İşte Türkiye'nin hayali, yerli otomobil

Türkiye'nin yarım yüzyılı aşkın zamanlık hayali gerçek oldu. Yerli otomobil tanıtıldı

27 Aralık 2019 Cuma 16:42
İşte Türkiye'nin hayali, yerli otomobil

Türkiye'nin 58 yıl önce yarım kalan yerli otomobil hayali bugün gerçek oldu. Türkiye'nin yerli otomobili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtıldı. Erdoğan yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağı yeri de açıkladı. Erdoğan açıklamasında "Şimdi merak ediyorsunuz, Bursa’da neresi olacak diye. Onun da ben size müjdesini vereyim Gemlikte Silahlı Kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var. Yaklaşık 4 milyon metrekarelik bu alanın inşallah şu anda 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz ve süratle de inşallah fabrikamızın orada yapımına başlayacağız" dedi.

DETAYLAR…

Bursa'da kurulacak olan ve 4 bin 323 kişinin çalışacağı tesiste 5 ayrı modelde yıllık 175 bin adet üretilecek olan yerli otomobil görücüye çıktı. İlk otomobil girişiminden 60 yıl sonra tüm hakları Türkiye'ye ait yerli otomobil Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Gebze'de düzenlenen törenle tanıtıldı.

60 YILLIK RÜYA GERÇEK OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, "Bugün ülkemiz için tarihi bir güne, Türkiye'nin 60 yıllık rüyasının gerçeğe dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Biliyorsunuz yıllardır Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğumuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretimi potansiyelinden 1.5 milyonun üzerinden bir otomobil üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı ama maalesef kendi üretimimizi çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Birçok adım attık, girişimde bulunduk. Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, milli teknolojiler ile üretilen, dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bir babayiğit arıyoruz dedik bunun için, nihayetinde elini taşın altına koyan babayiğitler çıktı. TOGG kuruldu. Kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sadece işine odaklanmış profesyonel bir ekip kurarak çalışmalarını bugünlere getirdiler. 100'ün üzerinde Türk mühendis gecesini gündüzüne kattı çalıştı çabaladı. Bunların bir kısmı da yurt dışı ondaki prestijli işlerini bırakıp bu projede yer almak için heyecanla vatanlarına dönen arkadaşlarımızdan oluşuyor, CEO’muz da böyle bir arkadaşımız. Bu süreçte sessiz ama derinden gidildi, ön gösterim araçlarını tam da 2 sene önce söz verdiğimiz gibi ilk kez sizlerle paylaşıyoruz. Bu mekanı da özellikle seçtik, burası Türkiye'nin bilişim vadisi, burası Türkiye'nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssü, bu tarihi günde 2 mega projeyi aynı anda hayata geçiriyoruz. Hem vadinin resmi açılışını yapıyoruz, hem aracın gösterimini yapıyoruz” dedi.

GEMLİK’TE ÜRETİLECEK

Güçlü ve rakipsiz küresel bir yolda oyuncu olmayı hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, “Bilişim Vadisi açık kaynak platformunun merkezi olacak. Bu avantajlarından dolayı Bilişim Vadisi TOGG'un projesine ev sahipliği yapıyor. Fiziken üretildiği fabrika ise Bursa olacak. Bursa'da Gemlik'te silahlı kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var, yaklaşık 4 milyon metrekarelik bu alanın inşallah takribi 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz, süratle fabrikanın yapımına başlayacağız” diye konuştu.

İLK SİPARİŞ CUMHURBAŞKANI’NDAN

Erdoğan, milletin bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini belirterek, “Milletimizin bu araca sahip olması için sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz. Ön satış projesi bu anlamda başlatılabilir. Milletimizin ön satışta ortaya koyacağı taleple bu projeye sahip olacağını yürekten inanıyorum. İlk ön siparişi şahsım adına veriyorum. Bu süreç içerisinde ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştirenler adınız tarihe geçecek, gelecek nesiller sizin başarınızı konuşacaklar. Kendimize inandığımızda, güvendiğimizde aşamayacağımız hiçbir engel bulunmuyor. Projede yer alan ekibi bir kez daha tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) çalışmaları sonucunda prototipi üretilen ve ilk otomobil girişiminden 60 yıl sonra tüm hakları Türkiye'ye ait olan yerli otomobil rüyası gerçek oldu. Gebze'de Bilişim Vadisi'nde düzenlenen törenle yüzde 100 elektrikli Türkiye'nin yerli otosu görücüye çıktı. İlk test sürüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı otomobil 5 ayrı modelde üretilecek. Bursa'da kurulacak olan ve 4 bin 323 kişinin çalışacağı, 300 nitelikli personelin de yer alacağı tesiste yıllık üretim kapasitesi 175 bin adet olacak. Projenin toplam sabit yatırım tutarı ise 22 milyar TL olduğu belirlenirken, otomobilin 2022 yılında seri üretime geçilmesi planlanıyor.


İHA

Son Güncelleme: 27.12.2019 20:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2019-12-27 19:02:10

5 yıl önce hemşehrimiz sayın Ömer Derindere'nin şirketi aynı seviye yerli ve millilikte elektrikli otomobili üretmesine rağmen ne yazık ki gereken desteği alamamıştı. O zaman destek verilse şimdi yollarda binlercesi vardı. Yine de bu yeni otomobiller şimdiden hayırlı olsun.

Avatar
Talat 2019-12-27 21:08:07

Şehrimizde uygun arazi verilse Çorum'da kurulsa süper olur.

banner165