Hububat sezonu açıldı

Çorum Ticaret Borsası, 2015 yılı hububat sezonu açıldı.

24 Temmuz 2015 Cuma 18:30
 Hububat sezonu açıldı


Çorum Ticaret Borsası, 2015 yılı hububat sezonu açıldı.

Sezon açılışına Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, TBMM İdare Amiri ve CHP Çorum milletvekili Tufan Köse, AK Parti Çorum milletvekilleri Cahit Bağcı ve Lütfiye ilksen Ceritoğlu Kurt, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, MHP İl Başkanı Bekir Çetin, AK parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, borsa yöneticileri ve üreticiler katıldı.

Törende Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş tarafından yapılan açık artırmada satışa çıkarılan 100 kilo arpayı Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Boyraz, kilosunu 20 TL’ye aldı. Temsili satış sırasında üreteciler ve protokol üyeleri arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Başkan Külcü, satışın ve verilen fiyatın sembolik bir fiyat olduğuna dikkat çekerek, gösterilen tavrın borsayı, tüccarları ve üreticileri zayıflatmaktan başka hiçbir şeye yaramayacağını söyledi.

Şanlıurfa ve Suruçta, Adıyaman’da ve Kilis’te meydana gelen terör olaylarını kınayarak konuşmasına Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, “Bu saldırılar insanlara yönelik değil Anadolu’nun birliğine, dirliğine ve Türk milletine yönelik saldırılardır. Birileri hala Anadolu’daki kardeşliğimizi, Anadolu’daki birliğimizi hala keşfedemediler. Yıllardır zaman zaman saldırılar düzenleniyor. Ancak hiçbir zaman birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi bozamadılar. Allah bozmak isteyenlere de fırsat vermeyecek” dedi.

Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Çorum’un gelişmesi ve kalkınması için tarım ve sanayi entegrasyonunun sağlanması gerektiğini söyledi. Kaliteli ürün ekimi yapan çiftçilerin gelirinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Bektaş, kaliteli buğday ekiminde öncü olmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Türkiye’de enerji sektörünün dışında en çok ithalatın tarım sektöründe yapıldığını dile getiren Bektaş, “Tarım ürünlerinde dışa bağımlılığı bitirmeliyiz. Tarım ürünlerinde ithalatı ne kadar düşürebilirsek ülkemiz o kadar zenginleşecek. Burada katma değeri yüksek çapalı ürünler ekmek istiyoruz. Biz burada tarım ürünlerini paketleyebilirsek Çorum ve tüccarlarımız zenginleyecek. Un sektörünün gelişmesiyle makine sanayimiz gelişti. Un fabrikalarımız varken bugün un fabrikası yapan makine sektörü doğdu. Çorum’daki makinecilerimizle övünüyoruz. Sadece Türkiye’de değil, dünyada marka oldular. Bunun tek sebebi ildeki tarım sektörüdür.s Tarımla birlikte makineciler dünya markası oldu” diye konuştu.

Borsa olarak her zaman üniversite ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıklayan Bektaş, 2016 yılında ilk kez borsa bütçesinden Hitit Üniversitesi’ne destek amacıyla ödenek ayıracaklarını bildirdi.

Çorum’a hizmet etmenin aşkı içerisinde olduklarını anlatan Bektaş, “Türkiye’nin en modern borsasıyız. Hizmet kalitemizi artırdık. Çorum’un en büyük kanayan yaralardan birisi pirinçteki KDV oranıydı. Bununla ilgili çalıştay yaptık. TOBB’un tüm toplantılarında Çorum’daki sorunları bakanlarımıza ilettik. Bununla ilgili dosya sunduk.Pirinçteki KDV oranının düşmesiyle Çorum’daki pirinç üretimi ikiye katlanacak. Pirinçte KDV oranının düşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.Aynı şeyi yemde de bekliyoruz.Yemdeki KDV yüzde 8. Çorum’da sanayiyi büyüteceksek yemdeki KDV aşağı düşmesi lazım. Tarım Organize Sanayilerini kurmamız lazım. Demiryolu, bizim yaptığımız ürünlerin hepsi kaba ürünler.Çalışmaları yakından takip ediyoruz. En kısa sürede demiryolunun Çorum’a gelmesini istiyoruz. Belediye Başkanımız her zaman elimizden tuttu. Modern bir hayvan pazarı yapıyor şimdi belediyemiz.Belediyemize de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ticaret Borsası’nın kuruluşundan bugüne kadar katkıda bulunan herkese Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’da Türkiye’nin en modern borsalarından birisinin inşa edildiğini hatırlatarak, borsada her şeyin şeffaf olarak alınıp, satıldığı kimsenin kafasında soru işaretinin olmadığı bir sistemi kurulduğunu belirtti.

Son yıllarda da çiftçilerde yaşanan değişimden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Külcü, “Çiftçilerimizin 15 yıldır yaşadığı değişim dönüşümü yakından takip ediyorum. Toprak analizi dahi yaptırmadığı dönemlerden. Babasından, dedesinden gördüğü yöntemlerle tarım yaparken bugün büyük bir değişim yaşandığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Artık ezberlerimizi tekrar etmiyoruz. Daha bilimsel yöntemlerden istifade eden ve makineli tarımı da olabildiğinde kullanan üretimini de buna göre artıran bir çiftçi ve ziraat anlayışımız oluştu. Bu ülke olarak hepimizin memnun olduğu bir kazanımdır. Buradan elde ettiğimiz gelir hepimizin ortak kazancıdır. Burada devletin tutumunu dikkatle takip etmemiz lazım. Devlet üreten bir devletten yöneten yönlendiren bir devlet anlayışına devlet kavuştu. Devlet üretme çiftlikleri vardı. Şimdi onun yerine çiftçi ve üreticiye destek veriyor. Buda yatırım yapmak isteyenlerin insanların önünü açıyor. Bugün kendi kendine üretimi yeten sayılı ülkelerden birisiyiz.Tarımsal ihracatımız da önceki yıllara göre arttı. Buda Gayri Safi Milli Hasılaya büyük katkı sağladı” şeklinde konuştu.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da, devlet desteğinin her zaman üretenin, çiftçinin yanında olacağını, bu desteği hiçbir zaman esirgemeyeceklerini söyledi.

Kurt, Çorum'un bir tahıl ambarı olduğunun altını çizerek, tarımsal ürünlerde ithalatın azaltılması, ihracatın artırılması yönünde çalışmalar yaptıklarını, bunu da başarmak zorunda olduklarının altını çizdi.

Eski usul çiftçiliğin de, ticaretin de, siyasetin de bitirilmesi gerektiğini belirten Kurt, çiftçilere seslenerek, "Devletin desteği her zaman yanınızda, arkanızda olacak. Bu desteği hiçbir zaman sizden esirgemeyeceğiz" diye konuştu.

CHP Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, Çorum’un tarımda ve makine sanayinde öncü bir kent olduğunu söyledi. Dünyada tarımın ilk Anadolu topraklarından başladığına dikkat çeken Köse, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında 12 bin bitki türü bulunurken, Türkiye’de bu sayının 13 bin olduğuna dikkat çekti. Köse, yeni hasat mevsiminin hayırlı olmasını dilerken, bol kazanç temennisinde bulundu.

Tören sonunda borsaya ilk ürününü getirenlere Başkan Külcü tarafından altın hediye edildi.





İHA

Son Güncelleme: 24.07.2015 18:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.