İşte demokratikleşme paketi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir kamuoyu gündeminde yer alan demokratikleşme paketini açıkladı.

30 Eylül 2013 Pazartesi 12:45
 İşte demokratikleşme paketi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir kamuoyu gündeminde yer alan demokratikleşme paketini açıkladı.

Başbakan’ın sözleriyle işte o paketin detayları;

1- SEÇİM BARAJI

Seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyor. Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 12 Eylül müdahalesinin ardından tartışma ve eleştiri konusu olduğunu biliyoruz. Mevcut seçim sistemi, yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Biz bu sisteme tabi olarak seçime girdik. Seçim sisteminin değişmesi gerektiğini biz de ifade etmiştik.

Yeni sistem sistemi konusunda üç farklı alternatifi söylüyoruz. Yüzde 10'la devam edebiliriz. ikinci olarak yüzde 5'e çekip daraltılmış seçim bölgesi, üçüncü olarak ülke barajını kaldırırak dar seçim sistemi yapabiliriz. Seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3'ü aşanlara da Hazine'den devlet yardımı yapılacaktır. Bu düzenlemenin siyasi partilerimizi güçlendireceği, rekabeti artıracağını düşünüyoruz.

2- SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ

Beldede teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Eş genel başkanlığının önünü açıyoruz. Seçim maddesinin 15'ine ek yaparak iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlığı getiriyoruz.

3- FARKLI DİLDE PROPAGANDA

Siyasi partiye üyelikteki engelleri kaldırıyoruz. Kısıtlayan bazı engelleri kaldırıyoruz. Oy verme hakkı olan herkese üye olmanın yolunu açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe'nin yanında farklı dil ve lehçelerinin de kullanılması imkanı getiriyoruz.

4- NEFRET SUÇU

Nefret saikiyle işlenmesi durumunda cezaları artırıyoruz. Irkı, dili, rengi, inancı, cinsiyeti, engeli nedeniyle işlenirse cezasını artırıyoruz. Cezayı 1 yıldan 3 yıla kadar artırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruyoruz. Dini inancının yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Yaşam tarzına müdahale yapanlara 1 yıldan 3 yıl ceza getiriyoruz.

Klavyelere özgürlük getiriyoruz

5- TOPLANTI VE GÖSTERİLER

Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılımı sağlıyoruz. Toplantı ve gösteriler 23.00'e kadar yapılacak. Hükümet komiseri uygulamasını kaldırıyoruz. Düzenleme Kurulu, dağılma kararı alacak kolluk amirine bildirecek. Düzenleme kurulu bunu yerine vermezse en büyük amir kararını verecektir.

6- ÖZEL OKULDA FARKLI DİL

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerin önünü açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini sağlıyoruz. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nca tespit edecek. Milli Eğitim Bakanlığı düzenleme yapacak.

Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engeli kaldırıyoruz. Eski isimlerin yeniden alınmasını sağlıyoruz. İl ve ilçe isimleri için yasal düzenleme gerekiyor. Hükümet olarak bu talepleri her zaman dikkate alacağız.

7- HACI BEKTAŞ ÜNİVERSİTESİ

Nevşehir Üniversitesi'nin adını Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

8- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme getiriyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.

Yardım toplama (kurban vb) konusuna düzenleme getiriyoruz. Vatandaşlarımız yardımlarını hür iradesiyle istediği yere verecek.

9
- BAŞÖRTÜ YASAĞI KALKIYOR

Kamu kurumlarında başörtü yasağını kaldırıyoruz.

10- ÖĞRENCİ ANDINA SON

İlkokullarda öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Orta öğretimde kaldırmıştık, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz.

11- MOR GABRİEL MANASTIRI

Mor Gabriel Manastırı'nın arazisi vakfa iade ediliyor. Süryani vatandaşlarımıza haklarını teslim ediyoruz.

En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. İnanıyorum ki, Türkiye ekonomisi, demokrasisi ve toplumsal kardeşliği güç kazanacak.





Son Güncelleme: 30.09.2013 12:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.