Hazır olun, kendimizi düzelteceğiz!

Yarın ilk orucumuzu tutuyoruz. 11 ayın sultanı Ramazan ayı bir müslümanın hayatına ne katar ya da ne katmalı? İşte cevabı...

15 Mayıs 2018 Salı 00:47
Hazır olun, kendimizi düzelteceğiz!

Emekli Kur’an Kursu hocası Rehber Öğreticisi Huri Doğan cevaplıyor.

RAMAZAN AYI, MÜSLÜMANIN HAYATINA NE KATAR YA DA NE KATMALI?

Ramazan ayının hayatımıza katkısı oldukça fazladır. Kısaca ifade etmek gerekirse, 11 ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan, beden sağlığı açısından ‘Oruç tutun sıhhat bulun’ hadisinde de belirtildiği gibi faydalı bir ibadettir. Bu kısmı doktorların alanı elbette. Biz daha çok manevî faydalarından bahsedelim. 11 ayda gevşeyen insani değerlerimizi sıkılaştırma, pekiştirme, bozulan yönlerimizi düzeltme, hayatımıza yeni güzellikler ekleme adına çok önemlidir Ramazan. Rabbimiz bizi bu ayda eğitime tabi tutar. Askerliğin acemi birliği misali. Ramazan çıktıktan sonra da bu edindiğimiz güzel alışkanlıkları devam ettirmemiz gerekir ki, Ramazan’dan beklenilen verimi elde etmiş olabilelim. Rabbimiz Bakara 183. ayet-i kerimesinde “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten (günahlardan) sakınmanız için oruç sizden öncekileri farz kılındığı gibi size de farz kılındı” buyurarak orucun amacının kötü davranışlardan korunmamız için oluğunu ifade buyuruyor.

Oruçlu orucu sayesinde kalbini, dilini, elini, ayağını, gözünü, kulağını kötü alışkanlıklara kapatır. Dünyevi zevkleri için yaşayan insan olmaktan çıkarır. Kendisine helal olan yeme içmeyi belli süre yapmayarak kendine hakim, kontrollü insan haline getirir. Öfkeyi yenebilme ve sinirlerine hakim olabilmeyi, güçlüklere katlanabilme, meşakkatlere göğüs gerebilme, sabırlı olabilmeyi öğretir oruç. Elindeki nimetlerin kıymetini anlamasına, nimeti veren rabbine şükür ve olmayanların halini anlayıp paylaşabilmeyi öğretir.

İmam Gazali orucun üç derecesinden bahseder. Sıradan insanların orucu (avam orucu) ki, yeme içmeden ve orucu bozan davranışlardan mahrum kalınan oruçtur. Buna ilaveten gözü, kulağı ve diğer azaları günahtan korumayı ‘özel kişilerin orucu’ (havas orucu) olarak ve tüm bunlara riayet etmekten başka, kalbini düşük emellerden, dünya düşüncelerinden kısaca masivadan arıtarak bütün varlığıyla Allah’a bağlanmayı ise daha özel kişilerin orucu (ehass’ül havas) orucu diye tanımlar. Orucun hangi derecesi alınırsa alınsın, ibadetin toplumsal ilişkilere, toplumsal hayata kısaca ‘iyi geçim’e yönelik olumlu sonuçları açıkça görülecektir. Rabbim Ramazan ruhunu hayatımızda daim eylesin.

Son Güncelleme: 15.05.2018 00:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.