İşte Çorum’da engelli hizmetleri

Vali Ahmet Kara, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle açıklama yaptı.

02 Aralık 2014 Salı 18:16
 İşte Çorum’da engelli hizmetleri


Vali Ahmet Kara, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle açıklama yaptı.


Açıklamasında, Engelliler Yasası’nın 15. Maddesinde geçen “Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır” ifadesini de hatırlatan Vali Kara, Çorum’da engellilere yönelik verilen hizmetlerden bahsetti.


Kara, “İlimizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren 9 adet özel eğitim rehabilitasyon merkezi vardır. Bu kuramlarda 1162 eğitim çağındaki engelli çocuğumuz eğitim almaktadır. Bu hizmetin karşılığı olarak da her ay yaklaşık 510 bin TL bu özel eğitim rehabilitasyon merkezlerine devletimiz tarafından ödeme yapılmaktadır.


Türkiye genelinde sayılı illerde açılan otistik çocukların eğitim gördüğü kurumlardan birisi de ilimizdedir. Akkent mahallesinde Çorum Özel eğitim uygulama merkezi olarak otistik çocuklarımıza eğitim verilmektedir.


Rahatsızlığı nedeniyle okulda eğitim göremeyen Çorum merkezde 10 öğrencimize evde eğitim hizmeti sunulmaktadır. Yani okula gelemeyecek kadar engeli olan yavrumuzun evine öğretmen giderek eğitim alması sağlanmaktadır.


Ayrıca ilimizde 5 tane merkezde 2 tane de ilçelerimizde olmak üzere toplam 7 özel eğitim okulumuz mevcuttur. Bu özel eğitim okullarında 806 çocuğumuz eğitim almaktadır. Bu çocukların okullara ulaşımları ücretsiz olarak sağlanmaktadır.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız dezavantajlı kesimler başta olmak üzere; aileyi, kadını, erkeği, genci, yaşlıyı, çocuğu ve engelliyi içine alan geniş bir alanda sosyal devlet anlayışıyla hizmet sunmaktadır.       

İlimiz genelinde 4378 ağır ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti sunulmaktadır. Her bir engelli vatandaşımızın bakımını yapan kişiye her ay asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüğü aracılığıyla Ekim ayı sonu itibari ile on aylık sürede 34.252.588,70 lira bu engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın bakımı için ödenme yapılmıştır.


İlimizde Laçin ve Sungurlu ilçelerimizde olmak üzere 2 tane özel bakım merkezinde (140+32) 172 engelli kişiye yatılı bakım hizmeti verilmektedir. Verilen bu hizmetin karşılığı olarak Ekim ayı sonu itibari ile on aylık sürede toplam 2.648.44.60 TL. Ödeme yapılmaktadır.


Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde 7-12 yaş tan 1 bayan, 13-18 yaştan 4 bayan, 13 erkek 18 yaş üzeri 49 bayan 1 erkek olmak üzere toplam 68 Zihinsel engelli vatandaşımıza yatılı olarak hizmet verilmektedir.


Ayrıca Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan umut evimizde de 5 bayan engelli çocuğumuza bakılmaktadır.  


Atıl Uzelgün Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 60 Yaş Üzeri 24 bayan ve 46 erkek olmak üzere 70 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir.


Kamile-Hacı Ahmet Akdağ Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 60 yaş üzeri 23 bayan ve 39 erkek olmak üzere 62 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir.   Kuruluşlarımızda toplamda 372 engelli vatandaşımızın her türlü bakımı yapılarak yatılı hizmet verilmektedir.


İl genelinde toplam 1320 vatandaşımıza da engelli kimlik kartı verilmiştir.


Verilen tüm bu hizmetler anayasa da yer alan devletimizin sosyal bir hukuk devleti olmasının gereğidir. Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi artık sosyal desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarına verdiği hizmetin niteliği ile ölçülmektedir. Bizlerin engelli vatandaşlarımıza acıyarak yaklaşmak yerine onları anlayarak, bir gün bizlerin de engelli olma ihtimalini göz önüne alarak, engellilerin günlük hayattaki yaşantılarını kolaylaştıracak gayret ve çabanın içerisinde yer almalıyız.” dedi.





Son Güncelleme: 02.12.2014 18:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.