İnsani yardımları engellemek siyaset mi?

Özgür Der, Vali Mustafa Çiftçi himayesinde STK'ların başlattığı yardım kampanyasına yönelik eleştirilere cevap vererek,'insani yardımları engellemek siyaset mi?' diye sordu.

17 Ocak 2020 Cuma 12:23
İnsani yardımları engellemek siyaset mi?

Özgür-Der Şube Başkanı Murat İslam, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle, yaşadıkları yerleri terk ederek, Türkiye sınırında insani yaşam koşullarından uzak bir şekilde yaşamak zorunda kalan insanlar için Çorum Valisi Mustafa Çiftçi himayesinde başlatılan yardım kampanyasını eleştirenlere cevap verdi.

Türkiye’ye giriş yapmayan ancak sınırda kendilerini korumaya çalışan insanlara yardım kampanyası başlatılmasını İyi Parti İl Başkanı BeKir Özsaçmacı eleştirmişti. Bir diğer tepki de yine aynı partinin Yabancı Göçlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Genel İdare Kurulu Üyesi ve Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy’dan geldi. Aksoy, sosyal medya paylaşımında “İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı 'nın basında paylaştığı bilgilerle görüyoruz ki, Çorum Valisinin talimatıyla Ticaret Odası ve Esnaflar Odasıyla Suriyeliler için yardım kampanyası başlatmış. Çorum esnafı ve halkı ciddi ekonomik sıkıntı içindeyken bu kampanya Türk’lere hakarettir.” ifadelerine yer verdi.

İyi Parti’nin eleştirilerine Özgür Der Çorum Şubesi Başkanı Murat İslam karşılık verdi. İslam, paylaşımında, “Herkes sizin gibi vicdansız değil, Çorum valisi bir hayır ve merhamet hareketi başlatmış, sadece teşekkür etmek gerek...” dedi.

ÖZGÜR DER'DEN YAZILI AÇIKLAMA

Özgür Der Çorum Şubesi gelişmeler üzerine kyeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, insani yardımları engellemeyi vazife edinmenin siyasetle bağdaşıp bağdaşmadığı sorguladı.

İşte o açıklama:

Suriye halkının hak ve özgürlük talepleri, eli kanlı Esed rejimi ve İran, Rusya gibi destekçileri sayesinde 9 yıldır süren bir trajediye dönüştü, geride ise enkaza dönen bir ülke, yurtlarını terk eden milyonlar ve sığınabilinecek İdlib kaldı.

Tüm dünyanın gözleri önünde her gün hastanelerin, pazar yerlerinin, okulların bombalanmasına, annelerin kucaklarında can çekişen bebeklerini hayata döndürme çabalarına, parçalanmış cesetlere, çaresizlikten sınırımıza doğru göç eden yüz binlerce insanın ‘bizi kurtarın’ feryatlarına tanıklık ediyoruz.

İdlib’te sağanak yağmur gibi yağan varil bombaları ve füzelerin ardından sisli bir sabaha uyandıysanız, o gün biraz daha şanslı hissedersiniz kendinizi çünkü bombardımanların yavaşladığı tek zaman, görüş açısının azaldığı anlar. Masada yapılan ateşkes imzalarının mürekkebi dahi kurumadan bombardımanların devam ettiği İdlib, adım adım ölüm şehrine dönüşmekte.

Suriye toplumuna el uzatan Türkiye, İdlib halkının tek sığınağı durumunda. Ak Parti döneminde iktidarıyla, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye toplumunun ensar-muhacir duyarlılığı sayesinde Suriyeli muhacirlere de yardım eli uzatıldı, uzatılmaya devam edilmekte. Elbette sadece Suriye özelinde değil, Arakan’dan Doğu Türkistan’a, Filistin’den Afrika’ya, Bosna’ya dek yardımlar organize edildi ki bu durum, insanım Müslümanım diyenler açısından hem iftihar edilecek hem de desteklenmesi, çoğaltılması gereken bir güzelliktir.

Gelinen noktada ülkenin genelinde olduğu üzere yardıma muhtaç kardeşlerimize gönderilmek üzere Çorum’da da ‘İdlib’e yardım seferberliği’ altında çeşitli faaliyetler, çalışmalar sürdürülmekte. Devam etmekte olan yardım çalışmalarına Çorum Valisi Mustafa Çiftçi Bey’in destekleri ile sivil toplum ve meslek odaları gibi kuruluşların da katkısıyla İdlib için iyilik hareketinin bereketlenmesini umut ediyor, kendilerine hayırlı çaba ve faaliyetlere destekleri için teşekkür ediyoruz.

Ancak bu iyilik ve vicdan hareketinden rahatsız olanların, ırkçı ve İslamofobik nefret söylemlerini yalanlar üzerinden toplumda yaygınlaştırmaya çalıştıklarına da tanık oluyoruz. Suriyeli muhacirler üzerinden türlü yalan ve algıyı kendi politikalarına malzeme olarak kullanmaktan çekinmeyen, ülkede yaşanan her türlü olumsuzluğu Suriyelilere bağlayan yaklaşımın çirkefliği, mide bulandırıcılığı da gözden kaçmamakta. İyi Parti Çorum İl Bşk. Bekir Özsaçmacı ve CHP Çorum Belediyesi Meclis üyesi grup başkan vekili Tuncay Yılmaz’ın Çorum’da duyarlı vicdanların İdlib için yardım seferberliği doğrultusunda harekete geçmelerini hedef alan açıklamaları, ırkçı ve İslamofobik zihniyetin kirli örnekleri olarak kayda geçti. “Suriyeliler geri dönsün kampanyası”, “Arap seviciliği”, “caminin içi dururken dışarıda namaz kılınmaz” gibi çirkin ifadeleriyle, muhacir-ensar dayanışmasının kadim tecrübeleriyle yoğrulmuş Anadolu toplumundan da İslami öğretilerden de ne kadar kopuk olduklarını da bir kez daha gözler önüne serdiler.

Bombardımandan kaçan insanların trajedisini ırkçı, ulusalcı politikalarına malzeme etmek siyaset olamaz bilakis katillerine geri göndermek katliama, vahşete ortak olmak demektir. Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz misali kendi zihniyetiniz, meşrebiniz mucibince yardım yapmak istemiyor olabilirsiniz lakin yardım yapılmasını engellemeniz kabul edilemez. Yüce Rabbimizin Kalem Suresi’nde zikrettiği üzere hayra engel olmak, asla Müslümanların özelliği olamaz.

Muhacirler, muhtaçlar ve tüm mazlumlar Allah’ın bir emanetleridirler. Bizler, muhacir ve yetim bir peygamberin ümmetiyiz. Ensar-muhacir dayanışmasının nasıl olması gerektiğini batıcı, ulusalcı veya ırkçı gelenekten değil, Kur’an-ı Kerim’den ve Allah Rasul’ünün sünnetinden öğreniyoruz. Kendi ihtiyacı varken dahi kardeşini kendisine tercih eden mümin ahlakını kuşanmak, gücümüz yettiğince onlara sahip çıkmak hesap gününde mazeretimiz olur inşallah…”

Son Güncelleme: 21.01.2020 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TÜRK 2020-01-17 12:49:20

Hepsi gidecekse, ancak öyle yardım ederim. Artık işin tadı kaçtı. Kamuda ise almalar vatandaş olması, bazı vergilerden muaf olması, hastanede öncelik.

Avatar
.... 2020-01-17 17:21:46

Hakkında atıp tuttuğunuz, bilmeden konuşarak iftira attığınız, birisinin dahi yanına gidip yaşam koşulları üzerine bilgi sahibi olmadığınız kişilerin İNSAN olduğunu size hatırlatırım. Sizler Müslüman oluğunuzu söyleseniz de İslami olarak Ensar-Muhacir kavramını anlamanızı beklemiyorum. Ancak en azından olaya İnsani temelde yaklaşın. Yardım etmenizi de beklemiyorum ama yardım edene müdahil olmayın. Yeter ki insan olun; gerisi size ağır bir yük getirir biz bunun farkındayız...

Avatar
----------- 2020-01-17 14:04:27

Valilik veya meslek örgütleri kendini savunamıyor mu. Onları savunmak bu tür kuruluşlara mı kaldı.

Avatar
Mehmet kaya 2020-01-17 14:20:05

İnsanlar artık bu misafirliğin uzun sürmesinden sıkıldı geçinemeyen adam biraz dikkat eder kendine her yıl bir çocuk 5. Kuşak doğdu.Kimse kadınların yaşlıların çoçukların bakımına ses çıkarmaz ancak erkeler zevki sefada buna takılıyor.Türk insanı alacağı hizmette geri planda kalıyor yabancı uyruklulara öncelik trafik üç tekerlekli ile dolu çarpsan al başına belayı polis bir yaptırım yok diyor.

Avatar
Ayşen butun 2020-01-17 17:12:23

Artık iyice kabak tadı verdiler. Çok kustahlastilar. Gerçekten görmek istemiyoruz. Bela oldular memlekete. Daha olacakları geride. Yardim edilecek o kadar kendi insanımız varki. Vatanlarını satanlar bizide satarlar. Bir an önce gitsinler ISTEMIYORUZ ARTIK YETERRRR

Avatar
Ensar 2020-01-17 18:30:54

Muhacirliginin farkında olsalar ne kadar güzel olacak

Avatar
Yasemin 2020-01-18 19:18:50

adı iyi kendisi kötü parti israileabdye uşaklık eder yardım et de hdpkkya bak nasıl yardım eder birde tiyatrosunu yaparlar beraber olurlar yardımı adı iyi kendisi kötü parti dış güçlere yapar ne anla müslümanlarin sıkıntılarından ne anlar stratejik önemden ne anlar. Jeopolitik konumdan

Avatar
vatandaş19 2020-01-23 16:38:46

Her gün bombalarla öldürulen cocuklar üzerinden siyaset yapmak alcakliktır

banner165