzerine bir soru da bendeniz sordum ve dedim ki, “Çorum Belediyesi’nin 200 milyon lira kaybı olacağı endişesiyle mevcut şehir stadı alanına yüksek katlı konut ve ticaret merkezi yapılması Çorum’un yakın gelecekte yaşayacağı ciddi imar problemlerinden daha mı önemli? Şehrin ve gelecek nesillerin planlama hatası sonucu yaşayacağı sorunları, maliyetlerden evvel düşünmeniz gerekmez mi? ”

Başkan Gül, bu soruya da, “Gençlik ve Spor Bakanı’na dosya sunarak yaptığımız yatırımların bedelinin geri verilmesi halinde eski stadın yerine bina yapmamayı teklif ettim. Bunları söyleyince bazı vatandaşlar ya iyi niyetle ya da kasıtlı olarak eleştiriyorlar. Seçimlerde de gördük, herkes Millet Bahçesi yapacağını söylüyor. Çorum Belediyesi’nin gelirinin neredeyse tamamını Ankara’ya vermek ne kadar doğru olur? Milletvekillerimize durumu ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla eski stadyum alanının yeşil alan yapılması hususunu görüşecekler. 50 milyon lira maliyetle Kentpark gibi devasa bir yatırım yapan Çorum Belediyesi mevcut şehir stadına 20 milyon harcayarak çok güzel bir park yapabilir. Devlet maliyeti karşılayıp Çorumlu’nun hakkını versin. Şayet biz mevcut şehir stadına bina yapmayı düşünseydik, bugüne kadar ya kendimiz yapardık ya da müteahhide verirdik. Biz bina yapmayı uygun bulmadık. Çorum Belediyesi’nin bütçesinden çıkan 200 milyonun hesabını yaptık. Bina yapmak istesek şimdiye kadar yapardık. Devletimiz bize yardım etsin istiyoruz. Biz mevcut stadyuma konut yaparak Gazi Caddesi’nin trafik yüküne ilâve yük getirmeyelim istiyoruz. Ama belediye bütçesinin durumu var. Bütün bu harcamaya rağmen yatırım ve hizmete aralıksız devam ediyoruz. Sayın Milletvekillerimiz bu sorunu çözecek. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşülecek.” şeklinde cevap verdi.

SON 10 YILIN MESELESİ

Başkan Gül’e de orada söylediğim gibi,  şehir stadı ve müştemilatı meselesi bugün değil son 10 yılın problemi. Gül başkanlık görevine gelmeden önce belediye yönetimi Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve müştemilatını imar planında konut ve ticaret merkezi işaretledi. Bunlar yapılırken kimsenin sesi çıkmadı. Şehrin geleceğini düşünerek bu tasarrufun yanlış  olduğunu sürekli yazıp çizdik. O zamanlar hiç sesi çıkmayıp, yayın organlarında kılını kıpırdatmayan gazeteciler, idareciler, siyasiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘eski stadlar millet bahçesi olacak’ açıklamasından sonra bugünlerde ‘Stad, millet bahçesi olsun’ diyerek, sanki bir de yeni bir şey isteniyormuş gibi yeri göğü inletiyorlar. Olsun tabi. Ama kardeşim adama sormazlar mı, daha önce nerdeydiniz? Belediye Başkanı değişince mi Çorum’u sever ve düşünür oldunuz? Stadın konuta açılması o zaman da Çorum'un zararınaydı, bugün de. Doğru değişmedi. Ama sanırım bazılarının doğruları duruma göre değişiyor.

Her neyse de sonuç itibariyle bugün geldiğimiz noktada, Belediye Başkanı Zeki Gül de aynı doğruda paralel düşündüğüne göre, şimdi top Çorum’un yerel siyasetçilerinde. Problemi çözecek olan yerel siyasi iradedir. Kamuoyu nasılsa arkalarından gelir. Yeter ki onlar bu yolda adım atsınlar.

Son Güncelleme: 28.06.2018 00:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Millet bahcesi 2018-06-26 18:36:33

Helal senin yediğin ekmek mustafa demirer menfaat dünyası yazık istenilirse çözülecek bir durum oraya konut yapılırsa çok yazık olur çoruma

Avatar
Abdurrahman Çırak 2018-06-26 21:42:51

Tüp macundan çıkmıştır. Sayın cumhurbaşkanımız stadlar millet bahçesi olacak demiştir.Gazeteci olarak siz yazın, çizin. Biz de destekleyelim. Selamlar.

Avatar
Adil 2018-06-27 09:56:28

Kültür merkezi tiyatro salonları iyi fikir yazın mustafa bey

Avatar
Memo 2018-06-26 20:51:40

Zeki beyi çalışmıyor diye kim şikayet ettiyse o yerine oturmak istiyor dur.

Avatar
Mertçe 2018-06-27 08:28:59

Zeki Gül'ün daha önce olmayan icraatlarını bildiğimiz için kendisine ne güveniyoruz nede inanıyorus hele belediye basına aldığı adamı gördükten sonra Zeki Gül' ekesinlikle güvenim kalmadı.

Avatar
ADEM 2018-06-27 09:25:57

Stadın yeri park olmasın. Sormazlar mı adama o kadar büyük KENT PARK ı niye yapıyorsun. Orası atıl duruma gelmez mi, devletin parası boşa gitmez mi. Allah aşıkna yeter REİS dayamışşınız sırtınızı onun sayesinde oy alıyorsunuz.
Eski stadın yerine para yerine kültür merkei, tiyatro salonu gibi başka şeyler yapılsın.

Avatar
Osman yıldız 2018-06-26 21:50:58

Başkan Gül haklı. Yapılan stadın ve spor salonunun masrafı Belediyeye verilmeli

Avatar
Habercim 2018-06-26 22:44:04

Farkinda olmadan Tam Mehmet Karadağa gollük haber yapmışsiniz.Şimdi durumdan vazife çıkarır

banner165