Her Yönüyle İskilip Sempozyumu başladı

Hitit Üniversitesi, İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesinin işbirliği ile düzenlenen...

10 Ekim 2014 Cuma 10:34
 Her Yönüyle İskilip Sempozyumu başladı


Hitit Üniversitesi, İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesinin işbirliği ile düzenlenen "Her Yönüyle İskilip: Dünü, Bugünü Yarını" Sempozyumu İskilip Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı.


Yoğun katılımın olduğu Sempozyuma Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kaymakam Şuayib Gürsoy, Belediye Başkanı Recep Çatma, protokol mensupları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri, 50'den fazla akademisyen, davetliler ve İskiliplilerin katılımıyla başladı.


İskilip'le ilgili her konunun işlendiği sempozyumun açış konuşmasını Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Cengil yaptı. Cengil Sempozyumun uygulama aşamasına gelmesinde önemli girişimleri olan Kaymakam Şuayib Gürsoy'a, her türlü desteği veren Belediye Başkanı Recep Çatma'ya ve Sempozyum fikrinin kendilerine götürüldüğünde her türlü desteği veren Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan'a teşekkür etti.


Belediye Başkanı Recep Çatma açılış töreninde yaptığı konuşmada özetle, "Bir beldenin, bir ülkenin yarınları için planlar kurup, projeler üretmek özellikle insanımız adına yapılacak en hayırlı işlerden birisidir. Çalışmaların en zevkli ve mutluluk verecek olanı insana çalışma azmi ve heyecanı verecek olan bu tür bilimsel çalışmalardır. Plansız, projesiz yapılan her çalışmanın ömrünün kısa olacağının bilinci ile "Her Yönüyle İskilip: Dünü, Bugünü, Yarını" konulu üç gün sürecek sempozyumumuza hoş geldiniz.


İskilip, bulunduğu coğrafya yapısı nedeniyle dış etkenlerden en az etkilenen ve dolayısıyla geleneksel kültürünü koruyabilen çok nadir yerleşim yerlerinden birisidir. Geleneksel kültürü, sosyal yapısı, geçmişten günümüze uzanan çarşı, arasta, mahalle, sokak, ayakta kalan evleri ile her zaman çekim merkezi olmuştur.


Tüm bu fiziki özelliklerinin yanında bilindiği gibi Evliya Çelebi İskilip'imizi İlim ve Hilim Beldesi olarak tanımlamıştır. Yaşadığı döneme damgasını vurmuş kudretli din ve devlet adamı Ebusssuud Efendi, İstanbul'un Fethinin manevi mimarı Akşemseddin Hazretleri, sayısız ilim adamı yetiştiren, sultan şeyhi olarak anılan Şeyhyavsi Hazretleri, Şeyhülislam Sunullah Efendi, dünyanın ilk astronomi bilgini Ali Kuşçu ve İskilip'imizin ülkemizde ve İslam dünyasında tanınmasına vesile olan büyük din ve ilim adamı İskilipli Atıf Hocamız da bu topraklarda yetişmiş, önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Bizlerde bu değerli şahsiyetlerin torunları olarak halkımıza onlara layık hizmetler sunmaya çaba sarf ediyoruz.


Şekillendirilmeyen ve uygulaması olmayan düşüncelerin insanımıza hiçbir faydası olmayacaktır. Hayatı olumlu yönde etkileyen umut veren, geliştiren, güzelleştiren düşünce ürünü uygulamalardır.


Geçmişimizi değerli akademisyenlerimizin alın terleri ile yeniden keşfedeceğiz, bu gün yapacaklarımızı tespit edecek ve yarına dokunacağız. Gelecek kuşakların bizleri dua ile anmaları için yapılan bu çalışmayı düzenlemekte emeği geçen başta sayın Kaymakamımız olmak üzere Üniversitemize ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, selam, saygı ve şükranlarımı sunuyorum." dedi.


Kaymakam Şuayib Gürsoy konuşmasında, “İlçemiz açısından oldukça önemli gördüğümüz, böylesi bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın ve bunca kıymetli ilim adamını ilçemizde ağırlamanın heyecanını, gururunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Anadolu'nun özeti diyebileceğimiz ; doğal güzellikleri ile, zengin kültürel varlıkları ile, kendine has meyveleri ile, el sanatlarındaki ustaları ile, tarihe altın harflerle yazılmış alimleriyle temayüz etmiş İskilip'e hoş geldiniz diyorum.


 Adını eski Yunan Tanrısına dayandıran kaynaklar olmakla birlikte, rivayetlerin ötesinde Hititler, Paflagonlar, Galatlar, Romalılar, Danişmentliler, Anadolu Selçukluları ve nihayetinde Osmanlıya ait izlerin ipuçları hala mevcuttur. Kronolojiye uygun sıraladığımızda İskilip Kalesi, kral mezarları, Roma mil taşları, Evlik, Ulucami, Şeyhyavsi Cami, Kekeç tuzlası, arastalar, hamamlar, Ebussuuduun hatırası laleler, çeşmeler, Kütüphane, Atıf Hoca Külliyesi, el sanatları kültürü, Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi tek solukta gezilecek , zamanın ruhunu hissettirecek etkide ve ihtişamdadır.  Bir kısmı restore edilmiş konakların  ahşap evlerin arasında yaşayan kapıların önünde kendinizi tarihte yolculuk yapıyormuş hissiyatında bulabilirsiniz.


Bu bölgenin sahip olduğu potansiyeli hakkını vererek değerlendirme, tanıtma, sahip çıkma bizlerin en önemli ve öncelikli görevidir. Bu potansiyelin daha iyi tanıtılması ve değerlendirilmesi,  aynı zamanda da yapılan bilimsel çalışmaların kayda geçirilerek tarihe not düşürülmesi açısından bu sempozyumların önemi çok büyüktür.


Ümit ediyorum ki bu sempozyum bir çok konuda bir dönüm noktası olur ve bundan sonrada bu bölgeyle ilgili tüm çalışmalar için de bir güç kaynağı teşkil eder" dedi.


Gürsoy sempozyumun düzenlenmesinde ve hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.


Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan konuşmasında İskilip'in bir çok yönden ayrıcalıklı bir yerleşim birimi olduğuna işaret etti. Alkan sempozyum teklifinin gelmesi ile birlikte hemen çalışmalara başladıklarını, bu sempozyum sonucunda ortaya çıkacak her görüş ve önerinin dikkatle değerlendirileceğini belirterek bu önemli sempozyum sonrası  İskilip'in sosyal, kültürel, folklorik özellikleri konusunda araştırma yaparak eser hazırlayan akademisyen ve düşünce insanlarına maddi ödül vereceklerini taahhüt etti. Prof.Dr. Reha Metin Alkan Sempozyumda emeği geçen Kaymakam Şuayib Gürsoy'a, Belediye Başkanı Recep Çatma'ya Meslek Yüksek Okulu Müdürü Muammer Cengil'e ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.


Son protokol konuşmasını yapan hemşehrimiz Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay toplantıda hazır bulunanlara akıcı üslubu ile tarihte yolculuk yaptırdı. Dikkatle izlenen konuşmasında Çay, İskilip'le ilgili birçok bilinmeyeni dile getirirken, dikkat çekici belgelerden pasajlar okuyarak İskilip'in adının Türkiye ve Türkiye dışında halen çeşitli konularda anıldığını belirtti. Abdulhaluk Mehmet Çay verdiği bilgiler ışığında kıymetli akademisyenlerin İskilip'in tarihi ve folklorik yapısı başta olmak üzere diğer konularda belgeli ve derinlemesine araştırma görevleri üstlenmelerini, üniversitenin bu konularda öğrencileri ve öğretim görevlilerini teşvik etmesini temenni etti. Prof. Dr. Abdulhaluk Çay'ın tarihin süzgecinden geçirerek anlattığı konu, şahsiyetler ve devlet yönetimindeki İskiliplilerin rolüne işaret ettiği konuşması nefesler tutularak dikkatle dinlendi.


Protokol konuşmasının ardından oturumlara geçildi. İlk oturum Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda, diğer üç oturum da Meslek Yüksek Okulu salonlarında gerçekleştirildi. Üç gün sürecek olan sempozyum yarın (11 Ekim Cumartesi) yapılacak olan değerlendirme oturumu ile sona erecek.





Son Güncelleme: 10.10.2014 10:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Cengiz Keleş 2014-10-15 09:50:19

İskilip'imizle ilgili böyle tarihi ve bilimsel bir çalışma güzel memleketimizin gerçekten en başta gelen acil ihtiyaçlarından birisi idi.Bu çalışmada maddi manevi emeği geçen tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunar ve candan teşekkürü borç bilirim.

Avatar
Mustafa Cengiz Keleş 2014-10-15 09:55:39

İskilip'imizle ilgili böyle tarihi ve bilimsel bir çalışma güzel memleketimizin gerçekten en başta gelen acil ihtiyaçlarından birisi idi.Bu çalışmada maddi manevi emeği geçen tüm arkadaşlaraşükranlarımı sunar ve candan teşekkürü borç bilirim.