İşte koronavirüste Çorum'un fotoğrafı

Vali Mustafa Çiftçi Türkiye geneline göre Çorum'un koronavirüs sürecine ilişkin ilk defa net rakamlar verdi.

17 Eylül 2020 Perşembe 19:56
İşte koronavirüste Çorum'un fotoğrafı

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi bugün koronavirüs sürecinde Çorum'un genel fotoğrafını ortaya koyan bir açıklama yaptı.  Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nu ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mustafa Çiftçi’nin açıklamasına göre, geçen hafta Sağlık Bakanı’nın 8 ayrı kriterine göre kiritik olan ilk 15 il arasında olan ve 13. Sırada yer alan Çorum 15’inci sıraya geriledi.

İLK DEFA ÇORUM’LA İLGİLİ NET RAKAM

Vali Mustafa Çiftçi bu açıklama ile Çorum’un Türkiye genelindeki durumu ile ilgili ilk defa net rakam verdi.

Pandemi sürecinde Çorum’un kritik olan iller arasında 15’inci sırada yer aldığını açıklayan Vali Çiftçi, “Geçen hafta Sağlık Bakanımız 8 ayrı kritere göre kritik olan ilk 15 ili açıklamıştı. Çorum geçtiğimiz hafta 13. sıradaydı. Bu haftaki değerlendirmeye göre ilimiz 15’inci sıraya geriledi. Denetimlerin artırılması, tedbirlerin sıkılaştırılmasıyla beraber inşallah kısa sürede 15 kritik ilin arasından çıkacağımızı düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığımızın talimatlarıyla il genelini kapsayan denetimlerimiz oluyor. Bugün de denetim ekiplerimiz sahadalar. Bunun dışında Valiliğimizin koordinasyonunda Cumartesi günü bir denetim gerçekleştireceğiz. Eylül ayı içerisinde denetimlere daha çok ağırlık vereceğiz. Denetimlerin artmasıyla birlikte sayıların düşeceğini temenni ediyoruz” diye konuştu.

GÜNDE BİNİ AŞKIN TEST YAPILIYOR

Hastanede tedavi gören kişi sayısında geçtiğimiz haftaya oranla artış olmadığını açıklayan Vali Çiftçi, “Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü hastanede yatan hasta sayımız 326 idi. Dün itibariyle de bu sayı 326. Geçen haftadan bugüne kadar hastanede tedavi gören kişi sayısında bir artış yok. Yine geçtiğimiz hafta Çarşamba günü 49 bin test sayısına ulaşmıştık. Bugün 57 bine ulaştık. Bir hafta içerisinde 8 bin test yapıldı. Günde bini aşkın test yapıyoruz. Ne kadar test yaparsak o kadar kişi hastalığın ilk evrelerinde tespit etme imkanımız oluyor. Çorum’da durum kontrol altında. Endişeye mahal verecek bir durumun olmadığını söyleyebilirim. Ancak her zaman olduğu gibi maske, mesafe ve kalabalık ortamlarda bulunmama gibi tedbirlere riayet edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLERİN HEPSİ SALGIN KAYNAKLI DEĞİL

Vefat sayılarına ilişkin de açıklama da bulunan Vali Çiftçi, “Vaka sayılarımızda bir artış var. Yoğun bakım ve entübe sayılarında artış alıyor. Dolaysıyla bunlar ölüm sayılarına yansıyor. Zaman zaman bununla ilgili açıklama yapıyoruz. En son 4 Eylül tarihinde Mimar Sinan Mahallesi'ndeki denetimlerden sonra bir açıklama yapmıştık. Gerek gördüğümüz taktirde sayılarla ilgili açıklama yapıyoruz. Hastaneden veya belediyeden ölüm sayılarını öğrenip bunların hepsinin Covid-19 nedenli olduğunu düşünmekte doğru değil. Şu anda Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanemiz pandemi hastanesi olduğu gibi normal hastalarımızda var. Orada da çeşitli nedenlerden dolayı vefat edenler oluyor. Ölümlerin hepsi salgından kaynaklı değil. Dolayısıyla toplam vefat sayılarının salgından kaynaklı olduğunu düşünmek doğru değil. Biraz da kafa karışıklığı buradan geliyor. Covid-16 kaynaklı ölümler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığına iletiliyor. Bakanlıkta gerekli açıklamayı yapıyor” şeklinde konuştu.

SOKAK YASAĞI GÜNDEMİMİZDE YOK

Vali Çiftçi, bir gazetecinin sokağa çıkma yasağının tekrar gelme ihtimali olup olmadığına yönelik sorusuna ise, “Pandemi sürecinin ilk döneminde vaka sayılarının az olmasına rağmen oldukça sert ve radikal tedbirler alınmıştı. Bunu hepimiz yaşadık. İşyerleri kapatıldı, sokağa çıkma yasakları ilan edildi. O zaman dört ana ilke vardı. Birincisi sağlık sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıydı. İkinci üretim ve tedarik zincirinin de devamlılığını sağlamaktı. Şuanda hem sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini devam ettirmemiz lazım. Hem de üretim ve tedarik zincirini tedavi ettirmek lazım. Aynı zamanda bu salgınla bu illetle yaşamayı öğrenmemiz lazım. Hem tedbirleri alacağız hem de ekonominin çarkları dönmeye devam edecek. Gündemimizde önceki dönemde alınan tedbirlerle ilgili herhangi bir gündem yok. Pazartesi günü pandemi kurulu tekrar toplantı yapacağız. Orada gerekli değerlendirmeler yapacağız. Sokağa çıkma yasağı gibi herhangi bir gündemimiz yok” sözleriyle cevap verdi.
İHA

 

Son Güncelleme: 17.09.2020 20:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cevaben 2020-09-17 20:11:46

Hani nerde net rakamlar ?

Avatar
Can 2020-09-17 22:39:45

Devlette para yok..artık siyasiler de memurlar da üst kademeler de tınlamıyor...tabi tuzlar kuru.maske devletten, giderler devletten, sağlık devletten, peki ya biz işçiler.her an herkesle iç içe, maske de olsa mesafe de olsa dışarda dolaşan ölümcül virüs.kalabalığa girme, temasta bulunma e nasıl olcak.valla bana maaşı verseler, evden çıkmam, yasak ilan edilirse ekonominin çarkı işçinin sırtında, zamma gelince işçiye 50-100, tatilde yatana parası tıkır tıkır yatana zam 1000...bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Avatar
Vatandaş 2020-09-17 20:36:43

Hastanede yatanın değişmemiş olması sayının azaldığını göstermez günlük kaç pozitif çıkıyor günlük kaç tane test yapılıyor bu sayıları düzenli verseniz corumun ne olduğu ortaya çıkacak sayın valim

Avatar
recep 2020-09-17 21:58:04

en kötü 3. iliz diyen nerde?

Avatar
xyz 2020-09-17 20:59:45

fotograf degil afis olur

Avatar
Dürüst 2020-09-18 05:06:36

Yorumcu neyin kafasını yaşıyorsun, millet üzerine düşeni yapmasın, Devleti elestirsin.utanmadan ABD Avrupa devletleri birbirlerinin maskelerini çaldılar çöp poşetleri giyip ameliyata girdilerDevletimiz büyüklüğünü gösterdi.supet sandığımız devletler bitti yerlerde sürünüyorlar günde bin beşyüz ölüleri oldu gıda kamyonlarına koyuyorlar iken ABD'de ?

Avatar
Dürüst 2020-09-18 05:10:55

En çok ilaç TÜRKİYE de veriliyormuş, şu anda. ve Bakan açıkladı, çok yüksek ilacın tanesi, duyarlı olun ALLAH cc rızası için lütfen.baska Devlet ler sürü bağışı uyguluyor işsizler emekliler boşa maaş alıyor diye koronayi buldu, öleni umursamıyor.

Avatar
Samet 2020-09-18 09:02:04

En kötü 3. Ikiz aman ha kapılarınızı sürgüleyin evinizden çıkmayın Allah muhafaza bu vurdumduymaz ! beceriksiz ! idareciler yüzünden tahtalı köyü boylarsınız sonra.
Hiçbirşeyi normal yapamıyoruz. Maske mesafe temizlik ... hep birlikte bu beladan kurtulacagiz inşaAllah Hayırlı cumalar