Hemşehrimizden çevre uyarısı

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Kurban Bayramı’nda çevre temizliğine...

02 Ekim 2014 Perşembe 16:02
 Hemşehrimizden çevre uyarısı

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Kurban Bayramı’nda çevre temizliğine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Kurbanın dini bir görev olmasının yan sıra çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutlarının bulunduğunu hatırlatan Bolat, yaptığı açıklamada şöyle dedi;

“Ülkemizin tüm cadde ve sokakları uygun olmayan kesimlerle kan gölüne dönerek ve çevre felaketine sebep olmaktadır. Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, kurban kesiminin bilhassa çevre ve sağlık yönü şehirlerde daha fazla önem kazanmıştır. Ancak kurban bayramı gibi belirli günlerde özellikle de bayramın birinci günü halkımızın bu ibadeti yerine getirmek istemesi hoş olmayan görüntülere sebep olmakta, çevre ve insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Hem hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklar, hem de bulaşıcı bir hastalık taşıyan kesim elemanınca yapılan kesimlerde insanlara bu hastalıklar bulaşabilir.

Kurban Kesimi Sırasında hayvanların sindirim kanalı içeriği (gübre), işkembeleri, bağırsakları, tırnakları ve özellikle kanı büyük bir kirliliğe sebep olmaktadır. Bu nedenle;

İşkembe ve bağırsak içeriği kesim yeri içerisinde belirlenen gübre toplama yerlerinde temizlenmeli ve toplanmalı, kanın gelişigüzel dağılması engellenmelidir. Hastalıklı organlar (karaciğer, akciğer, böbrek, dalak vs.) kesinlikle köpek, kedi gibi hayvanlara yedirilmemeli ve kan, gübre, et-kemik artıkları  ile diğer atıklar kireç kuyularında gömülerek bertaraf edilmelidir. Kesim sırasında açığa çıkan atıklar siyah sızdırmaz poşetlere konularak belediye tarafından toplanması sağlanmalıdır. Eğer bu yerlerin haricinde kesim yapılacaksa (köylerde ve kesim yeri bulunmayan yerlerde) atıklar sızdırmaz fosseptik çukurlarına atılmalı veya gömülerek bertaraf edilmelidir.

Vatandaşlar köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebilirler, ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. 

Kurban Bayramı boyunca denetimler devam edecek olup, yukarıdaki açıklamalara dikkat etmeyenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu ve buna istinaden çıkarılan yönetmelik hükümlerine göre yasal işlem yapılacaktır.”





Son Güncelleme: 02.10.2014 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165