Hitit Akademi’den sağduyu çağrısı

Hitit Akademi Derneği Başkanı Öğr. Gör. Zekeriya Işık, Kobani eylemleri adı altında yapılanların toplumun birlik ve...

11 Ekim 2014 Cumartesi 14:24
 Hitit Akademi’den sağduyu çağrısı


Hitit Akademi Derneği Başkanı Öğr. Gör. Zekeriya Işık, Kobani eylemleri adı altında yapılanların toplumun birlik ve beraberliğini zedeleyeceğini ve güven iklimini yok edecek boyutlara ulaşma yolunda tehlikeli sinyaller verdiğini ifade ederek, sağduyu çağrısında bulundu.


“Türkiye'nin siyasal ve toplumsal dinamiklerini çok iyi bilen bir siyasi partinin halkı sokağa davet etmesi, yine bazı partilerin iki ileri bir geri eylemlere göz kırpan söylemleri, bir takım medya kuruluşlarının kafa karıştırıcı tavır ve tutumları, soyal medya aracılığıyla topluma gerilim ve şiddet pompalanması hadiselerin bu noktaya kadar ulaşmasında etkili olmuştur.” diyen Işık, meselenin asıl kaynağının daha başından beri Kobani olmadığını, bölgedeki yerel güç odaklarının karşılıklı çekişme ve çatışmalarından söylem, davranış ve tutumlarından da anlaşıldığını söyledi.


Işık, açıklamasının devamında, “Söz konusu çevrelerin Kobani hassasiyetinin yarısı kadarını bile yıllardır Hama, Humus, Şam, Halep ile Irak'ın muhtelif yerlerinde öldürülen binlerce Türkmen, Arap, Kürt, Şii, Sünnî ve Ezidi söz konusu olunca göstermemiş olmaları kamuoyunun akıl ve vicdanında aydınlatılamamıştır. Diğer taraftan Türkiye'nin Suriye'den gelen Kobani'de dâhil ırkı, dili, dini, mezhebi ne olursa olsun bir buçuk milyon Suriyeli kardeşimize insani merhamet ve şefkatle kucak açan takdire şayan tutumuna dahi hiçbir kıymet biçmeyen bu hastalıklı ruh hali anlaşılır gibi değildir.


Hararetle Kobani'ye askeri müdahale öneren söz konusu siyasi çevrelerin hükümete bu yetkiyi veren tezkereye hayır demeleri ise neyin peşinde oldukları noktasında kafalarda soru işaretleri yaratmıştır. Kaldı ki uluslararası boyutları ve aktörleri olan böylesi bir meselede Türkiye'nin tek başına bölgeye karadan askeri harekât düzenlemesinin imkânsızlığını en az bizim kadar bu çevrelerde iyi bilmektedir. Ancak Kobani özelinde toplum üzerinde oluşturulmaya çalışılan "Türkiye'de barış ve huzur" karşıtlığı temeline dayanan algı operasyonunun, savaş yanlısı lobileri meydanlara nasıl topladığı, aslında büyük emek ve gayretler sonucu belli bir noktaya getirilen Çözüm Süreci'nin hedef alındığını bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Çözüm Süreci'nin bir yerde tıkanması ve durması için ellerini ovuşturan, her fırsatı avantaja çevirmeye çalışan çevrelerin eline böylece nitelikli bir koz verilmiştir. Kürt siyasi aktörlerinin söz konusu hataları, kendileri açısından harakiriden başka bir şey olmayıp, gidilen bu yanlış yol ve yöntemlerin ülkemiz ve bölge insanımız açısından tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açabileceği kamuoyunda derin bir kaygı ve endişe ile izlenmektedir.


Diyalog çağrısında bulunanların diyaloğu nasıl manipüle ettiklerini, bir saat içerisinde yaptıkları farklı açıklamalarından esefle izlediğimiz bu süreçte, siyasetin, diyaloğun, çözüm yönündeki ortak aklın ve bütün kırılganlıklara rağmen kamuoyunda ve toplum vicdanında oluşturulan olumlu havanın ağır travmalara neden olmaması için sorumluluk taşıyan bütün paydaşları bu bilinç ile hareket etmeye çağırıyoruz. Aziz vatandaşlarımızı ise mazisi asırlar öncesine dayanan kardeşlik hukukumuza sahip çıkmaya ve sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.



Son Güncelleme: 11.10.2014 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165