Herşey güllük gülistanlık öyle mi?

Eski başkan Muzaffer Külcü'nün Yeni Çorumspor'un başarısı ile ilgili yazdıkları bize geçmişi hatırlattı

30 Mayıs 2019 Perşembe 02:24
Herşey güllük gülistanlık öyle mi?

MUSTAFA DEMİRER

Eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, birkaç gün önce sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla Yeni Çorumspor’un başarısına dikkat çekti, ardından kamuoyuna ince bir göndermede bulundu.

Dikkat çeken mesajına Ziya Paşa’nın ‘Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz, Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde’ sözleriyle başlayan Külcü, kendi döneminde yapımına başlanan, bitme aşamasına gelen ancak henüz teslim edilemeyen yeni şehir stadı ve Gıda Toptancılar Sitesi’nde faaliyete geçen Çorumspor Sosyal Tesisleri’nin görsellerini paylaşarak, büyük harflerle “Muhteşem tesisler ve muhteşem şampiyonluk Çorum’umuza yakıştı.” ifadelerine yer verdi.

Külcü’nün mesajını görünce ister istemez konunun geçmişi hatırımıza geldi. Sayın Külcü, bu şehirde yaşayan bir Çorumlu olarak 2. Lig  mutluluğunu hissediyor olabilir ancak geçmiş ve gerçek kendisinin mesajında dile getirdiği gibi güllük gülistanlık değil elbette.

NE OLMUŞTU?

Belediye Başkanlığının ikinci dönemini tamamlamasına bir yıl kala görevden alınan Külcü’nün adı, projelerinin yanı sıra herkesin malumu sık sık Çorumspor’la ilgili de konuşuldu.

Türkiye genelinde 40’a yakın kentte şehir stadları TOKİ Başkanlığı’nca Ankara’nın kaynakları ile yapılırken, Külcü yönetimindeki Çorum Belediyesi Çevre Yolu üzerine şehir stadı ve İskilip Yolu’na spor salonunu belediye kaynaklarından finanse etti. 68 dönümlük Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadı ve müştemilatını da altı ticaret, üstü 20-25 katlı rezidans konut imarıyla ihale usulü satarak belediyeye gelir elde etmek istediğini savundu. Çorumlu’nun yoğun tepkilerine rağmen eski stat alanının ihalesini yaptı, ancak ihaleyi alan firmanın talebi üzerine iptal etti, yeniden ihaleye çıkmayı ise göze alamadı, tartışmalı konuyu bir süre soğumaya bıraktı. Ve sonuçta görev süresi yetmedi.

Külcü görevden alındıktan kısa süre sonra, her şeyin yolunda gittiği düşünülürken, genel ekonomik dalgalanmalar baş gösterdi. Çorum Belediyesi’nin ekonomik kriz yaşadığı iddiaları konuşulmaya başlandı. Külcü’nün döneminde büyük yatırımların yapımını üstlenen bazı firmalar ara dönemde maliyetlerin katlanarak artması üzerine zarar etme riskiyle karşılaşınca tasfiye talep etti. Bir taraftan da ödeneklerde kısıtlama oldu. Zeki Gül başkanlığındaki belediye yönetiminin de yaşanan krizi iyi yönetemediği ileri sürüldü.

BUGÜNKÜ DURUM

Yerel seçimlerden sonra Halil İbrahim Aşgın işbaşına geldi. Çorum Belediyesi’nin bugün mali tablosunun çok iç açıcı olduğu söylenemez. Bazı ödemelerin kredi ile karşılandığı, seçim öncesi merkez nüfusunun köylere kayması ve bazı borçlardan dolayı İller Bankası istihkaklarının azaldığı ifade ediliyor. Başkan Aşgın, yeni yapılan şehir stadı ve spor salonunu Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredip belediyenin harcadığı kaynağı (150-200 Milyon TL) yeniden kasaya alarak kurumun mali tablosunu kısmen rahatlatmayı, bir yandan söz verdiği projeleri hayata geçirmeyi, diğer taraftan da rutin belediyecilik hizmetlerini yerine getirmeyi hedefliyor. Hatta stat ve spor salonunun devri ve harcamanın belediyeye iadesi için birkaç kez Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile heyet halinde görüşmeler de yapıldı.

SADEDE GELİRSEK

Eski başkan Muzaffer Külcü’nün tüm iyi niyetli ikazlara rağmen başta şehir stadı ve spor salonu olmak üzere bazı projelerini merkezi hükümet yerine  Çorum Belediyesi kaynakları ile yapma ısrarı, hemen akabinde ekonomik dalgalanmanın çok önemli etkisi, ara dönemde göreve atanan başkanın yetersizliği gibi nedenlerle bugün yerel yönetim ekonomisi, dolayısıyla belediyeden hizmet alan şehir insanı problem yaşıyor.

Sayın Külcü’ye hatırlatmakta fayda var; Yeni Çorumspor’un 2. Lig’e çıkması ile kendi döneminde yaptığı tesisler arasında bağlantı kurması hakkıdır elbette. Ancak diğer taraftan da bugün Çorum, önemli ölçüde Külcü’nün neden olduğu başka bir çıkmazla karşı karşıya. Bunu da kabullenmek ve çıkış çareleri aramak gerekiyor.

Son Güncelleme: 31.05.2019 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Lüzumu var mıydı 2019-05-30 11:09:09

Stat,İHL,spor salonu v.b. inşaatlar ilgili bakanlıklar tarafından yapılması gerekirken,Külcü'nün (Belediye) inisiyatifi ile yapılması Çorum halkının bir bölümü tarafından manidar karşılanmıştı.Lakin kimse dinlenmedi ve belediyeden ciddi kaynak çıkışları oldu.Şimdi ortada bir şampiyonluk var ve eleştirileri hafifletmek,şampiyonluğa ortak olmak ve ismini parlatmak maksatlı açıklamalar yaptığı kanaatindeyim.Ne diyelim.Tarih kendisini de bir gün gelecek değerlendirecektir.Tabi ki menfi yönde...

Misafir Avatar
Kent meydanı 2019-05-30 12:33:45 @Lüzumu var mıydı

Eski sağlık,Tekel ve Özel idare binalarının olduğu yere yapılan taş ve betondan oluşan,ağacın,yeşilin ve çiçeklerin olmadığı alan var ya,alanın tam orta yerinde çökme var.Otopark kısmına geliyor sanırım.Burası da Külcü zamanında yapılmadı mı?

Beğenmedim! (0)
Avatar
Habercim Okuru 2019-05-30 09:49:32

Sayın Mustafa Abim,
Allah böyle başkanların şerrinden bu şehrimizi ve benim gibi gariban hakkı yenen, sigortası yapılmayan, bedava aylarca çalışan insanları korusun.. Rabbime havale ediyorum bu başkan olacak adamı. Bir de çıkmış hukuk adamıyım diye ahkam kesiyor. Neyse çok lafım var lakin burası yeri değil. İki dünyada da yakası bir araya gelmesin Külcünün. Benim yaşadıklarımı bir Allah biliyor bir de bazıları... Abi rica ediyorum yorumumu yayınlayın, yayınlayın da belki biraz düşünmeye sevk eder şu haberde ismi geçen şahsı. Adını ve soyadını dahi ağzıma almak istemiyorum.

Avatar
Ahmet 2019-05-30 12:04:10

Stadı merkezi hükümet yaparsa ihaleyi alan farklı, belediye yaparsa farklı olurdu. İnşaat maliyetlerinin artmasından bahsetmişsiniz de 3 katına çıksa dahi şu ana kadar harcanan para benzer büyüklükte yapılan stad maliyetlerinin 4 katını bulmuş durumda. Bu nasıl oldu acaba?

Avatar
Alper 2019-05-30 10:14:25

Maliye memuru musun ??
Belediyenin borcunu harcını belediye başkanlığına aday olanlar dahi bilemedi ki sen nerden biliyorsun ???
Çoruma stat, spor salonu belediye tarafından yapılmış ise bu başkanın değil, devlete yaptıramayan vekillerin sorunudur.
Sayın Külcü Çorum un gelmiş geçmiş en iyi başkanıdır. Dedikolar yargının işidir.

Misafir Avatar
Başkentten 2019-05-30 12:34:39 @Alper

Portland çimentonun başkentidir.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Başkanlık 2019-05-30 12:21:52 @Alper

Portland kentine de başkan olabilir mi?

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
Yoksa 2019-05-30 11:33:54 @Alper

New york a bile başkan olabilir.

Beğenmedim! (1)
Avatar
Yiğit 2019-05-30 03:18:48

Bu çorum basınında Elvan Yılmaz ile seni tek geçerim Mustafa Demirer. Adamın dibisiniz. Siz de olmasanız gerçekleri doğru anlatacak kimse yok. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Avatar
Yavuz he he 2019-05-30 14:58:46

Yav hehehe bırak şimdi stadı mıtadı. Reis seni niye görevden aldı. Bırak çorum batsın bizler aç kalalım sen o güzel canını sıkma. Seni reis niye görevden aldı sen onu söyle.Bıraktığın iyi kötü miras ne varsa ortada kafası basan vicdanı olan görür konuşur. Seni reis niye aldı sen onu söyle

Avatar
Realist 2019-05-30 12:01:22

Zaten devletin yatırımları Amasya Yozgat gibi metropol şehirlere gidiyor..adam da demiş ki ben de devlete ihtiyaç duymadan kendi özbütçemizden yaparım demiş, çok mu yani..sabredilse yeni bir Eskişehir olabilirdi bu güzel şehrimiz.

Avatar
İlginç 2019-05-30 08:20:32

Çok ilginç habercim19 külcüye eleştiride bulunmuş. Ahir zaman. Günün en şok haberi bu.