İskilipli Atıf Hoca dualarla anılıyor

İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 95. seneyi devriyesinde dualarla anılıyor.

04 Şubat 2021 Perşembe 13:45
İskilipli Atıf Hoca dualarla anılıyor

İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 95. seneyi devriyesinde dualarla anılıyor.

Atıf-Der tarafından organize edilen program, Gülbaba Mezarlığı’nda bulunan İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 
Müftü Muharrem Biçer tarafından okunan duaya Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, Atıf Hoca’nın torunları Ahmet Faruk ve Mehmet İmal ile bazı aile yakınları katıldı. Anma etkinlikleri kapsamında İskilipli Atıf Hoca için Ulu Cami’de öğle namazı öncesi mevlit okundu.
İskilipli Atıf Hoca, İstiklal Mahkemeleri’nin verdiği karar neticesinde 4 Şubat 1926  eski meclis binası avlusunda haksız ve hukuksuz bir şekilde idam edilmişti.

Anma programına katılan AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da, yaptığı açıklamada, şöyle dedi;

KAVUNCU: ‘ZULMEN İDAM EDİLDİ’

"Alim, fazıl İskilipli Atıf Hoca; Cumhuriyetin ilk yıllarında toplumda başgösteren batı hayranlığı, yozlaşmaya da dikkat çekmek için 1924 yılında "Frenk Mukallitliği ve Şapka" (Batı Taklitçiliği ve Şapka) isimli bir kitap yazıyor.
Kitabın yayım tarihinden bir buçuk yıl sonra, 1 Kasım 1925 tarihinde Şapka Kanunu çıkarılıyor.
Atıf Hoca'ya dava açılıyor, çıkarılan şapka kanunundan 1,5 yıl önce yazdığı bu kitabı nedeniyle mahkeme savcısı sadece 3 yıl hapsini istiyor. 
Ancak; ‘İskilipli Atıf Hocamız, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı ‘İstiklal Mahkemeleri’nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde 4 Şubat 1926 yılında Ulus’taki Birinci Meclisi’nin avlusunda zulmen idam ediliyor. 
Gelinen nokta itibariyle bugün; vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır. 
Esasen, onun ve onun gibilerin iade-i itibara ihtiyacı da yoktur. Doğrusu O’na bu zulmü reva görenler aslında bu haksızlığı itiraf ederek, özür dileyerek belki kendilerine itibar kazandırabilirler. 
İskilipli Atıf Hocamız’ın şehadetinin 95. Seneyi devriyesinde Şehitlerin Efendisi Hazreti Hüseyin başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.”

Son Güncelleme: 06.02.2021 19:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2021-02-04 23:59:57

Vatana ihanetten asıldı şapka falan hikayesi.. Yunan ordusuna padişahın hilafetin ordusu diyen bir adamı anmak size yakışır. Bizim dedelerimiz cephede şehit olurken bunların dedeleri İngilizce uşaklık ediyordu.. İngiliz muhiplrri cemiyeti üyesiydi..

Avatar
Ahmet 2021-02-05 10:23:49

Neden idam edildiği mahkeme belgesiyle sabit, vekil bey azıcık araştırsın.

Avatar
Cumhuriyet düşmanı... 2021-02-04 15:32:19

Bunların hepsi İngiliz uşağı...

Avatar
cevap 2021-02-04 18:49:50

cumhuriyet düşmanı diye yazan vatandaşa cevaben; bunları bilmiyorum ama bu gün memlekette ingiliz abd batı hayranı hatta gönüllü etki ajanlığı yapan camiaya CHP diyoruz diğer yandan vali nin ne işi var orada siyasi bir tavır bu

Misafir Avatar
İngiliz ağa babaları 2021-02-04 20:07:15 @cevap

Faziler niye artırdılar... İngiliz para babalarının gariban halkın emeklerini sömürsün diye... Sonra faiz haram'mış...Doğru Faiz'i %17'e CEHAPE çıkardı:)

Beğenmedim! (2)
Avatar
Mehmet 2021-02-04 21:55:16

Allah rahmet eylesin.Kendi uydurdukları ders kitaplarındaki anlatılanlardan başka bir birikimi olmayan sözde aydın kafalar mahkeme tutanaklarını,suçlamaları ve savunmayı yürekleri yetiyorsa bir okusunlar.Öyle adalet Ankara’dan İstanbul’a doğada yürür gibi bulunmuyor.

Avatar
Çorumlu 2021-02-04 23:44:55

Allah rahmet eylesin, katillerinin ateşi bol olsun

Avatar
Ali 2021-02-06 01:41:26

İngiliz sefaretinin önünde mason Şeyhülislam’a yayınlattırdıkları bildirileri reddederek protesto eden adam nasıl olur da İngiliz muhibbi olur. Senin yüreğin yeter mi bugün gidip İngiliz sefaretinin önünde protesto yapmaya. Ayrıca dini eğip bükmeden, İngiliz’in istediği gibi ılımlı İslamı anlatmayan her alimimiz hain oldu birilerine göre. Sen hain arıyorsan Musul’u Kerkük’ü vs vs topraklarımızı masada peşkeş çekenlere bak orada daha net görürsün ama sana giydirilen Kemalist gözlüklerini bir çıkarıver.

Avatar
İstiklal mahkemelerinin verdiği kararlar kabul edilemez 2021-02-06 21:56:12

Hadinlan ordan çakma milliyetçi tayfası İskilipli Atıf hoca devrimin devamı için asılmıştır. Hiç bir İslam âlimi vatana ihanet edemez. Adamı sonradan koyduğunuz kanunla daha önce yazdığı kitabı gerekçe göstererek astiniz.zalimler için yaşasın cehennem